Roigé imputa a un «error administratiu» la falta de resposta a una petició d'informació sobre les subvencions al PDeCat

L'alcaldessa de Tortosa respon a la denúncia per incompliment efectuada per la Comissió de Garantia del Dret d'Accés a la Informació Pública (GAIP)

Redacció
09 de març del 2020
Actualitzat a les 19:08h
Meritxell Roigé, alcaldessa de Tortosa, durant la seua compareixença davant la premsa este dilluns.
Meritxell Roigé, alcaldessa de Tortosa, durant la seua compareixença davant la premsa este dilluns. | Cedida
L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha sortit avui al pas de les informacions publicades en relació a la resolució que la Comissió de Garantia del Dret d'Accés a la Informació Pública (GAIP) va efectuar la setmana passada, en què este organisme denunciava l’incompliment del seu requeriment d’aportar informació al voltant de les justificacions per les subvencions cobrades pels grups municipals durant quatre anualitats, del 2015 al 2018. Entre estes justificacions hi havia les factures per valor de 39.000 euros que el grup municipal de CiU-PDeCat va emetre a l'empresa del cunyat de Meritxell Roigé –mentre era portaveu municipal i posteriorment alcaldessa-, com també l'informe de la intervenció municipal que va avalar estos justificants.

Roigé ha matisat, però, que la GAIP no sanciona l'Ajuntament de Tortosa, ja que no té potestat per fer-ho, i ha concretat que la seua resolució insta l'Ajuntament a obrir un expedient "a la persona responsable de no haver complit el tràmit requerit". "Un incompliment que va ser detectat dijous, justament quan el peticionari de la informació, un periodista d'un mitjà escrit, es va posar en contacte telèfonicament amb el consistori, ja que la recepció de la comunicació telemàtica de la GAIP va arribar posteriorment", segons ha explicat l’Ajuntament en una nota de premsa. Així, l'alcaldessa ha explicat que, una vegada analitzada tota la documentació existent sobre esta qüestió es va observar que, “per un error administratiu”, es van agrupar en un sol expedient dos peticions que demanaven la mateixa informació, i que van arribar en molt pocs dies de diferència. "En resoldre este expedient i haver posat les dades a disposició del primer dels peticionaris, va quedar pendent l'altra petició sense ser-ne conscients", explica la nota. En este sentit, l'alcaldessa ha argumentat que "no hi pot haver cap mala fe en no fer arribar esta informació a la persona que la demanava, ja que el decret signat prèviament permetia l'altre peticionari tindre l'accés a estes dades. A més a més, la documentació és en poder de tots els grups municipals de l'Ajuntament des del desembre del 2018, per la qual cosa no hi havia cap voluntat de no fer-la arribar a una persona més, quan de fet ja és accessible per tothom des de fa més d'un any", ha manifestat.

"Detectat l’error", dijous es va fer arribar la informació a la persona que la demanava i es va fer constar a la GAIP la detecció de l'errada, així com el compliment del tràmit aquella mateixa tarda”, sosté el Consistori.

Pel que fa al tipus d'informació demanada, Roigé ha remarcat que les despeses del grup del PDeCAT van ser validades per l'informe d'Intervenció de l'Ajuntament, “per la qual cosa en va quedar acreditada la legalitat”, afirma. D'altra banda, ha recordat que no va passar el mateix amb altres grups municipals, que van haver de retornar part dels diners que els corresponien per la seua activitat política a l'Ajuntament, en no haver-se ajustat a la finalitat d'estos recursos, o no haver-los pogut justificar adequadament.

Meritxell Roigé ha remarcat que la resolució de la GAIP només se centra en el fet de no haver facilitat la informació en el temps i en la forma adequats, i que no entra al fons de la qüestió, a les despeses dels grups municipals: "Estes ja tenen l'aval de la Intervenció, per la qual cosa no hi ha res fora de lloc", ha dit.

Així mateix, Roigé ha defensat que “les factures eren del grup municipal del PDeCAT, que pot contractar amb qui vulga, com fan la resta de grups" i que es van fer a l'empresa d'un familiar perquè, en la seua condició de dissenyador, els va subministrar els serveis de disseny web, posicionament a xarxes o edició de butlletins de comunicació de l'activitat del grup municipal, una de les finalitats per a les quals els grups municipals reben estos fons.
L'alcaldessa ha lamentat la utilització "manipuladora" que, des de la publicació de la notícia, n'han volgut fer alguns partits de l'oposició "simplement com a mesura de desgast cap a la figura de l'alcaldessa", i ha recordat que este tema ja va passar pel ple de l'Ajuntament de Tortosa al desembre del 2018 sense que ningú en fes qüestió.