La Terra Alta abandona el projecte País Viu per la tramitació de nous parcs eòlics a la comarca

Els ajuntaments presentaran mocions contra la implantació de noves centrals als seus municipis

La Terra Alta abandona el projecte País Viu per la tramitació de nous parcs eòlics a la comarca
La Terra Alta abandona el projecte País Viu per la tramitació de nous parcs eòlics a la comarca | Cedida
Aguaita.cat
08 de maig del 2020
Actualitzat a les 18:59h
La Terra Alta abandona el projecte 'País Viu, país d'Oportunitats', una estratègia de dinamització socioeconòmica que la Generalitat ha començat a desplegar a les comarques més envellides i despoblades. En un consell d'alcaldes, este divendres, s'ha debatut sortir d'aquest projecte per mostrar el desacord de la comarca a la tramitació de nous parcs eòlics. "Una de les línies que vam marcar a País viu era que no volem més massificació i més energia eòlica es contraposa amb la política de comarca que intentem teixir al projecte", ha apuntat la presidenta del Consell Comarcal, Neus Sanromà. També es presentaran acords contraris a la implantació de noves centrals als ajuntaments com insta a fer el Govern per tombar els nous projectes.

L'acord que ha debatut el consell d'alcaldes de la Terra Alta es votarà el pròxim divendres en un plenari extraordinari amb aquest únic punt. El text tornarà a reclamar a la Generalitat que retiri els projectes en curs que preveuen noves instal·lacions eòliques a la comarca a través del nou decret d'emergència climàtica i comunicarà la sortida de la Terra Alta del projecte 'País Viu, País d'Oportunitats' - aquest darrer punt sense el suport del PDeCAT-. La Terra Alta ha estat una de les primeres comarques on s'ha desplegat esta estratègia per revertir el despoblament. "Exigim que es retirin els parcs projectats ara i sortim del Projecte País Viu fins que no es modifiqui el decret d'implantació energètica perquè la implantació eòlica no encaixa amb les línies que intentem teixir a través d'aquest projecte", ha explicat Sanromà.

La presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta ha insistit que les millores socioeconòmiques promeses, el respecte al paisatge i l'impuls d'una agricultura de qualitat, com és el cas dels vins, no encaixa amb més infraestructures energètiques a la comarca –on ja es produeix un 25% de l'energia eòlica del país tot i representar el 0,001% de la població-. "Un cop se'ns escolti, decidirem", ha apuntat Sanromà. La comarca defensa que la massificació eòlica frena el seu model de desenvolupament, ha reforçat esta oposició els últims anys i així s'ha traslladat al Govern, també en reunions a la comarca, des de l'àmbit polític, econòmic i social. "La decisió és de la Generalitat. Que rectifiquin si volen que tornem a formar part del projecte".

L'acord que s'aprovarà divendres es traslladarà al president de la Generalitat, Quim Torra, les conselleries implicades en la tramitació i aprovació dels parcs i a tots els grups parlamentaris.

Paral·lelament, els ajuntaments presentaran mocions als ajuntaments contra la instal·lació de nous parcs eòlics als seus municipis. El delegat del Govern, Xavier Pallarés, tot i no estar legislat en nou decret d'emergència climàtica, ha mantingut que un acord de ple contrari permetria tombar els projectes eòlics als termes municipals. Segons Pallarés, aquestes mocions serien "pràcticament decisives" amb el nou decret. "Entenem que la moció unitària en l'àmbit comarcal és important però si calen mocions a escala municipal es presentaran sense problema", ha apuntat Sanromà.