L’Ajuntament d’Ascó repartix 1.300 kits de mascaretes i guants porta a porta

El ple telemàtic de la Corporació aprova un manifest que reclama recursos per als que lluiten en primera línia contra el coronavirus

Mascaretes, en una imatge d'arxiu.
Mascaretes, en una imatge d'arxiu. | Cedida
Aguaita.cat
26 d'abril del 2020
Actualitzat a les 11:14h
L’Ajuntament d’Ascó ha començat a repartir esta setmana 1.300 kits de mascaretes i guants porta a porta entre entre totes els ciutadans que estan passant el confinament a Ascó, i en els propers dies, este repartiment es farà a les persones que viuen en cases disseminades pel terme municipal. Es tracta d’una mesura que vol dotar de les màximes mesures preventives per salvaguardar la salut del veïnat, en un moment en què es comencen a permetre algunes activitats a l’exterior, a les portes del procés de desconfinament.
Tot just, este repartiment ha coincidit amb la distribució de mascaretes quirúrgiques de l’Institut Català de la Salut a través de les farmàcies del país. De tota manera, l’Ajuntament recorda que la mascareta no és un instrument eficient de protecció sinó va acompanyat de mantenir una distància de seguretat i una bona higiene de mans.

Precisament esta setmana s’ha celebrat, per primera vegada per via telemàtica, el ple de la Corporació –des del 25 de març s’està celebrant setmanalment una junta de govern local per evitar l’aturada de l’engranatge municipal-. En el transcurs del mateix, i per unanimitat, es va aprovar un manifest per transmetre l’afecte a totes les famílies que han patit el virus de forma directa, el compromís a aquelles empreses i comerços que han hagut d’aturar la seua activitat i l’agraïment als treballadors municipals que estan fent possible l’atenció a les necessitats bàsiques de la ciutadania, i altres sectors que en esta situació estan al peu del canó com els sanitaris, els comerços de productes de primera necessitat, cossos de seguretat, emergència i protecció civil, entre d’altres. En el manifest, finalment, es demana al govern de l’estat i a la Generalitat de Catalunya la mobilització dels recursos que calguen per proveir el material de protecció necessari al sector sanitari, al sector de les cures i al d’atenció bàsica.

D’altra banda, el Centre d’Emergències Municipal (CECOPAL) ha seguit realitzant el control diari de seguiment de la prestació dels serveis bàsics municipals per tal de procurar que l’estat d’emergència en fase d’alerta vigent tinga la menor afectació possible en els serveis essencials: la Residència d’Avis, el Centre de Dia i el Consultori a nivell sociosanitari; els Vigilants Municipal i Protecció Civil quant a emergències; les condicions de l’abastament d’aigua així com l’estat del servei de la recollida de residus, de neteja viària, de manteniment de la via públic i de l’enllumenat.

Encara que els serveis municipals continuen majoritàriament tancats, excepte aquells imprescindibles, a partir de la propera setmana ja es començarà a oferir el servei de la deixalleria per als titulars d’establiments comercials, autònoms i empreses, però encara amb un horari molt restringit, dimecres i dissabte de 10 a 14 hores.

A més a més, l’Ajuntament, a través de l’Oficina de Desenvolupament Local (ODL), segueix rebent consultes arran de la posada en marxa d’un assessorament per autònoms i petites i mitjanes empreses en matèria de subvencions i d’altres ajudes per fer front a la situació provocada per la pandèmia del COVID-19, així com a la ciutadania en general. A més, des de l’ODL s’ha intensificat l’assessorament trucant a diferents establiments comercials de la població. L’equip de govern ha explicat en un comunicat que “és conscient que caldrà incidir especialment en totes aquelles mesures de caire econòmic que han de permetre combatre amb eficàcia la crisi econòmica que haurà generat l’actual crisi sanitària.”

Finalment l’ajuntament ha fet balanç de les activitats organitzades en motiu de la Diada de Sant Jordi en ple confinament, destacant un recull poètic elaborat per Vídeo Ascó TV de petits i grans recitant poesia, l’engalanament de balcons o el concurs de microrelats sobre el COVID-19 que va superar les expectatives, en haver-se presentat fins a 61 escrits.
També des de l’àrea de Cultura ja s’ha decidit la data de l’ajornament de la Nit Literària prevista pel 16 de maig, i que se celebrarà, si les circumstàncies del desconfinament ja ho permeten, el 19 de setembre.