Quatre fases per tornar a la «normalitat» a finals de juny: el pla de desconfinament de l'Estat

Pedro Sánchez reclamarà una nova pròrroga de l'estat d'alarma al Congrés i anuncia que cada territori podrà avançar en la desescalada si complix un seguit de marcadors

Pares passejant infants, a Sabadell
Pares passejant infants, a Sabadell | Juanma Peláez
Sara González / Bernat Surroca
28 d'abril del 2020
Actualitzat a les 18:58h
Quatre fases per tornar a una "nova normalitat" a finals de juny. Així serà el pla de desconfinament que ha desgranat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, esta tarda des de la Moncloa. El control de l'epidèmia és el que determinarà la velocitat del desconfiament, que es farà de manera "gradual, asimètrica i coordinada" i amb una unitat territorial que genera controvèrsia: la província i les illes. Així mateix, Sánchez ja ha avançat que demanarà una nova pròrroga de l'estat d'alarma, i tot apunta que n'hi haurà més durant la fase de transició.

El pla per a la transició cap a una "nova normalitat" ha estat aprovat este dimarts en la reunió del consell de ministres. Este pla, ha detallat Sánchez, s'ha fet analitzant l'experiència internacional per identificar les millor pràctiques per abordar l'aixecament de les mesures de restricció. També s'han tingut en compte les lliçons d'altres llocs, però adaptades a la realitat espanyola.

"L'únic propòsit d'aquest pla és posar Espanya en marxa protegint la salut dels espanyols", ha remarcat el president del govern espanyol. Per a l'elaboració d'este pla també s'ha comptat amb els experts i s'han fet reunions amb els responsables de les comunitats autònomes, les províncies i els ajuntaments. "És un pla col·lectiu, amb les administracions territorials, els sindicats i el sector privat", ha apuntat Sánchez. 

Com serà la desescalada?

La desescalada serà "gradual, asimètrica i coordinada". La unitat de desescalada serà la província o la illa, i no hi haurà mobilitat entre unitats territorials. Totes les activitats permeses es podran fer a la província o a la illa on es visca. Esta unitat no és vista amb bons ulls per part de la Generalitat, que defensa una desescalada per àrees bàsiques de salut. Sánchez s'ha mostrat obert de reconsiderar la unitat si les comunitats autònomes ho argumenten bé. 

Siga com siga, la transició tindrà quatre fases fins arribar la nova normalitat, que Sánchez no ha detallat. La primera, la fase zero, és la fase de preparació de desescalada, on ja es troba Espanya. En esta fase, a més de les mesures d'alleugeriment que ja tenen els menors, s'obriran petits espais d'activitats econòmics. Un exemple són locals que podran obrir amb cita prèvia per atendre el públic o restaurants per prestar servei a domicili, també l'obertura d'entrenaments individuals d'esportistes professionals i entrenaments de les lligues professionals. 

En la fase 1 es permetrà l'inici parcial de certes activitats, com ara el petit comerç sota condicions estrictes de seguretat. No es podran obrir els centres comercials. En restauració, es podran obrir terrasses amb límit del 30% d'aforament. També es podran obrir hotels amb certes mesures restrictives. "S'inclourà un horari preferent entre els major de 65 anys", ha remarcat Sánchez. També podran obrir els locals de culte limitant el seu aformant a un terç i també es permetrà l'entrenament mitjà de lligues professionals. 

La fase 2 és la fase intermedia. Es podran obrir centres educatius sota unes estrictes condicions, però el curs començarà al setembre. "Si volem una tornada a la nova normalitat poden haver problemes de conciliació, és per això que el govern plantejarà reforçar les activitats que permeten la conciliació de la vida laboral i familiar, i s'establiran algunes accepcions perquè els nens puguen anar a un centre escolar", ha apuntat el president espanyol. En esta segona fase es permetrà l'obertura de cines, teatres i auditoris amb limitacions d'aforaments, i també es podran celebrar actes culturals de menys de 50 persones i, si és a l'aire lliure, menys de 400 persones. Els locals de culte també hauran de limitar el seu aformanet. 

La fase 3 és la fase avançada. Es flexibilitzarà la mobilitat general i es mantindrà la recomanació d'ús de mascareta i es fixarà una distància mínima de dos metres. Se suavitzaran algunes restriccions d'aforament però es mantindrà la distància de seguretat. "Les normes les detallarà el Ministeri de Sanitat", ha remarcat Sánchez. Un cop superada la fase avançada, Espanya haurà arribat a la "nova normalitat".


Quant durarà la desescalada? 

Cada fase tindrà una duració mínima de dos setmanes i el govern planteja que la transició dure entre sis i vuit setmanes. Això vol dir que en el millor dels casos, s'arribarà a la "nova normalitat" a principis de juliol. Això situa Espanya en la "nova normalitat" a finals de juny o principis de juliol, si es complixen tots els marcadors. El proper cap de setmana es permetrà l'activitat física individual i el 4 de maig s'entrarà en la fase 0. Si les dades ho permeten, les Illes Canàries i Formentera anticiparan la desescalada i se situaran a la fase 1. La velocitat, ha remarcat Sánchez, no serà la mateixa en tot l'Estat. 

Com es podrà avançar de fase? Tot dependrà d'una sèrie de marcadors: la capacitat estratègica del sistema sanitària, també de l'atenció primària; la situació epidemiològica a la zona, és a dir, el diagnòstic i la situació de la pandèmia; la implantació de mesures de seguretat col·lectiva; i les dades de mobilitat i socioeconòmics. Aquests marcadors seran "públics i transparents" perquè la ciutadania pugui saber en què es basa cada decisió. "Iniciem un trajecte cap a la nova normalitat que avançarà en funció al que permeti la situació de cada zona", ha dit Sánchez. 

El president espanyol ha desgranat el pla de desconfinament just el dia en què Espanya ha registrat un nou descens de defuncions per coronavirus -331 en les últimes 24 hores-, però amb un balanç total de 23.822 decessos. Els contagis s'enfilen a més de 210.000 diagnosticats per PCR, mentre que els recuperats han arribat als 102.000. Aquest dimarts s'han conegut també dades sobre l'impacte que està tenint la crisi sanitària en l'ocupació a l'estat espanyol. S'ha registrat el pitjor trimestre des de l'any 2013, amb 300.000 ocupats menys.

Neix el comitè tècnic per a la desescalada 

El comitè tècnic de gestió del coronavirus es transforma des d’aquest dimecres en el Comitè tècnic per a la desescalada. Segons ha informat Moncloa, l’òrgan estarà presidit pe Pedro Sánchez i hi participaran els quatre vicepresidents (Carmen Calvo, Nadia Calviño, Pablo Iglesias i Teresa Ribera), els quatre ministres amb autoritats delegades (Salvador Illa, Fernando Grande-Marlaska, José Luis Ábalos i Margarita Robles), la ministra d’Hisenda i portaveu, María Jesús Montero, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, i el director del Centre de Coordinació i Alertes Sanitàries, Fernando Simón.

A les reunions també hi assistirà el director del Gabinet de Presidència, Iván Redondo; el Secretari General de la Presidència, Félix Bolaños; el Secretari d’Estat de Comunicació, Miguel Ángel Oliver i el director del gabinet de la vicepresidència de Drets Socials, Julio Rodríguez.