varietats

La morenillo, varietat autòctona de la Terra Alta, ja és oficial, 12 anys després

Es referenda al BOE la incorporació de la varietat autòctona de la Terra Alta al plec de condicions de la DO | La morenillo, una varietat tardana i de poc grau, ha viscut una especial resiliència

per Ramon Francàs , 6 d'abril de 2020 a les 09:34 |
Varietat morenillo, del Celler Pinyol
Tot i la pandèmia, la recuperada varietat autòctona de la Terra Alta morenillo ha aconseguit concloure el periple legal fins a la seua legalització. Feia ja 12 anys que el Consell Regulador de la DO Terra Alta havia demanat reglamentàriament, i per unanimitat, a l’Incavi de la Generalitat poder incorporar la morenillo, una varietat de cicle llarg (tardana). Tot i que fa anys que s’elabora, no ha estat fins ara que se n’ha oficialitzat el reconeixement. 

S’assolix així una reivindicació històrica de la DO Terra Alta, que s’ha vist referendada amb la publicació este divendres passat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). Ja s’ha inscrit en el plec de condicions de la DO Terra Alta, a la llista de varietats recomanades i/o autoritzades, i pot figurar a les etiquetes de les botelles dels vins que s’elaboren enguany si Brussel·les no hi posa cap impediment (la qual cosa no sembla gens probable). La morenillo, una varietat de poc grau i poc color, ha viscut una especial resiliència. De fet, va estar apunt de desaparèixer. És de les darreres varietats a veremar-se a la DO Terra Alta, cap a mitjans mes d’octubre. Oferix vins prims, poc tànnics i frescos.

 

Morenillo de l Celler Bàrbara Forés

 
Així doncs, la morenillo serà ja una varietat plenament regulada a la propera verema. Molts viticultors la feien passar fins ara per carinyena (una altra varietat de cicle llarg). Treballen ja amb aquesta varietat negra cellers com ara o la Cooperativa de Gandesa, Bàrbara Forés i En Moviment de Pili Sanmartín Ferrer (sense DO) de Gandesa, Celler Piñol i La Fou de Batea o Bernaví i Vins del Tros de Vilalba dels Arcs. La varietat encara és molt escadussera a la comarca. Des del Consell Regulador de la DO Terra Alta no es tenen dades fidedignes de quantes n’hi podria haver. De controlades només n’hi ha unes 10 d’hectàrees, encara que podrien haver-n’hi fins a una cinquantena. Hi ha destacats empresaris de la DO Terra Alta, com Elies Gil, amb 140 hectàrees de vinyes, que no té ni un sol cep de morenillo. També hi ha vins elaborats amb morenillo fora de Catalunya, com La Cuartilla de Bodega y Viñedos Bernabeleva (Vinos de Madrid).
 
El 20 de març passat  hi va haver una resolució de l’Incavi per la qual es publicava la resolució favorable de la modificació del plec de condicions de la Denominació d'Origen Protegida Terra Alta. Divendres passat, el BOE publicava que mitjançant esta resolució de l’Incavi, de data 9 de gener de 2020, es va donar publicitat a la modificació del plec de condicions de la Denominació d'Origen Protegida Terra Alta, iniciant-se així mateix el procediment nacional d'oposició, el qual ha finalitzat sense cap oposició. Per això s’ha donat per completat el procediment preliminar, resolent favorablement la modificació del plec de condicions proposada per la Denominació d'Origen Protegida Terra Alta. En virtut de l'article 8.6 i 15 de Reial Decret 1335/2011, de 3 d'octubre, pel qual es regula el procediment per a la tramitació de les sol·licituds d'inscripció de les Denominacions d'Origen Protegides i Indicacions Geogràfiques Protegides al registre comunitari i l'oposició a elles, s’ha procedit a donar publicitat ara a aquesta resolució.  
 

Morenillo del celler Bàrbara Forés Foto: Barbara Forés


 

Mitjançant el Reial Decret 536/2019, de 20 de setembre, pel qual es modificava el Reial Decret 1338/2018, de 29 d'octubre, que regula el potencial de producció vitícola, es va obrir la porta a la morenillo. Es van introduir modificacions en la normativa nacional que estableix la normativa bàsica per regular el sistema d'autoritzacions de plantacions de vinya, i el potencial productiu vitícola. Entre els aspectes a regular per la normativa bàsica reguladora del potencial productiu vitícola, es va detallar la classificació de les varietats de vinya autoritzades per les comunitats autònomes i les varietats recomanades de portaempelts. En el llistat de varietats de Catalunya hi trobem, a més de la morenillo, varietats recuperades com la moneu, la forcada, la querol, la carinyena blanca, la mandó, la garró, la giró ros, la gonfaus, la vinyater, la solana o la vidadillo.


El llistat de varietats de Catalunya publicades al BOE és el següent (la majúscula final és l’inicial de la província):

Agudelo, Chenin Blanc, B;
Airén, B;
Alarije, Subirat Parent, B;
Albariño, B;
Alcañon, B;
Bobal, T;
Cabernet Franc, T;
Cabernet Sauvignon, T;
Carignan Blanc, B;
Chardonnay, B;
Coromina, B;
Forcada, B;
Garnacha Blanca, Lladoner Blanco, B;
Garnacha Peluda, T;
Garnacha Roja, Garnacha Gris, Garnacha Tinta, Lladoner, T;
Garnacha Tintorera, T;
Garró, Mandó, T;
Gewürztraminer, B;
Giró Ros, B;
Godello, B;
Gonfaus, T;
Graciano, T;
Macabeo, Viura, B; Malbec, T;
Malvasía Aromática, Malvasía de Sitges, B;
Marselán, T;
Mazuela, Cariñena, Samsó, T;
Merlot, T;
Merseguera, Sumoll Blanco, B;
Monastrell, T;
Moneu, T;
Morenillo, T;
Moscatel de Alejandría, Moscatel de Málaga B;
Moscatel de Grano Menudo, B;
Parellada, Montonec, Montonega, B;
Pedro Ximénez, B;
Petit Verdot, T;
Picapoll Blanco, B;
Picapoll Negro, T;
Pinot Noir, T;
Querol, T;
Riesling, B;
Sauvignon Blanc, B;
Solana, T;
Sumoll Tinto, T;
Syrah, T;
Tempranillo, Ull de Llebre, T;
Trepat, T;
Verdejo, B;
Vermentino, B;
Vidadillo, T;
Vinyater, B;
Viognier, B;
Xarello, Cartoixa, Pansal, Pansa Blanca, B;
Xarel·lo rosado, T.

 

Participació