La neteja d'uniformes mèdics compensa a les bugaderies industrials ebrenques la paràlisi pel coronavirus

Escassegen els desinfectants i els bactericides industrials que necessiten les empreses de neteja de l'Ebre

per Aguaita.cat , Tortosa, 19 de març de 2020 a les 13:37 |
Neteja d'uns llençols en una bugaderia industrial | ACN
A la planta de la bugaderia Ilunion de Tortosa la demanda de neteja d'uniformes mèdics ha augmentat. "Les vegades que el personal es canvia ha augmentat de forma exponencial", ha assenyalat Xavier Almodóvar, gerent de la planta.

En canvi, amb la suspensió de la resta de serveis hospitalaris que no són urgències o cures intensives, es manté un ritme habitual per netejar la roba de llits i altres. Ilunion estava esperant l'inici de la temporada hotelera, amb la qual dupliquen el volum de demanda, però no confien que arrenque a fins al mes de juny. Altres empreses de serveis de neteja per a empreses i particulars estan començant a patir per adquirir els desinfectants i bactericides industrials amb què treballen.


Les bugaderies i les empreses de neteja seguixen oferint els seus serveis en plena crisi sanitària i aquelles que tenen els centres hospitalaris com a principals clients han notat com la demanda per netejar uniformes dels sanitaris s'ha disparat. És el cas de la bugaderia Ilunion –grup social de l'ONCE- que té una planta al polígon industrial de Tortosa. "Ha incrementat molt la roba de personal mèdic que netegem. La resta es manté més o menys com sempre perquè els serveis que no són urgències estan suspesos", ha apuntat el director de la planta.

Ilunion té dos etapes de feina molt diferenciades durant l'any. A l'hivern es netegen uns 11.000 quilos de roba diària, bàsicament roba hospitalària, però quan arranca la temporada turística la feina es duplica, entre 20.000 i 22.000 quilos de roba per netejar cada dia. La demanda havia de començar a incrementar aviat, però amb els hotels i els establiments turístics tancats pel confinament ja preveuen que caldrà esperar. "Els hotels parlen d'obrir al juny. La Setmana Santa ja està perduda i nosaltres haurem de seguir a l'expectativa", ha lamentat.


Establiments tancats, sense feina per netejar

També les empreses de neteja que donen servei sobretot a altres negocis i botigues han reduït la seua activitat, com a mínim, a la meitat. "Als hotels netegem vidres. Si han tancat, quan obren tots alhora no podrem assumir-ho perquè oferim el servei de manera espaiada, no es fa tots els mesos", ha explicat la gerent de 100x100 Net, Maribel Marches. Molts clients els han demanat que suspenguen temporalment el servei de neteja. "Fem el que ens deixen fer. Si estan oberts, creiem que cal més neteja que mai però alguns ens demanen que no anem, tot i que la nostra feina és desinfectar", ha assenyalat.

L'empresa també ven productes de neteja i la demanda s'ha disparat, però el subministrament comença a escassejar. "El sabó en alcohol a la fàbrica està esgotat i ens el servixen en compta gotes. Hem rebut una comanda, però no sabem si ens ha arribat tot el que hem demanat. Molts clients ens els demanen, però podem subministrar el que podem", ha lamentat Marches.

La falta de material també es nota amb un bactericida que gasten habitualment per netejar el terra. "De litre no en tenen i ens han subministrat unes quantes botelles de cinc litres. Ens diuen a fàbrica que el seu magatzem semblava Mercadona, amb aglomeracions de gent a comprar desinfectants. Tenim escassetat però intentarem superar-ho com podrem", ha dit la gerent de 100x100 Net.

Els protocols

Els treballadors de la bugaderia Ilunion, que ja acostumen a netejar roba hospitalària, seguixen un protocol molt estricte. Treballen amb els EPI (Equips de Protecció Individual) reglamentaris: una bata semipermeable - que transpira però evita qualsevol traspàs-, ulleres protectores, mascaretes i doble guant – uns de vinil i a sobre uns altres que protegixen de talls o punxades.

La planta es dividix en dos àrees, la bruta i la neta, i cap treballador d'una pot passar a l'altra sense rentar-se i canviar-se de roba. Es desinfecten les caixes dels camions quan arriben, les àrees de transport i tota la roba que arriba amb les gàbies. Periòdicament es va desinfectant el terra, els poms de les portes i les rodes dels carros.

"Estos protocols són els habituals, no ens ha agafat de nou i totes les plantes d'Ilunion tenim uns protocols interns per garantir la seguretat dels nostres treballadors", ha remarcat Almodóvar. De manera extraordinària per seguir les mesures recomanades per l'epidèmia del Covid-19, els treballadors mantenen les distàncies de seguretat entre ells, un metre i mig, es renten molt les mans i se'ls demana que beguen aigua i s'hidraten sovint. "És bàsicament tot allò que fèiem però amb molta més precaució", ha dit el gerent.

L'empresa també ha comprat termòmetres –que encara no els havien arribat- per fer controls de temperatura a totes les persones que entren a l'empresa.

Els empleats de les empreses de neteja treballen amb aigua ionitzada, "que és un potent desinfectant" i l'empresa els dona guants; però, com és el cas 100x100 Net, no han pogut aconseguir mascaretes. Algunes empleades les porten perquè les han pogut aconseguir per elles mateixes, però l'empresa lamenta que no puguen oferir-les ells.
 

 

Participació