La crisi del coronavirus ataca el sector turístic ebrenc a les portes de Setmana Santa

​Segons el portaveu de l'Associació de Turisme Rural de les Terres de l'Ebre, Juanjo Bel, la situació, de moment, "és dramàtica"

per Aguaita.cat , Amposta, 12 de març de 2020 a les 10:17 |
Ciclistes pel Delta de l'Ebre. | Cedida
La crisi del coronavirus està passant factura a la pròxima campanya de Setmana Santa. Encara a tres setmanes vista de la Setmana Santa, el sector turístic les Terres de l'Ebre viu amb molta preocupació i a l'expectativa les conseqüències del brot.

De moment, el que es constata és una frenada brusca en el sector turístic ebrenc. S'estan cancel·lant sobretot les visites de grups d'estudiants provinents d'Europa, sobretot de França, molt habituals en estes dates.


Segons el portaveu de l'Associació de Turisme Rural de les Terres de l'Ebre, Juanjo Bel, la situació, de moment, "és dramàtica". Els allotjaments rurals no estan patint cancel·lacions però tampoc reben reserves ni tan sols trucades per demanar informació. Moltes cases no tenen clients per a Setmana Santa i no és habitual quan queda menys d'un mes per este període vocacional.

El que més preocupa és que el turisme que sol escollir l'Ebre per estes dates és de proximitat, majoritàriament de Catalunya i el País Valencià. "S'entén que de turista estranger no en vindrà ni un i ho patiran més els hotels però que el català i el valencià no es mogue és preocupant", ha assenyalat Bel. Tot i així, confien que "funcione més que mai" la reserva d'última hora i que si la situació millora, les turistes s'animen a fer plans i visitar el territori per a Setmana Santa, enlloc de viatjar a l'estranger. Preveuen, però, que les pròximes dues setmanes la situació seguirà en paràlisi i no millorarà.


De totes maneres auguren "un estiu dolent". "La temporada serà dolenta a bé que vaja". El sector turístic ebrenc ja va perdre molta clientela després del temporal Gloria. La vicepresidenta de la nova Associació d'Hostaleria de les Terres de l'Ebre, Montse Callau, ha afegit que alguns petits empresaris comencen a tenir problemes financers perquè han de retornar el pagament a compte de les reserves que els estan cancel·lant. No tenen quantificat encara el nombre de grups i reserves que s'han perdut però coincideixen que les demandes i les reserves d'allotjaments i activitats "estan completament aturades".
 

Punt d'informació al delta de l'Ebre. Foto: Cedida"També cal assenyalar que les cancel·lacions són parcials, no tothom es fa enrere", ha destacat Callau. Subratllen, com a missatge per revertir la situació, que el delta és un destí molt poc massificat i podria ser una bona alternativa per gaudir d'un l'oci lluny de les zones urbanes. "És un destí tranquil i saludable, pel seu entorn i pot ser una alternativa sana, lluny del turisme de masses", ha insistit la vicepresidenta de l'AHTE.

No es rendeixen i preparen productes específics per a Setmana Santa i dates properes, "amb paquets turístics que combinen diferents activitats i allotjaments. Des de la prudència, Callau també confia que quan se supere el moment més crític de la crisi del coronavirus, les reserves d'última hora arriben.

Agències de viatges amb problemes

Les agències de viatges també ho noten. Molts clients volen anul·lar els viatges perquè des dels governs així ho recomanen, però no tant per por a contraure el virus sinó pels plans d'actuació, ja que en qualsevol moment poden quedar en quarantena en un hotel o no deixar-los sortir del país.

A més, si s'anul·la un viatge, el client ha d'assumir el 100% dels costos, ja que les companyies aèries al·leguen que, fins ara, no hi ha hagut prohibició de vols.

 

Participació