El govern espanyol segueix negant-se a mostrar els informes tècnics que van avalar el projecte Castor

Respon al senador d'ERC, Miquel Aubà, que els documents afecten procediments judicials en curs

Aguaita.cat
06 de maig del 2020
Actualitzat a les 19:20h
El govern espanyol segueix negant-se a mostrar els informes tècnics que van avalar el projecte Castor. En resposta a la petició formulada per escrit pel senador d'ERC, Miquel Aubà, l'executiu de PSOE i Podemos s'escuda en el fet que esta documentació "afecta procediments judicials en curs". L'exconcessionària Escal UGS i dos dels seus exdirectius, Recaredo del Potro i José Luis Martínez Dalmau, estan acusats de delictes ambientals i prevaricació ambiental pel miler de terratrèmols que van ocasionar les injeccions de gas al magatzem submarí mentre estava en període de proves. Aubà ha lamentat la decisió i ha recordat que no és el primer cop que el govern presidit per Sánchez li nega l'accés a esta informació.

Els estudis sol·licitats al govern espanyol corresponent específicament als realitzats per l'empresa Geostock per encàrrec d'Escal UGS i fan referència a la modelització geològica i dinàmica del magatzem, la pressió màxima que podia suportar i estudis sobre enginyeria de la mateixa estructura. També els informes de la mateixa exconcessionària sobre la resistència estimada del segell superior del magatzem; l'avaluació del reservori, per part de Sofregaz, o l'estudi sobre el petroli romanent al jaciment, de DeGolyer&MacNaughton.

Els documents són clau per arribar a determinar definitivament si l'exconcessionària va incórrer en negligència o mala fe a l'hora d'injectar el gas coixí a l'estructura submarina durant l'estiu i principis de primavera de 2013. L'anterior ministre d'Indústria del PP, Álvaro Nadal, va arribar a reconèixer públicament, fins i tot, que el fiasco del projecte Castor havia estat fruit d'un "greu error de disseny", que cap dels diferents governs espanyols implicats en el projecte mai ha volgut esclarir.

"És una vergonya que el govern espanyol segueixi prohibint l'accés als diferents estudis", ha assegurat Aubà. "Queda clar que el Castor és una qüestió d'Estat i, per tant, independentment qui governi a Madrid, no hi ha cap voluntat política de transparència, ni d'exigir responsabilitats", ha etzibat. El senador republicà ha avançat que tornarà a preguntar per escrit sobre les afectacions judicials concretes de cada estudi sol·licitat. També ha anunciat que tornarà a demanar, aquesta legislatura, la creació d'una comissió d'investigació.