Salut comença a testar pacients sospitosos amb símptomes de covid a l'Ebre

La directora territorial demana que les dades no inquietin la ciutadania si augmenta la xifra de positius

Una infermera prenent mostres a un company per fer una prova PCR de la covid al CAP del Temple de Tortosa
Una infermera prenent mostres a un company per fer una prova PCR de la covid al CAP del Temple de Tortosa | ACN / A. Ferràs
Aguaita.cat
14 de maig del 2020
Actualitzat a les 11:31h
Salut fa des de dilluns proves PCR als CAP a pacients no hospitalitzats amb símptomes sospitosos de covid a l'Ebre. En dos dies ja s'han fet 47 tests. L'objectiu és controlar qualsevol possible brot en l'àmbit comunitari, per actuar de pressa amb l'aïllament de contactes i l'entorn dels malalts, sobretot ara que la fase 1 permet molta més mobilitat i activitat al carrer a la ciutadania. La directora de Salut a les Terres de l'Ebre, Mar Lleixà, ha reconegut que és probable que augmenten les xifres de contagis oficials a l'Ebre, 228 este dimecres, tenint en compte que es faran molts més PCR però ha insistit que la incidència i la gravetat és baixa al territori.

Les proves PCR es fan als CAP sempre prèvia trucada dels malalts per explicar els símptomes que pateixen i si estos són compatibles amb la malaltia. Les proves s'envien als laboratoris de l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, que s'han reforçat per poder implantar este nou protocol de tests amb la fase 1 de la desescalada del confinament a Ebre i a Tarragona. Els resultats es reben en 24 o 36 hores, "segons com estiguen de tensats els laboratoris" però s'ha previst que a l'Ebre es prenguen una quinzena de mostres diàries de mitjana. Tot i això, dependrà de la incidència del virus.

"Ens hem preparat per donar esta resposta en esta fase perquè era un dels requisits. Ara sortim al carrer i la indicació serà la mateixa per als sospitosos –l'aïllament domiciliari-, però cal augmentar el control amb diagnòstic per actuar ràpidament", ha assenyalat Lleixà. La directora de Salut també ha demanat que la ciutadania no s'inquiete si les xifres de positius per contagi de covid a l'Ebre augmenta. "Si fem més PCR, serà normal que surten més casos perquè els fem a persones que tenen símptomes però veurem què passa, sabrem realment l'abast i ho explicarem com sempre hem fet", ha dit.

"El més rellevant és que els casos greus, que són els que van a l'hospital i se'ls feia la prova són pocs. La incidència del virus al territori ha estat baixa, tant en casos confirmats però sobretot en casos greus i en mortalitat i això ha estat així a la població en general com a les residències. Que tothom tinga confiança", ha destacat Lleixà.

Justament este diumenge, es va acabar de fer les PCR als professionals i usuaris de totes les residències de gent gran i discapacitats del territori, prop de 3.000. Amb estos tests només s'han detectat 4 nous positius, quatre usuàries de dos residències que eren asimptomàtiques. "Això ha permès incidir en els circuits, la sectorització i les mesures pertinents en aquests centres per prevenir més contagis però a partir d'ara si algun resident o sanitari té símptomes se li tornarà a fer la prova", ha explicat.

D'altra banda, Salut demana que es traslladen a Epidemiologia, al Departament, les dades que es recullen "fora del circuit", en iniciatives particulars per exemple d'empreses que facen tests ràpids o serològics als seus treballadors, perquè és d'acord amb la informació disponible que es fan les previsions. Lleixà ha recordat que els tests ràpids i serològics són complementaris als PCR, "única prova vàlida", i ha recomanat que no es facen estes proves en l'àmbit particular perquè es corre el risc de donar "una falsa sensació de seguretat" a la persona testada sobretot si no es pot comprovar "la sensibilitat" de la prova.

Es poden donar falsos positius o negatius així com resultat immunològics que no són garantia de res perquè s'han detectat casos de persones que han contret el virus per segon cop després d'haver-lo passat. "Tenim molt poca informació, estem escrivint entre tots la història de com es comporta el virus i entenc que surtin estes tipus d'iniciatives però i cal consultar i informar el Departament perquè no confonguem a les persones i que tothom tinga clar quin és el protocol que el cobreix i el que realment ajudarà a tenir un diagnòstic", ha reclamat Lleixà.