Quan puc sortir a passejar i fer esport a partir del cap de setmana?

L'Estat divideix el dia en tres franges horàries per encetar el retorn a la normalitat: matins i vespres estan centrats en la pràctica esportiva i les caminades, mentre que gent gran i nens no coincidiran al carrer

Un pare i el seu fill caminen per Sabadell en la primera fase de desconfinament.
Un pare i el seu fill caminen per Sabadell en la primera fase de desconfinament. | Juanma Peláez
Bernat Surroca / Oriol March
30 d'abril del 2020
Actualitzat el 01 de maig a les 8:44h
Després de dies de debat sobre com abordar l'arrencada del desconfinament, el govern espanyol ha decidit fixar franges horàries per ordenar la primera fase de sortida al carrer. I ho ha fet dividint la jornada per col·lectius i activitats a partir del 2 de maig, este dissabte, que és quan entren en vigor les mesures.

D'esta manera, l'Estat adopta -encara que reformada- la proposta de divisió de dia en fases que va proposar este dimarts la Generalitat. Tot seguit, les preguntes i les respostes de com funcionarà la primera fase de la desescalada al carrer, durant la qual sempre s'hauran de mantenir les recomanacions de distància social.

- A quina hora puc sortir a fer esport? De 6 a 10 del matí i de 20 a 23 del vespre, segons ha detallat el ministre de Sanitat, Salvador Illa. Les normes que regixen esta pràctica són les següents: fer-lo de manera individual, no abandonar el municipi en el qual es residix i no tindre contacte físic amb ningú. Només es pot fer una vegada al dia.

- Quan i com puc sortir a passejar? En les mateixes hores que l'esport: de 6 a 10 del matí i de 20 a 23 del vespre. Es pot anar acompanyat d'una persona amb la qual es conviu i no s'està autoritzat a desplaçar-se més enllà d'un quilòmetre del domicili. La franja es pot fer servir si es tenen més de 14 anys. Només es pot fer una vegada al dia.

- Quina franja hi ha per als majors de 70 anys i dependents? De 10 a 12 del matí, just després de l'horari reservat per a majors de 14 anys que surtin a passejar o bé a fer esport, i de 19 a 20 del vespre. La prioritat, segons Illa, ha estat que els majors de 70 anys i les persones dependents -que poden sortir acompanyades d'una persona, que pot ser un cuidador o cuidadora- no coincidisquen amb la resta de ciutadans. Només es pot fer una vegada al dia.

- Què passa ara amb els nens? Diumenge passat va ser el primer dia que els infants van poder sortir al carrer dins la franja de 9 a 21, acompanyats sempre d'un adult. Ara, esta franja queda restringida: els infants estan autoritzats a passejar de 12 a 19 durant una hora al dia.

- Hi haurà franges als pobles de menys de 5.000 habitants? No. En els municipis de menys de 5.000 habitants, més d'un 80% dels que hi ha a l'Estat, es podrà sortir al carrer sense atendre les restriccions horàries.

- Si tinc símptomes, puc sortir al carrer? En cas que es tinguen símptomes de coronavirus o s'estiga en aïllament domiciliari, no es podrà passejar ni fer esport.

- Puc tornar a tenir cura de l'hort? A partir de dissabte es podran cuidar els horts no professionals -els professionals ja es podien atendre, i a Catalunya el Departament d'Interior ho va autoritzar el 5 d'abril-. El desplaçament a l'hort es podrà fer si és al mateix municipi de residència o a l'adjacent, però s'haurà de fer "el mínim possible" i seguint les normes de seguretat. Els treballs es faran de manera individual, sempre que no s'acompanye una persona discapacitada o bé un menor de 14 anys.