L’Ajuntament de Roquetes impulsa un primer paquet de mesures econòmiques per pal·liar la situació d'emergència

Es tracta de mesures que afecten directament a les famílies, així com al comerç i l'activitat econòmica de la ciutat

per Aguaita.cat , Roquetes, 25 de març de 2020 a les 18:42 |
L'alcalde de Roquetes, Paco Gas. | Cedida
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 de març de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’Ajuntament de Roquetes impulsa un primer paquet de mesures econòmiques per fer front a la crisi del Covid-19, amb l'objectiu de pal·liar la situació d'emergència que està patint el municipi. Es tracta de mesures que afecten directament a les famílies així com també al comerç i activitat econòmica de la ciutat.

Així, segons ha explicat en una nota de premsa, en primer lloc, s’ha acordat flexibilitzar els terminis i tràmits per al cobrament de tributs, taxes i preus públics municipals al veïnat, facilitant també el seu ajornament o fraccionament.


Així mateix, en virtut del Reial decret pel qual es va declarar l’estat d’alarma, se suspenen els procediments d’inspecció i sancionadors de tot tipus, inclosos els de trànsit i convivència ciutadana.

En segon lloc, per respondre a la situació generada pel COVID-19 en l'activitat econòmica i comercial es duran a terme estes actuacions:


En les terrasses de bars, cafeteries i restaurants es retornarà o compensarà la taxa de terrasses a tots els establiments afectats, per la impossibilitat d’aprofitar l’espai públic els dies que no s’ha pogut exercir l’activitat. En aquells casos on encara no s’haja fet el pagament, es procedirà a la reducció proporcional de la taxa.

Pel que fa a lloguers dels locals municipals i concessions: es procedirà al prorrateig del preu del lloguer o cànon proporcional al període de tancament de l'edifici o instal·lació.

En tercer lloc i amb la voluntat del consistori de garantir la liquiditat a totes les empreses proveïdores i amb la prioritat de mantindre els llocs de treball, l’Ajuntament de Roquetes agilitzarà i prioritzarà el pagament de factures a tots els proveïdors, tant als autònoms com al petits comerços i es garantirà la continuïtat en la contractació pública d'obres, serveis o subministraments previstos en el pressupost de l'exercici 2020.

En quart lloc, amb l'objectiu de donar més cobertures socials per a aquelles famílies que esdevinguen vulnerables com a conseqüència directa de la present crisi sanitària, s'augmentarà el fons genèric d'ajuts socials, ja previst en el Pla Estratègic de Subvencions 2020.

En cinquè lloc l'ajuntament reclamarà al Govern de l'Estat i al Govern de la Generalitat de Catalunya l'ajornament dels pagaments d’hipoteques i crèdits als ciutadans i a les empreses sense interessos de més; que se suspenguen les cotitzacions socials de pimes i autònoms, i que se suspenga el pagament de l’IVA sense interessos als sectors econòmics.

A més a més, l’Ajuntament de Roquetes instarà al Govern central a què modifique la Llei d’Estabilitat per tal que elimine les mesures d'estabilitat pressupostària i la regla de la despesa a les administracions locals perquè puguen destinar els recursos a reactivar l’economia després del recés que està provocant la present situació.

En el cas que esta petició no siga atesa, l’Ajuntament s’adherix a la petició feta per altres corporacions locals per instar al Govern central a què la modifique introduint nous supòsits d’aplicació tant del superàvit pressupostari com del romanent de tresoreria, que vagen més enllà de la recent modificació de l’article 3 del RDL 8/2020 de 17 de març i poder així destinar-los a reforçar la lluita contra la pandèmia del COVID-19 i els seus efectes.

“D’esta manera es vol garantir que el consistori puga fer front a la situació extraordinària que s’està vivint, sense que això li ocasione incompliments legals en l’objectiu d’estabilitat pressupostària i la regla de la despesa”, conclou el comunicat.

 

Participació