El sector turístic ebrenc dona per perduda la Setmana Santa i mira amb preocupació la temporada estival

Malgrat que l'ordre de confinament acabés a les portes de Setmana Santa, no es reben consultes ni reserves

Ciclistes pel delta de l'Ebre
Ciclistes pel delta de l'Ebre | Cedida
Aguaita.cat
27 de març del 2020
Actualitzat el 28 de març a les 11:19h
El sector turístic de Catalunya dona per perduda la Setmana Santa. El futur del sector tampoc és gaire esperançador i els principals operadors miren amb preocupació la temporada estival. Els primers estudis estimen unes pèrdues de 2,7 milions de turistes internacionals si els efectes del coronavirus no s'aturen abans de Setmana Santa, una xifra que podria arribar als sis milions si s'allarga fins a l'estiu. En termes econòmics, Exceltur parla d'unes pèrdues de fins a 60.000 milions d'euros si la crisi s'acosta als sis mesos.

El sector turístic de la demarcació de Tarragona assumix que no podrà fer ni un euro de caixa esta Setmana Santa. L'any passat, per exemple, l'ocupació a la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre va situar-se entre el 85% i el 90%. Un dels grans actius per estes dates en els darrers temps ha estat el turisme esportiu, que el 2019 va portar més de 25.000 esportistes a la demarcació, per participar en diferents competicions. Uns esdeveniments, principalment els de categories infantils, que serà molt complicat poder reprogramar.

La principal locomotora turística del territori, PortAventura, havia d'obrir portes este mateix divendres per encetar la 25a temporada, però no ho podrà fer. El parc és un destí habitual de viatges de final de curs d'escoles d'arreu de l'Estat i també algunes de França i Anglaterra, que també es mouen per la resta del territori. La gran majoria d'establiments, però, han optat per fer ERTO.

A les Terres de l'Ebre, el sector turístic també dona la temporada d'enguany completament per perduda. Malgrat que l'ordre de confinament acabés a les portes de Setmana Santa, no es reben consultes ni reserves, i fins i tot s'han cancel·lat les que tenien tancades abans de la crisi sanitària del coronavirus. El sector ja venia molt tocat pels estralls del Glòria, que va impactar fortament al delta i a tot el litoral.

"Plantejant el millor dels escenaris, que seria que l'estat d'alarma s'aixequés a finals d'abril, podem preveure que serà un estiu més que nefast i que no podrem parlar de recuperació fins a l'estiu que ve", valora Juanjo Bel, portaveu de l'Associació de Turisme Rural de les Terres de l'Ebre (Aturebre). El sector confia que els primers símptomes de recuperació es puguen fer notar als ponts i festivitats de final d'any, però "la normalitat" que es desitja no preveuen que arribe fins a l'estiu del 2021.