La Taula de Consens exigeix la comissió mixta amb els governs i un sistema de dragues per aplicar el Pla Delta

L'entitat dóna deu dies a les dos administracions per nomenar un interlocutor que participi en les reunions.

El Trabucador, inundat i pràcticament deslliurat dels pals de la línia aèria.
El Trabucador, inundat i pràcticament deslliurat dels pals de la línia aèria. | Sílvia Berbís
Aguaita.cat
11 de maig del 2020
Actualitzat a les 19:05h
La Taula de Consens pel Delta reclama al govern de l'Estat i a la Generalitat que creï la comissió mixta amb l'entitat que es va demanar el passat 3 de març. Sense resposta del Departament de Territori i Sostenibilitat ni del Ministeri per a la Transició Ecològica, la Taula ha decidit donar deu dies a les dues administracions perquè nomenin un interlocutor que participi en la pròxima reunió, convocada el 27 de maig. D'altra banda, reclamen un sistema de dragues, una de les actuacions fonamentals que preveu el Pla Delta, per regenerar l'amplitud de les platges des de l'Arenal fins al Trabucador. La Taula recorda a Ministeri que est actuació té informes i estudis fets des de l'any 2004.

La implementació del sistema de dragues és una de les actuacions que prioritza el Pla Delta, al qual les dues administracions van comprometre's a donar suport. Preveu la regeneració de l'amplitud de les platges, des de l'Arenal, tot el litoral nord, els calaixos de Buda, fins al Trabucador. La Taula de Consens demana al Ministeri per a la Transició Ecològica que doti i planifiqui l'actuació, que disposa d'informes i estudis des del 2004. Al Departament de Territori se li reclama que autoritzi per la via d'urgència estes mesures i que es posen d'acord amb el Ministeri pe dotar de pressupost el projecte.

La Taula també assenyala que el moment més adient per fer estes actuacions és de maig a octubre i que si "no es du a terme de manera decidida, la situació a la tardor pot ser molt pitjor que la generada pel temporal Glòria i agreujada pels episodis posteriors".

En este sentit Aguaita.cat ha parlat amb el sr. Toni Espanya, cap provincial de Costes que pertany al Ministeri de Transició Ecològica. Espanya, biòleg de formació informa del Pla de Costes per afrontar els darrers episodis viscuts al Trabucador. "Costes som l'interlocutor amb l'Estat i estem portant a cap una sèrie de mesures de recuperació del Delta i del Trabucador. M'agradaria recordar però, que la Generalitat també hi té competències i per tant entre tots hi hem d'actuar", vol recordar.

Costes veu bé les actuacions que s'han fet fins ara, la proposta de la draga. Però són propostes provisionals per l'immediatesa del teixit empresarial, turístic...
"Cal actuar com estem fent però encarregar un estudi perquè el rerefons és un problema ambiental". Costes està ampliant la barra del Trabucador des de l'antic traçat 200 metres més cap a l'interior fent un corredor per anar d'una punta a l'altra.

El camí fet pels treballadors de les Salines va ser una solució momentània per poder anar fins al seu lloc de treball però és una solució fràgil amb poc aguant davant un temporal.
Hi ha un pla estratègic de Costes per eixamplar el Trabucador per part de Costes i la resta d'actors que tenen competències per actuar al Trabucador i a la resta del Delta de l'Ebre.

Així, Espanya creu que en primer lloc, hi ha un problema ambiental, "el Parc Natural està informant que ens trobem davant una badia des de fa mesos, estem a mar obert, ja que la salinitat que aporta el Delta és igual a la del Mar".I en segon lloc hi ha un problema industrial a les Salines perquè els treballadors puguen arribar fins a elles i també turístic, ja que la subsistència i supervivència del Delta és déu al gran entorn natural i a què habitants i visitants puguem seguir vivint i gaudint del Delta de l'Ebre.