Movem Tortosa presenta una bateria de propostes per a ajudar a la restauració i el comerç local

L'alcaldessa de Tortosa respon que les propostes demanades pel grup de Movem ja s'estan aplicant o ja estan damunt la taula

1200_1582559631PSX_20200224_165315
1200_1582559631PSX_20200224_165315 | Cedida
Aguaita.cat
17 d'abril del 2020
Actualitzat a les 19:35h
Movem Tortosa ha presentat a l’Ajuntament de la capital del Baix Ebre una proposta d’actuacions a materialitzar en l’àmbit local per tal de reactivar el sector de la restauració i el comerç local una vegada es puguin tornar a obrir els locals una vegada s’aixequi el confinament que es va decretar a mitjans del passat mes de març per fer front a l’emergència sanitària provocada per la pandèmia del coronavirus. 

El portaveu del grup municipal de Movem Tortosa, Jordi Jordan, ha explicat que s’han volgut presentar estes propostes per ajudar les i els empresaris d’estos sectors perquè “suposen una part important del PIB local que, a sobre, van ser uns dels primers que van haver de tancar portes en declarar-se l’estat d’alarma pel COVID-19”. I a més, és probable que “un cop es pugui reprendre l’activitat, en el cas de la restauració s’haurà de treballar amb restriccions i en una ciutat comercial com la nostra han de rebre el màxim suport per part de l’Ajuntament”. 

En primer lloc, s’han proposat les següents mesures de caràcter econòmic: 

• Estudiar la condonació o rebaixa de la part proporcional d’impostos o taxes com de l’Impost de Béns Immobles (IBI) i les taxes d’escombraries, guals, terrasses i del mercat municipal que correspongui als dies durant els quals no s’ha pogut exercir l’activitat. 

• Estudiar la condonació o rebaixa del rebut de l’aigua dels dies de tancament de l’activitat. 

• Flexibilització de la normativa de terrasses per poder disposar de més lloc a l’exterior i compensar, així, les probables restriccions que s’imposaran a l’interior dels locals un cop aixecat el confinament. 

I, en segon lloc, s’han fet propostes encarades a incentivar el consum local i a dinamitzar la presència de la ciutadania al carrer per quan es comenci amb el procés de desconfinament gradual i es torni a la normalitat. Les mesures d’este apartat són les següents: 

• Mantenir la gratuïtat de la zona blava els dissabtes i divendres tarda durant la resta de l’any 2020 per a totes aquelles persones que acreditin que han fet el desplaçament per consumir en comerços, bars i restaurants de la ciutat. 

• Signar un conveni amb els adjudicataris de l’explotació dels aparcaments públics de la ciutat perquè s’estableixin preus més econòmics i bonificacions durant els dissabtes a la tarda al llarg d’enguany per als clients dels comerços, bars i restaurants de la ciutat. 

• Buscar noves dates i mantenir la celebració dels esdeveniments que s’hagin d’ajornar per l’actual situació si les autoritats sanitàries ho permeten. Per tant, si esdeveniments com la Festa del Renaixement i la Mostra de Jazz, entre d’altres, no es poden celebrar a les dates previstes, celebrar-les de manera extraordinària en altres dates durant aquest any si sanitàriament és possible, ja que són actes que generen activitat econòmica en benefici de la restauració i el comerç de la ciutat. 

• En cas que no sigui possible establir unes noves dates de celebració d’algun dels esdeveniments ajornats, destinar els recursos econòmics que hi estaven assignats a crear una línia d’ajudes directes als autònoms i les petites i mitjanes empreses de la ciutat. 

L'alcaldessa respon

L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha mostrat la seua sorpresa davant la presentació al registre municipal per part del grup municipal de Movem d'este paquet de mesures i recorda que moltes ja van ser aprovades pel govern municipal el 16 de març, just dos dies després de l'anunci i l'entrada en vigor de l'estat d'alarma. L'alcaldessa recorda, a més, que els grups de l'oposició van rebre el seguit de mesures adoptades, entre les quals ja figuren algunes de les ara demanades, per la qual cosa "no entenem el motiu de la petició", afirma en un comunicat.

De la mateixa manera, s'ha referit a la resta de peticions del grup de Movem: segons apunta, "són les mateixes que ja ens va fer arribar l'associació Platigot i la Federació de Comerç de Tortosa a la taula econòmica que vam convocar la setmana passada el govern municipal amb diversos agents econòmics de la ciutat".

L'alcaldessa ha apuntat que també cal tindre en compte les competències que té qualsevol ajuntament, ja que algunes de les peticions no estan a l'abast del consistori. Per això recorda que han demanat al govern espanyol que flexibilitze la normativa vigent, perquè l'Ajuntament de Tortosa no es veja obligat a destinar a eixugar el deute municipal els diners aconseguits de l'estalvi i la bona gestió dels recursos, i que puguen ser emprats en mesures de caire social.