Movem porta al Parlament la petició perquè els guaites forestals no siguin substituïts per càmeres

Movem Terres de l'Ebre presentarà una proposta de resolució perquè Junts i ERC es posicionen a nivell parlamentari sobre la continuïtat del personal que presta serveis en els punts de guaita de diverses zones de la geografia catalana

1200_1589301311guaita-forestal-500x281
1200_1589301311guaita-forestal-500x281 | Arxiu
Aguaita.cat
12 de maig del 2020
Actualitzat a les 18:35h
Movem Terres de l’Ebre presentarà, a través del grup de Catalunya en Comú Podem, una proposta de resolució al Parlament de Catalunya amb la qual es reclama el manteniment de l’actual cos de guaites forestals de la Generalitat de Catalunya. La proposta instarà el Govern de la Generalitat, format per Junts i ERC, a fer marxa enrere en la intenció de substituir per càmeres les persones que actualment presten el servei de vigilància als boscos i d’avís en cas de detectar-se incendis, columnes de fum o altres situacions de risc generades per causes naturals o per l’acció humana.
 
Movem considera que en l’actual escenari de canvi climàtic cal mantenir el servei dels guaites forestals perquè són una garantia de detecció i d’avís ràpid d’incendis i, a més, en situacions d’emergència poden aportar uns coneixements del terreny i de la zona que no es podrien tenir només amb les càmeres de vigilància. D’altra banda, i tal i com el mateix col·lectiu de guaites forestals ha defensat, les càmeres no poden discriminar columnes de fum a certa distància ni en condicions meteorològiques adverses, com sí que pot fer l’ull humà. És per això que Movem Terres de l’Ebre coincideix amb l’apreciació que les càmeres poden ser un complement a la tasca dels guaites forestals, però no un substitut. 

David Poy, secretari d’organització de Movem Terres de l’Ebre, conseller al Consell Comarcal del Baix Ebre i portaveu de Movem a l’Ajuntament de Roquetes, ha qualificat de “decisió equivocada” la intenció del Govern de canviar la cinquantena de guaites forestals que hi ha a Catalunya per càmeres de videovigilància. “El territori s’ha de cuidar i no es pot retallar en este tipus de personal en territoris com les Terres de l’Ebre, on tenim extensions de terreny forestal molt amples i amb zones amb una orografia complexa on la prevenció i el coneixement del terreny és imprescindible per a prevenir incendis”. Movem Terres de l’Ebre ha cregut convenient portar el debat sobre la continuïtat dels guaites forestals al Parlament perquè és en seu parlamentària on els partits han de demostrar la seua sensibilitat territorial i perquè les iniciatives polítiques a nivell local serveixen de poc si després el Govern de Junts i ERC fa el contrari del que demana el territori.