DOCUMENT Este és el certificat per sortir de casa durant el confinament

És obligatori? Com es pot descarregar? Tot el que has de saber de la nova mesura de la Generalitat per controlar el confinament

El certificat de la Generalitat per sortir de casa
El certificat de la Generalitat per sortir de casa | ND
NacióDigital
21 de març del 2020
Actualitzat a la 13:11h

Control de Mossos a la C-16 per garantir el confinament per coronavirus Foto: Pere Fontanals


El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha anunciat este divendres un certificat d'autoresponsabilitat per als desplaçaments. El document es pot descarregar d'Internet i serà efectiu a partir de les 00:00 hores d'este dilluns. Està inspirat en el model que s'utilitza a França.

Descarrega't aquí el certificat d'autorresponsbilitat per als desplaçaments durant el confinament


Si tens dubtes, a continuació t'aclarim tot el que has de saber de la nova mesura de la Generalitat per garantir el confinament: 

1. És obligatori? 

El certificat no és obligatori, és només una recomanació i l'objectiu és agilitzar els controls policials que hi ha amb motiu del confinament. La ciutadania pot explicar el motiu del seu desplaçament, i que els agents podran comprovar si s'ajusta o no a realitat i als casos legals permesos davant l'actual situació de crisi sanitària pel coronavirus. Si no, seran sancionats a partir dels paràmetres que ha explicat Interior i que van dels 100 als 600.000 euros en aplicació de la "llei mordassa".

"Confiem en les persones, és un exercici de confiança amb la ciutadania", ha asseverat Buch. La gent pot explicar a la declaració autoresponsable el motiu del desplaçament i el trajecte, i el conseller ha avisat que si s'intenta enganyar la policia s'aplicarà la sanció corresponent.

2. Qui el firma?
 
Cadascú signa el seu certificat, per justificar el viatge. Es tracta d'un document en què la persona s'autoresponsabilitza del seu desplaçament.

3. En quins casos permet el desplaçament? 

Els casos que permet al·legar este document són estos: l'adquisició d'aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat; assistència a centre, servei o establiment sanitari; desplaçament al lloc de treball per efectuar la prestació laboral, professional o empresarial; retorn al lloc de residència habitual; assistència o atenció a persones grans, menors d'edat, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables, o desplaçament a entitat financera o d'assegurança. També es preveu la possibilitat que hi haja una causa de força major o situació de necessitat, que s'ha d'especificar.