Ferran Bel: «Perquè a les dades de Salut no apareixen morts en centres sociosanitaris quan almenys n'hi ha hagut 2 a l’hospital de Jesús?»

En un punyent fil a twitter el diputat al Congrés i exalcalde de Tortosa exposa les "incongruències" i "deficiències" de les dades que dóna Salut sobre les afectacions del coronavirus a l'Ebre

Quadre de dades fet públic pel departament de Salut este divendres.
Quadre de dades fet públic pel departament de Salut este divendres.
Aguaita.cat
25 d'abril del 2020
Actualitzat a les 10:46h
El diputat de Junts per Catalunya al Congrés i exalcalde de Tortosa Ferran Bel ha esclatat este dissabte a les xarxes per posar en evidència públicament les dades que difon cada nit el departament de Salut en referència al balanç diari de les afectacions per coronavirus a les Terres de l’Ebre. “Falta de transparència, de voluntat o de diligència” són algunes de les possibles explicacions que es dona Bel a les “deficiències i incongruències” que detecta a les dades, i que exposa en un fil de twitter on detalla les xifres que, o no encaixen, o resulten bastant més exagerades que al conjunt de Catalunya en diversos aspectes.

El primer que denuncia públicament Bel per “incomprensible” és que a les Terres de l’Ebre no aparega, a les dades de Salut, cap mort en centres sociosanitaris quan el propi departament i l’ajuntament de Tortosa “han informat de dos persones mortes per Covid-190 a l’hospital sociosanitari de la Santa Creu de Jesús”. “HI ha alguna explicació”, pregunta.

Així mateix, remarca que segons salut, un 40% dels morts no estan classificats, és a dir, 15 de 37 no se sap on han mort. “Els no classificats a Catalunya representen el 5,96% del total , a Terres de l’Ebre el 40,54%. Hi ha alguna explicació per a que a TE es multiplique per 8 este percentatge? En una regió sanitària tant petita i amb pocs casos , realment no sabem on han mort el 40% dels casos?”, insistix.

Així mateix, apunta que a les Terres de l’Ebre els positius confirmats per prova respecte als casos sospitosos totals representen el 11,72 % (189/1612) quan a tota Catalunya representen el 51,28 %. “Això significa que a TE es fan moltes menys proves que a la resta de Catalunya? Quants test s’han fet a l’Ebre i quants a Cat?”.

“Algunes d’aquestes deficiències/incongruències ja les vaig exposar fa una setmana. I no s’ha corregit res, i tampoc s’ha donat cap explicació. Opacitat, poca diligència, incompetència? Sincerament cal ser transparent i cal explicacions de Salut o del Govern?”, acaba el fil de Bel.