Ja se sent el batec de l’Ebre

Diumenge a les 11.30 hores comença a Sant Jaume d'Enveja la manifestació que torna a activar el moviment social en defensa del riu Ebre, el delta i la seua gent | Es preveu que siga una protesta massiva contra el pla de conca

Sílvia Berbís
28 de març del 2014
Protesta a Amposta contra el pla de conca, l'any passat.
Protesta a Amposta contra el pla de conca, l'any passat. | Sílvia Berbís
Protesta a Amposta contra el pla de conca, l'any passat. Foto: Sílvia Berbís

La parada de ‘merchandising’ de la PDE al mercat de Tortosa, o botigues especialitzades en la venda de productes del territori, han viscut estos dies una revifada de l’activitat que seguix 'in crescendo'. Molts se n’han adonat que potser aquella camiseta s’havia quedat vella, o diguem que la talla necessitava una actualització, o que hi ha algun membre nou de la família sense l’uniforme de la lluita antitransvasament. Cadascú prepara de nou, com va fer sovint a principis de la dècada passada, i més esporàdicament després, la vestimenta que diumenge tornarà a posar de blau el cor del delta. Ja tot és a punt per a la manifestació que reactiva el front social contra el pla de conca de l’Ebre i tot el que implica. La Plataforma en Defensa de l’Ebre, per bé que evitar donar xifres de previsions d’assistència, és optimista, per tot el moviment previ que està notant, i també pels suports que s’han anat sumant a una convocatòria que es preveu massiva. Amb el blau al cos, i el nus al pit, tornem-hi.

Recorregut i pancartes

La línia verda seguix el recorregut de la manifestació de diumenge. Foto: PDE

La protesta, amb 3 quilòmetres de recorregut, començarà a les 11.30 davant el Col·legi de Sant Jaume d’Enveja. Per a tothom que acudisca en vehicle particular a Sant Jaume hi haurà habilitades com a zones d’aparcament els sequers de la cambra arrossera o un espai al darrera del col·legi (veure mapa annex). La marxa discorrerà pel carrer Major en direcció al pont de Lo Passador. Al davant de tot, el nus presidirà la marxa, darrera del qual s’ubicarà la pancarta principal, amb el lema ‘Lo riu sense cabals és la mort del delta’, que avançarà impulsada pels portaveus de la PDE i també membres de les plataformes de Sant Jaume d’Enveja i Deltebre. Al darrera, una nodrida representació de persones vestides de blau lluiran una segona pancarta amb el lema ‘Bancs d’aigua = transvasaments”.

Seguiran els representants d’ajuntaments i consells comarcals que acudisquen a la cita, darrera els quals se situaran els càrrecs electes que vulguen impulsar la pancarta unitària ‘Per Catalunya, salvem lo delta’. Ja han confirmat la presència a la manifestació líders polítics com Ramon Tremosa i Josep Rull (CiU), Raül Romeva i Joan Herrera(ICV), Pere Navarro (PSC), Oriol Junqueras (ERC) i David Fernàndez (CUP). Alguns d’estos líders polítics podrien escollir fer almenys part del recorregut amb els seus partits cas que decidisquen fer comitiva de partit amb pancarta pròpia. També s’espera la presència de Carme Forcadell, presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, i possiblement la de Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural. L’ANC durà una pancarta amb la llegenda ‘Terres de l’Ebre per la independència’.

Una desena de grups d’animació, xarangues, batucades, grups de grallers o cantadors de jota amenitzaran el recorregut i alguns actuaran al final de la marxa, davant l’Ajuntament de Deltebre, on Josep Polet, divulgador turístic del delta, llegirà un manifest.

Sumant suports

Al llarg de la setmana s’ha anat produint un degoteig constant de pronunciaments i suports explícits de diferents entitats, partits polítics, organitzacions socials, econòmiques i ecologistes a la manifestació de diumenge, amb crides a la participació massiva inclosa. Com la crida de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) tot denunciant que el govern espanyol actua d'esquenes al sentit comú “per tal d'afavorir els interessos econòmics de grans empreses constructores i les especuladores de l'aigua”. Per la seua banda, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) també ha fet una crida a mobilitzar-se per a defensar un cabal suficient per al delta.

També esta setmana les Joventuts polítiques d’ICV (JEV), PSC (JSC), ERC (JERC) CDC (JNC) i UDC (UJ) han emès un comunicat conjunt per manifestar la seua unitat contra del Pla Hidrològic de l’Ebre. Recorden que es preveu passar de 965.000 hectàrees de regadius a 1,41 milions, cosa que suposaria el 70% de l’aigua actual de la conca i que implicaria que el Delta hagués de sobreviure amb el 30% restant. "Les Terres de l’Ebre tornem a ser una vegada més la diana del Govern espanyol. Davant de la situació, que podria suposar la mort del Delta, volem manifestar la necessitat de fer territori, de mostrar-nos units davant d’esta nova agressió al riu i al Delta, deixant de banda les diferències ideològiques per defensar la nostra terra i assistir units a la manifestació del proper diumenge dia 30 de marc a Sant Jaume i a Deltebre", proclamen en un comunicat.

També la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació, s’ha pronunciat contra el pla, i qualsevol tipus de transvasament, i fins i tot entitats esportives com los Taus d’Amposta Rugby Club han fet pública la seua oposició.

Coagret, també amb les TE

I no només l’Ebre s’està movent. Com ja va passar en la lluita contra el gran transvasament del PP, i malgrat els intents evidents de divisió que comporta implícits el nou pla, entitats d’arreu de la conca han dixat palès que són amb les Terres de l’Ebre incondicionalment. COAGRET, la Coordinadora d'Afectats per Grans Embassaments i Transvasaments, ha informat que seran presents a la manifestació en entendre que la reivindicació contra els transvasaments, i per un cabal ecològic suficient per a la supervivència del Delta, són reivindicacions directament relacionades amb la seua lluita contra obres com el recreixement de Yesa, l'embassament de Biscarrués, Mularroya o l'embassament d’Aguaviva.

En un comunicat, Coagret denuncia que “s'ha perdut una gran oportunitat per donar un viratge a la política d'aigua de l'estat espanyol, actualitzant-la al moment històric actual”. “Un exemple d'això –explica- és la previsió de 445.000 hectàrees de nous regadius, pels quals la conca no té recursos hídrics suficients”, advertix. A més, remarca la gravetat del fet que, després de les últimes reformes legislatives seran possibles transvasaments entre conques, a través de cessions de drets entre usuaris, un motiu més per a la mobilització social en tota la conca. Per tot això, pensem que serà la Unió Europea la que haurà d'intervenir aquest Pla de Conca, per incompliment de les Directives Marco d'Aigua i d’Habitat", ha dit.

"És el moment"

De moment, però, este diumenge qui ha d’alçar la veu és el delta i tota la gent de l'Ebre i de la resta de Catalunya que vulga afegir-s'hi, que senten com a propi este espai i la responsabilitat de defensar-lo. "Ha arribat el moment de sortir al carrer, perquè si no ho fem, tota la feina que estem fent als despatxos no ens haurà servit de res", ha afirmat el portaveu de la PDE Joan Antoni Panisello. Encara que face mal temps, com ja ha passat altres vegades, la manifestació tirarà endavant, de manera que la PDE crida tothom a sumar-s'hi tant si plou com si fa vent. El front social ja se sent com batega. I després, més.