El ple del Consell Comarcal aprova per unanimitat les mesures per fer front a la crisi de la Covid-19

Aguaita.cat
29 de maig del 2020
Actualitzat a les 18:44h
1200_1590770618200529_ple_ordinari_maig_(1)_edited
1200_1590770618200529_ple_ordinari_maig_(1)_edited | Cedida
El ple del Consell Comarcal del Baix Ebre ha aprovat avui, per unanimitat, el pla de mesures econòmiques, socials i sanitàries per fer front a la crisi de la Covid-19. Un document que inclou una cinquantena de mesures per minimitzar l'Iimpacte de la crisi sanitària entre la ciutadania del Baix Ebre i que incorpora la creació d'una taula de seguiment amb la participació de tots els grups polítics amb representació a l'ens comarcal. “És un document viu subjecte a futures aportacions i modificacions, un pla que actualitzarem i adaptarem a les necessitats que sorgeixen. Hem de ser capaços de promoure polítiques actives que disminueixen al màxim les desigualtats i la bretxa social i salarial que ha provocat aquesta excepcional situació”, ha manifestat el president del Consell, Xavier Faura.

 Una de les mesures que s'han aprovat en l'àmbit social és lsaprovació del Tiquet Bàsic d'Alimentació, complementari al programa Tiquet Fresc, amb la finalitat de fer arribar de forma regular aliments de primera necessitat a famílies del Baix Ebre. La reserva d'aliments que disposava el Consell s'ha reduït atesa la situació d'excepcionalitat i davant els nous casos de famílies en situació vulnerable es posarà en marxa este projecte amb un pressupost de 30.000 euros, 10.000 dels quals es finançaran amb una subvenció de lsObra Social la Caixa; 5.000 euros procediran de les assistències dels consellers i conselleres comarcals a les comissions informatives i el ple del mes de març que es va suspendre i 15.000 euros a través del romanent de tresoreria. Així, el ple ha aprovat el conveni amb l'Obra Social la Caixa per la seua col·laboració en este projecte i també s'ha ratificat el conveni pel programa Tiquet Fresc, pel qual l'Obra Social la Caixa farà enguany una aportació de 20.000 euros.

Pel que fa a les mesures econòmiques, el document aprovat pel ple del Consell inclou una moratòria en el lloguer a les empreses del viver Baix Ebre Innova de Camarles i a les que gestionen les estacions de la Via Verda de Benifallet i Aldover, mentre han tingut aturada lsactivitat. També se suspèn la taxa de preus públics a Ebre Terra per a la utilització dels espais de cuina i sales de reunions i no es cobrarà entrada a Ebre Terra, una vegada pugui reobrir. 
El Consell Comarcal del Baix Ebre promourà el treball conjunt amb altres administracions de les Terres de lsEbre per la reactivació econòmica, turística, cultural i social del territori. “Hem d’impulsar el treball conjunt per tal de crear projectes comuns de reactivació en l’àmbit turístic, econòmic, cultural i social a la comarca i al conjunt de les Terres de l’Ebre”, ha dit el vicepresident i conseller comarcal de Turisme, Jordi Jordan. En este sentit, també s'intensificaran els contactes amb tots els municipis per on passa el traçat de la Via Verda de la Val de Zafán per tal de promoure-la com una via única i posicionar-la entre les destinacions de cicloturisme. 
La vinculació entre el sector primari i la gastronomia és una altra de les accions que promourà el Consell a través de la cuina dsEbre Terra i lsassessorament dsun consultor gastronòmic. 

Subvenció del SOC per al pla de reactivació econòmica 

Amb l'objectiu d'impulsar l'elaboració i execució d'un pla de reactivació socioeconòmica en l'àmbit de l'ocupació, el ple del Consell Comarcal ha aprovat sol·licitar una subvenció al Servei dsOcupació de Catalunya (SOC). Un instrument de planificació que recollirà les actuacions necessàries i urgents en l'àmbit socioeconòmic local, amb la finalitat de pal·liar les afectacions produïdes per la crisi de la Covid-19 al Baix Ebre. Així s'ha sol·licitat la subvenció per a la contractació de dues persones tècniques per a l'execució, coordinació i seguiment del pla i un altre tècnic com a personal de suport a l'elaboració del pla. L'import total de la subvenció demanada és de 103.200 euros. 
En un altre ordre de coses, el ple ha aprovat el conveni entre l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, el Consell Comarcal i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per al finançament i la redacció del projecte constructiu de sanejament i depuració en alta de les urbanitzacions del nord de lsAmetlla de Mar i el nucli de lsAlmadrava. Així es situarà una nova estació depuradora d'aigües residuals a l'Ametlla de Mar. 
El plenari també ha aprovat el I Pla Comarcal per a Diversitat Sexual i de Gènere (2020-2024). Un pla que incorporarà al Consell Comarcal del Baix Ebre la cultura de la diversitat sexual i de gènere i impulsarà en els diferents àmbits de la política comarcal actuacions per tal de promoure lserradicació de lsLGTBIfòbia, fomentant una societat més inclusiva. 
D'altra banda, el ple ha aprovat el pla pressupostari per al període 2021-2023, amb una previsió dsingressos de 17,3 milions dseuros; 17,4 milions i 17,6 milions els pròxims tres anys. Un pla que preveu el compliment dels objectius d'estabilitat, de la regla de la despesa i del rati d'endeutament. 

