Litterarum tanca amb més de 2.000 espectadors digitals una edició marcada per la crisi sanitària

L'organització qualifica la mostra de "valenta" i destaca les "possibilitats" que els ha ofert la digitalització

Assistents a la Fira del llibre Ebrenc i del Litterarum a Móra d'Ebre en l'edició del 2019
Assistents a la Fira del llibre Ebrenc i del Litterarum a Móra d'Ebre en l'edició del 2019 | ACN
Aguaita.cat
01 de juny del 2020
Actualitzat a les 10:15h
La 13a edició de Litterarum ha abaixa't este diumenge la persiana després de quatre dies de certamen literari online durant els quals ha tingut més de 2.000 espectadors digitals.

Enguany, la fira ha organitzat 21 actes en directe i s'ha reinventat per adaptar-se a la situació provocada per la pandèmia del coronavirus. La Fira del Llibre Ebrenc ha venut 500 exemplars a través d'internet i les llibreries físiques. Els organitzadors han qualificat "d'extraordinàries" estes xifres i han assegurat que és "l'edició més valenta que han fet mai". A més, apunten que la digitalització del certamen ja quedarà "lligada" a les activitats de l'any que ve, ja que, diuen, els ha obert moltes "possibilitats".

"En un moment tan difícil hem sigut molt valents. És l'edició més valenta que s'ha fet mai, no sabíem si tot sortiria bé i hi ha sortit", ha expressat el director del Litterarum, Albert Pujol, en fer balanç d'aquesta 13a edició. Segons Pujol, han aconseguit apropar la literatura d'escena a moltes llars i han ampliat el públic que no es desplaçava habitualment fins a Móra d'Ebre. A més, ha subratllat que el certamen digital ha mantingut la seua essència amb els 21 actes en directe.

En concret, s'han programat deu espectacles literaris de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears; dos tastos d'espectacles exclusius per a públic professional i tres funcions per a escolars i públic familiar. També s'han fet cinc taules rodones i debats i tres sessions amb recomanacions de llibres on hi han participat una onzena d'escriptors.

En la seua intervenció, Pujol ha destacat l'esforç de l'equip tècnic i de la vintena d'artistes que hi han participat, així com la interactuació amb el públic, malgrat alguna incidència tècnica. "Hem demostrat que som una fira professional de dalt a baix, fent una activitat innovadora amb la primera fira digital d'espectacles literaris celebrada enguany a Catalunya", ha valorat.

En este sentit, el director del Litterarum espera que quan la crisi sanitària ho permeta es puguen programar els espectacles escenificats a la mostra, ja que els han seguit 180 programadors, procedents d'arreu el país i, també, de països europeus, com ara Bèlgica, Eslovènia o Hongria.

Homenatge a Josep Carner i Joan Perucho

L'edició d'enguany s'ha dedicat al poeta Josep Carner i a l'escriptor Joan Perucho, dels quals se n'ha commemorat el cinquantè aniversari de la mort i el centenari del naixement, respectivament. De fet, un dels primers actes de la inauguració va ser l'espectacle 'El mèdium', de Josep Pedrals, escrit a partir de textos de Perucho. Este diumenge, dins Litterarum petits, també s'ha programat 'Botànica oculta', d'Arnau Colom, inspirat en escrits del novel·lista. "Volíem apropar un dels grans escriptors que a vegades no és prou reconegut. Hem rebut missatges de persones que volien investigar més sobre ell i, això, és gasolina per continuar", ha afirmat Pujol.

Pel que fa als espectacles commemoratius de Carner, divendres es va representar l'espectacle familiar 'Bestiari', de la mà de Gemma Abrié i Manu Sabaté, així com l'espectacle Lectura i comentari de fragments del 'Nabí', de Víctor Obiols. "Carner era un dels grans que volíem traspassar amb formats diferents de com s'havia gaudit la seua literatura", ha completat Pujol.

Fira del Llibre Ebrenc ven mig miler d'exemplars

La 17a edició de la Fira del llibre ebrenc, integrada com una activitat més dins del Litterarum digital 2020, ha acollit una vintena de novetats d'autors del territori ebrenc i ha aconseguit vendre 500 exemplars a través de la carpa digital i de forma presencial a les llibreries.

La seva directora i regidora de Cultura de l'Ajuntament de Móra d'Ebre, Montse Pineda, ha afirmat que el nou format ha tingut una bona acollida entre els llibreters i ha recalcat que han arribat a un públic més ampli que podrien recuperar de cara l'edició de l'any vinent. "La maleïda pandèmia ens ha fet reinventar-nos, però ens ha ensenyat que la cultura no es confina. Ha sigut l'empenta per a artistes, escriptors, llibreters i públic", ha manifestat.