L'edició online de Litterarum programa 21 activitats amb Josep Carner i Joan Perucho com a protagonistes

Es realitzaran cinc taules de debat, tres sessions amb recomanacions de llibres i deu tastos d'espectacles

L'edició online de Litterarum programa 21 activitats en directe amb Josep Carner i Joan Perucho com a protagonistes
L'edició online de Litterarum programa 21 activitats en directe amb Josep Carner i Joan Perucho com a protagonistes | Cedida
Aguaita.cat
18 de maig del 2020
Actualitzat a les 16:15h
La 13a edició de Litterarum Móra d’Ebre apostarà, enguany, per una versió digital que adapte el programa d’actes habitual a aquest nou escenari amb 21 activitats en directe. Una edició que tindrà com a grans protagonistes al poeta Josep Carner i l'escriptor Joan Perucho. La mostra manté les dates i es farà del 28 al 31 de maig i oferirà el seu contingut en línia a través de l'aplicació de l'empresa catalana Watchity.com. S’hi han programat cinc taules de debat, tres sessions amb recomanacions de llibres i deu tastos d’espectacles a partir de textos literaris. També s’oferiran en format digital totes les activitats que es realitzaran dintre de la Fira del Llibre ebrenc i Litterarum petits.

La 13a edició de Litterarum inclou 10 espectacles literaris, de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears, dos tastos d’espectacles exclusius per a públic professional; tres tastos d’espectacles per a escolars i públic familiar; cinc taules rodones i debats, tres sessions amb recomanacions de llibres i una onzena d'escriptors en els espectacles literaris. Albert Pujol, director de Litterarum, ha apuntat que hi haurà espectacles musicals, teatre, recitals i lectures amb diversos formats.

Pujol explica que seran 21 activitats en format digital. "Creiem en aquest concepte de la cultura digital i apropada a qualsevol persona a través dels mitjans digitals i en aquests cas seran tots els espectacles gratuïts, alguns dels quals estaran adreçats només a programadors". Pujol també ha manifestat que tenen clar que el Litterarum digital quedarà per a les següents edicions "com una part més del Litterarum presencial".

El format digital del certamen firal oferirà tastos en directe d'uns 30 minuts d'espectacles, com per exemple 'Memorial de Setmana Santa', de Toni Gomila (Illes Balears) a partir de textos de Blai Bonet (dissabte 30 a les 20 h); 'Poemes de maternitat', de Marta Elka i Toni Pastor (Illes Balears) a partir de textos de Carme Riera (dissabte 30 a les 22 h), o 'Musicant el Rector de Vallfogona', de Pili Cugat i Carlos Lupprian (Catalunya) a partir de textos de Francesc Vicent Garcia (diumenge 31 a les 12 h).

Al final de cada actuació, els programadors podran fer preguntes sobre l’espectacle i la seva literatura que l’artista respondrà. El mateix format s'aplicarà a la programació infantil que sota el paraigua de Litterarum petits permetrà tastos d’espectacles com 'Una estrella que no ha vist mai ningú abans', de Jordina Biosca a partir de textos de Pep Coll i Joan Amades (dissabte 30 a les 22 h), entre d’altres propostes per a edats d’entre 3 i 12 anys.

L'arrencada

La primera de les activitats del Litterarum digital (dijous a les 11 h), dins de les activitats de la Fira del llibre, farà èmfasi en les experiències de diversos estudiants de català d’universitats europees, que ja van participar en l’edició 2019 de la fira presencialment, perquè en parlen amb estudiants catalans.

Perucho i Carner

Els dos protagonistes de l'edició d'enguany, ha ressaltat Pujol, són el poeta Josep Carner i l’escriptor Joan Perucho, dels quals se'n commemora el cinquantè aniversari de la mort i el centenari del naixement, respectivament. Els espectacles sobre estes commemoracions seran el mateix dijous 28 de maig (16.30 h), que s’ha programat l’espectacle 'El mèdium', de Josep Pedrals, a partir de textos de Joan Perucho; diumenge 31 (11 h), dins Litterarum petits, s'oferirà un tast de l’espectacle 'Botànica oculta', d’Arnau Colom, també inspirat en textos de Perucho; el divendres 29 (12 h) s’homenatjarà Josep Carner amb l’espectacle familiar 'Bestiari', de la mà de Gemma Abrié i Manu Sabaté, a partir de textos del poeta; el divendres 29 de maig serà el moment de l’espectacle Lectura i comentari de fragments del 'Nabí', de Víctor Obiols.

La resta d’escriptors en què es basaran els espectacles són: Carles Duarte, Pep Coll, Joan Amades, Rafa Gomar, Mercè Climent, Gràcia Jiménez, Blai Bonet, Carme Riera i Francesc Vicent Garcia, Rector de Vallfogona.

Fira del llibre ebrenc

Pel que fa a la Fira del llibre ebrenc, se celebrarà la 17a edició, però integrada com una activitat més dins del Litterarum digital 2020. S'oferiran recomanacions de llibres d’autors del territori ebrenc i debats al voltant del món del llibre i la literatura de les Terres de l’Ebre, principalment, que s’articularan a través de converses entre responsables de llibreries i biblioteques del territori, així com amb altres tipus d’artistes.

Conveni

Oriol Ponsatí-Murlà, director de la Institució de les Lletres Catalanes, ha explicat el conveni marc que han signat amb l'Ajuntament de Móra d'Ebre per a la consolidació de la fira en el període 2020-2023 i del conveni específic per a l'edició d'enguany. Ponsatí-Murlà ha apuntat que aquest conveni marc "és el paraigües que dona recorregut perquè fins 2023 es vagin signant convenis específics, on es detallaran els compromisos pressupostaris concrets". En aquest sentit, ha manifestat que els 20.000 euros de pressupost d'enguany són "excepcionals" i no serà "necessàriament" els dels pròxims anys. De fet, ha recordat que el pressupost de Litterarum presencial era més alt.