Les obres de la plaça de la catedral de Tortosa queden aturades per la renúncia de la constructora

L'Ajuntament tornarà a licitar l'obra pendent i l'oposició tem que es converteixi en un "nou nyap urbanístic"

Imatge d'arxiu de l'obra d'urbanització de la plaça de la Catedral de Tortosa.
Imatge d'arxiu de l'obra d'urbanització de la plaça de la Catedral de Tortosa. | ACN
Redacció
28 d'abril del 2020
Actualitzat a les 20:22h
L'empresa que feia les obres de la nova plaça de la catedral de Tortosa ha renunciat al contracte. Els treballs feia temps que avançaven a un ritme molt lent, es van aturar per l'estat d'alarma i ara l'adjudicatària Benito Arnó ha declinat continuar amb els treballs. El regidor d'Urbanisme, Enric Roig, ha explicat que el consistori enllestix el tràmit per treure a licitació de les actuacions pendents, però no es podrà activar fins que s'aixeque el decret de confinament. Roig ha assegurat que "la part més complicada –els fonaments i els micropilotatges- ja està feta" i queda cobrir la plaça. En canvi, Movem, primer grup a l'oposició, ha lamentat que la ciutat "acumule un nou nyap urbanístic" i demanen "per coherència" la dimissió de Roig.

L'Ajuntament de Tortosa treballa per posar en marxa en poques setmanes una nova licitació de les obres pendents per construir la plaça de la catedral. L'empresa adjudicatària, Benito Arnó, ha desestimat seguir amb el projecte i la finalització de l'obra torna a retardar-se. El consistori justifica que "la complexitat de l'obra de construcció de la plaça n'ha condicionat l'execució des del principi", primer amb l'ampliació de les excavacions arqueològiques i pels canvis que ha calgut fer al projecte per posar en valor les troballes, i també per "les dificultats sorgides pel tipus de sòl, que ha afegit complexitat a la construcció prevista inicialment i ha fet necessari incrementar els micropilotatges" per a la fonamentació.

En canvi, des de Movem han explicat que el novembre passat ja es van interessar sobre l'estat de les obres d'urbanització de la plaça, que aparentment semblaven aturades. L'alcaldessa va negar llavors que els treballs s'haguessen parat però el primer grup de l'oposició rebutja que s'utilitze ara l'aturada de l'estat d'alarma per justificar que el projecte acumulava problemes. "Ens trobem davant d'un altre projecte fallit i amb una manca total de transparència", ha denunciat Jordi Jordan, portaveu de Movem Tortosa. El grup municipal denuncia també que no han tingut accés a les factures de l'obra, com van reclamar al gener.

Per la seua banda, el regidor d'Urbanisme, Enric Roig, ha remarcat que els treballs fets fins ara han permès superar una de les parts més complicades de tota l'actuació i que es treballa per tornar a licitar i traure a exposició pública la part restant de l'obra. El termini podria quedar resolt en dos mesos.

Des de Movem han demanat la dimissió de Roig "per coherència" amb les crítiques que, com a portaveu del PSC a l'oposició, va fer a l'equip de govern "pels retards i sobrecostos de la piscina i de la reforma del Pont de l'Estat". El grup considera que la demora de l'obra és fruit "de la improvisació i de la mala planificació i gestió", com havia passat amb els projectes esmentats. Reclamen "total transparència i informació sobre totes les factures i l'estat real de l'obra", que havia d'acabar l'estiu de l'any passat.