La sessió plenària s'ha iniciat amb un minut de silenci en record a les víctimes de la Covid-19 i com a mostra de suport a les famílies afectades. En este ple ssha incorporat a la corporació el conseller comarcal Josep Franch Pellisé (Junts per Catalunya), regidor de lsAjuntament de l'Aldea, en substitució de Xavier Royo. 

Mocions
 En l'apartat de mocions, el ple ha aprovat una moció del grup comarcal de Junts per Catalunya que insta el govern de lsEstat i els grups del Congrés dels Diputats a aprovar una modificació de la llei orgànica 2/2012 de 27 dsabril dsestabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, de manera que l'article 12 dsaquesta llei i, per tant, la regla de la despesa no sigue d'aplicació per les corporacions locals durant el 2020 i el 2021. Amb l'objectiu que les corporacions locals i comarcals que disposen dsuna situació financera sanejada i tinguen romanents de tresoreria per despeses generals positius els puguen aplicar lliurement i que esta aplicació no afecte el càlcul de l'estabilitat pressupostària de l'entitat. Hi han votat a favor tots els grups, a excepció del PSC que s'hi ha abstingut. 
També s'ha aprovat, per unanimitat, una moció de Movem Terres de lsEbre que insta la Generalitat a treballar per l'equitat i l'equilibri territorial, començant per l'elaboració d'un pla de promoció del teletreball, facilitant-lo amb garanties de connectivitat i accés als serveis tècnics de salut, cultura i educació. La moció també demana la posada en marxa de mesures que afavoreixen la rehabilitació, lloguer i compra d'habitatges existents en els municipis de la Catalunya rural, amb ajuts, plans Renove o altres. 

El plenari ha mostrat l'oposició al tancament dels punts de guaita a les Terres de lsEbre. La moció presentada pel grup comarcal dsEsquerra i el de Movem ha rebut els vots favorables de tots els grups, a excepció de Junts per Catalunya que s'hi ha abstingut. El Consell Comarcal sol·licitarà al departament d'Interior el manteniment dels nou punts de guaita a l'Ebre per la seua importància en la rapidesa dels avisos, el control de l'afluència de visitants i la qualitat de la informació aportada. 

Una altra de les mocions que s'ha aprovat ha estat la d'Esquerra Republicana que exigeix al govern de lsEstat el pagament immediat de les prestacions econòmiques a totes les persones treballadores afectades per un expedient de regulació temporal dsocupació (ERTO). La moció ha rebut el vot favorable dels consellers dsEsquerra, Junts i Ciutadans i lsabstenció de Movem i el PSC. 

A proposta dels grups comarcals d'Esquerra Republicana i Movem s'ha aprovat, per unanimitat, una moció de suport al manifest de ‘Cultura en lluitas que promouen les principals associacions de músics i entitats de música en directe. La moció demana que es mantinguen les partides pressupostàries destinades a cultura i festes dels pressupostos municipals, en la mesura que les activitats es puguen dur a terme durant aquest exercici. També reclama que no es resolguen els contractes sinó que s'ajornen o s'indemnitze els artistes si no es poden ajornar. 

El ple també ha aprovat, per unanimitat, una moció de Ciutadans que demana la reobertura dels centres d'assistència primària de les Terres de l'Ebre al més aviat possible, seguint el protocol que determine el departament de Salut, així com que es reprogramen les visites que van quedar suspeses durant la pandèmia. 

Per contra, el ple ha rebutjat una moció de Junts per Catalunya que insta el departament de Salut a la reobertura i posada en funcionament dels CAP i consultoris locals de les Terres de l'Ebre que ara estan tancats. La moció també reclamava la realització de tests a tots els casos sospitosos de coronavirus a l'Ebre. Hi han votat en contra els consellers comarcals d'Esquerra Republicana, s'hi han abstingut els de Movem i Ciutadans i hi han votat favorablement Junts i el PSC.