L’Ajuntament d’Alcanar aconseguix aclarir que Alcanar Platja i les Cases no han de complir les franges horàries

En la mateixa situació es poden trobar altres nuclis separats de les poblacions que tenen més de 5.000 habitants

Vista general d'Alcanar
Vista general d'Alcanar | S. B.
Redacció
02 de maig del 2020
Actualitzat el 04 de maig a les 11:22h
Va caldre un intens debat, durant tot el dia de divendres, per aclarir la situació en què es troben nuclis urbans com Alcanar Platja i les Cases d’Alcanar (i en la que se’n poden trobar altres nuclis dels 10 municipis ebrencs de més de 5.000 habitants) pel que fa a l’obligatorietat de complir amb les franges horàries establertes en este inici del desconfinament, en vigor a partir d’este dissabte. L’ambigüetat i la poca claredat del llenguatge de l’article del BOE que recull la norma referent a les franges horàries es prestava a interpretacions diverses. D’una banda, hi ha els que defensaven que els nuclis urbans de menys de 5.000 habitants separats del municipi no havien de complir les franges horàries i, de l’altra, els que sostenien que encara que fossen diferents nuclis de població, calia complir-les per estar administrats per un municipi que en el seu conjunt supera els 5.000 habitants. L’article 5.2 del BOE diu el següent: “Les franges horàries previstes en este article no seran d’aplicació en aquells municipis i ens d’àmbit territorial inferior al municipi que administren nuclis de població separats amb una població igual o inferior a 5.000 habitants, en els quals la pràctica de les activitats permeses per esta  ordre es podrà dur a terme entre les 6.00 hores i les 23.00 hores”.

Finalment, la tenacitat i l’agudesa del regidor de Governació d’Alcanar, Jordi Bort, i els responsables de la Policia Local a l’hora de defensar la interpretació que sosté la no aplicació de les franges horàries d’Alcanar Platja i les Cases va donar el seu fruit, segons ha explicat l’alcalde, Joan Roig, a l’aguaita.cat: “Va ser un debat intens des de primera hora del matí fins passades les 9 de la nit, quan finalment des de la subdelegació del Govern espanyol se’ns va confirmar que certament és correcta la no aplicació de les franges horàries als dos nuclis, Alcanar Platja i les Cases d’Alcanar”, afirma. Roig valora “la perseverança i el bon criteri de la Policia Local i el regidor de Governació a l’hora d’interpretar l’article del BOE, que com en massa ocasions és ambigu, poc aclaridor i molt interpretable lamentablement, perquè ens trobem en la necessitat d’aplicar normes d’avui per demà que no són gens clares”, sosté.

L'alcalde puntualitza, però, que la resta de condicionants pel que fa al tipus d'activitat permesa, distàncies o limitacions de terme municipal són comuns per tothom. De fet, este dissabte la Policia Local ha hagut de multar dos persones perquè es trobaven a les Cases però provenien d'Ulldecona -en el cas d'una persona que anava en bicicleta- i de Barcelona, de manera que incomplien les condicions del desconfinament parcial.

En la mateixa situació que Alcanar es poden trobar alguns dels altres nou municipis ebrencs de més de 5.000 habitants si es dona el cas que tinguen nuclis de població separats del nucli urbà.