Trobada una balena de quatre metres varada al Trabucador

Agents Rurals i tècnics del CRAM aconsegueixen alliberar el cetaci i portar-lo a mar obert aprofitant un canal de la barra partida pel temporal 'Glòria'

Al segon intent, la balena va continuar el seu camí a mar obert.
Al segon intent, la balena va continuar el seu camí a mar obert. | Agents Rurals
Redacció
24 de maig del 2020
Actualitzat el 25 de maig a les 11:35h
Sorprenent troballa animal este dissabte a la platja del Trabucador, al delta de l'Ebre. Uns veïns van donar l’avís als equips de salvament en observar una esplèndida balena de quatre metres de longitud que havia quedat varada en una zona molt poc profunda, amb un costat encallat a l'arena i sense possibilitat d’alliberar-se per si mateixa. Es tractava, segons han informat els Agents Rurals, d’un exemplar de balena amb bec de Cuvier (Ziphius cavirostris), una espècie de cetaci de la família Ziphiidae que habita en molts mars del món però sol ocupar àrees allunyades de la costa, preferentment en zones amb fondàries superiors als 1.000 m. Està catalogada com a vulnerable pel reial decret 139/2011. Per alguna raó l’animal va aproximar-se massa a la costa de l’Ebre i, a causa de les varietats de fondària del Trabucador, hi va quedar encallat a pocs metres de la barra.
 

L'exemplar media 4 metres de longitud. Foto: Agents Rurals


Agents Rurals i tècnics del Centre de Recuperació d’Animals Marins van acudir al lloc de la troballa per intentar alliberar la balena i, de fet, van poder traure-la de l'arena, però va tornar a encallar-se en un altre punt de la badia. Finalment, aprofitant un canal de la barra del Trabucador produït pel temporal Glòria, van poder portar la balena fins a mar obert, on va reprendre el seu camí.
 

Estava encallada a la part interior de la barra. Foto: Agents Rurals