L’oposició planta l’alcaldessa de Tortosa en el ple convocat per aclarir el cas de les factures

Els grups de Movem, la CUP, Esquerra i Ciutadans havien demanat la suspenció de la sessió ordinària a causa de la situació pel coronavirus

Redacció
14 de març del 2020
Actualitzat el 15 de març a la 13:06h
El ple extraordinari de divendres al vespre a Tortosa no es va poder dur a terme per manca de quòrum
El ple extraordinari de divendres al vespre a Tortosa no es va poder dur a terme per manca de quòrum | Cedida
L’absència dels grups de l’oposició en bloc va impedir dur a terme anit el ple extraordinari forçat pels regidors de Movem i la CUP per aclarir el cas de les factures d’un familiar de l’alcaldessa amb què es van justificar les assignacions econòmiques al grup del PDeCAT durant el mandat anterior. El ple no va poder tirar endavant per manca de quòrum, perquè no s’hi van presentar, tal com havien anunciat abans de la sessió els regidors dels membres dels grups municipals de Movem, ERC, Ciutadans i CUP davant la situació causada per la crisi sanitària del coronavirus.

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, en la seua intervenció, va recordar que la convocatòria d’este ple era una obligació que tenia com a presidenta de la corporació, després que els sis regidors de l’oposició haguessen presentat una instància al registre sol·licitant-lo. Segons va remarcar, esta instància feia necessària la convocatòria del ple en el termini de 15 dies, o en cas contrari quedava convocat automàticament pel secretari municipal.

Per este motiu, l’alcaldessa va insistir a evidenciar que la situació derivada de l’emergència creixent del coronavirus a Tortosa feia convenient mantindre la celebració del ple. En cas contrari, ha explicat que l’obligatorietat de mantindre el ple durant els 15 dies posteriors a la petició hauria fet necessari convocar-lo la setmana següent, quan possiblement el nombre de casos puga incrementar i la situació encara puga ser més complicada.

Per tot plegat, Meritxell Roigé va criticar l’absència dels regidors que havien forçat la celebració del ple: “si no volien que es dugués a terme ho tenien a les mans. Només havien d’entrar una nova instància al registre retirant la petició que prèviament havien adreçat. Jo, com a alcaldessa, no tinc la capacitat per anul·lar el ple que em força a fer l’oposició, com a molt posposar-lo a la setmana que ve, quan molt possiblement la situació serà més difícil que a hores d’ara”, va dir.

En la seua intervenció, Roigé va tornar a donar explicacions pel que fa al fons de la qüestió que havia motivat el ple: les despeses dels grups municipals durant el mandat anterior. En este sentit, ha recordat que “les factures del grup del PDeCAT van ser avalades per la Intervenció municipal, i que per tant eren completament legals, a diferència d’altres factures d’altres grups municipals, que no van ser avalades per Intervenció perquè no complien la legalitat, i van haver de retornar els diners”, ha insistit.

El ple es va aixecar sense haver pogut sotmetre a votació els punts de l’ordre del dia, en no haver-ne pogut aprovar el caràcter urgent.

Els grups municipals de Movem Tortosa, ERC Tortosa, Ciutadans Tortosa i CUP Tortosa havien demanat durant la tarda de dijous l’anul·lació del ple extraordinari, primer amb una petició directa a l’alcaldessa, Meritxell Roigé, amb una trucada telefònica del portaveu de la CUP i el mateix divendres Movem Tortosa va presentar a l’Ajuntament de Tortosa una instància sol·licitant l’anul·lació.

En un comunicat van demanar “actuar amb la responsabilitat que la situació requerix i que estan exigint les administracions estatal i catalana i ser conseqüents amb el missatge que des del govern del municipi està fent-se per les xarxes socials i per la premsa i que demana que la ciutadania estiga a casa i evite sortir al carrer si no és estrictament necessari”.

També defensaven que “calia centrar tots els esforços del govern del municipi i de l’alcaldessa en intentar garantir el millor funcionament possible de Tortosa i els pobles, així com evitar traslladar a la ciutadania en un moment tan crític una imatge de divisió i disputes entre els diferents grups municipals. Els grups municipals signants volen traslladar en este moment el seu suport al govern de la ciutat perquè gestione de la millor manera possible la situació, i creiem necessari traslladar un missatge d’unitat de tots els grups”, explicaven en este comunicat, demanant finalment l’anul·lació de la convocatòria.

Com que el ple es mantenia, van fer públic un segon comunicat l’oposició, “per responsabilitat política i social, i atenent a les recomanacions del Departament de Salut de reduir al màxim l’activitat pública”, va informar de la seua decisió de no assistir al ple i va criticar que l’alcaldessa havia actuat de manera irresponsable políticament. Davant d’una situació tan greu i excepcional, som les administracions públiques les primeres que hem de donar exemple a la ciutadania”. Els grups van apuntar que Roigé no havia estat a l’alçada del seu càrrec, prioritzant els seus interessos partidistes i tacticistes”, i afegia que “amb esta actuació perd legitimitat per demanar a la ciutadania que actue amb responsabilitat i respecte les recomanacions del Departament de Salut i dels governs català i estatal”. Finalment li demanaven una rectificació i aprofitaven per donar suport a l’equip de govern “perquè gestione el millor possible l’actual crisi, que és el que actualment demana la ciutadania.”