Endesa reduirà el cabal del Segre i l'Ebre per facilitar els tractaments contra la mosca negra

Les tasques es duran a terme entre el 2 i el 5 de juny

Aguaita.cat
01 de juny del 2020
Actualitzat a les 11:52h
Embassament de l'Ebre a Flix
Embassament de l'Ebre a Flix | Cedida
A partir de demà, Endesa regularà el cabal dels rius Segre i Ebre amb l'objectiu de facilitar el tractament per combatre la mosca negra. Durant quatre dies, el Consorci de Polítiques Ambientals de Terres de l'Ebre (COPATE) durà a terme les tasques de mostreig, aplicació de producte i avaluació del resultat que conformen este tractament.

Així, des de demà dia 2 de juny i fins al proper dia 5, la Endesa modificarà el turbinat de cinc de les seues centrals hidroelèctriques per garantir un cabal inferior a l'actual, necessari per poder dur a terme este tractament de manera exitosa. Esta acció, realitzada d'acord amb la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre juntament amb les delegacions territorials del Govern de Lleida i de les Terres de l'Ebre, té com a objectiu disminuir la presència d'aquesta espècie.

El procés s'iniciarà demà a les 8 del matí a les centrals de Camarasa i de Seròs, que canviaran el seu turbinat normal per reduir el cabal del riu a 5 m3/s i a 40 m3/s, respectivament. En estos moments el cabal del Segre a l'alçada de Camarasa és de 20m3/s (quatre vegades més), i a la de Seròs d'entre 70 i 80 m3/s (el doble del què es regularà).
Estes centrals adaptaran la seua activitat en els tres dies que dure el tractament al Segre: els dies 2, 3 i 4 de juny i ho faran durant el matí, quan els tècnics de COPATE hi estaran treballant, des de les 8h a les 13h.

En el cas del riu Ebre, el tractament s'iniciarà un dia més tard, el dia 3 de juny, i s'allargarà durant els dies 4 i 5. Així, les centrals de Mequinensa, Riba-roja i Flix, modificaran la seua activitat.

El COPATE necessitarà tres dies a cada riu per realitzar els tractaments: el primer, en què es realitza una prospecció prèvia per determinar la densitat de larves de mosca negra; el segon, per aplicar-hi el producte, la toxina biològica Bti i, el tercer, per avaluar l'efectivitat d'este procés.

Des de la COPATE, s'ha aplicat este tractament dues vegades al riu Segre i tres al riu Ebre. Les crescudes extraordinàries del cabal a la part baixa dels rius Segre i Ebre, que realitza la Companyia de manera coordinada amb la CHE, ajuden, també a combatre esta espècie invadora i molt molesta ja que arrosseguen les algues on hi posa els ous per tal d'entorpir, d'esta manera, la seua reproducció i proliferació.