Descobreixen un mausoleu romà a Tortosa que dona pistes sobre la ubicació de la necròpolis de Dertosa

El sepulcre està format per tres tombes i les ceràmiques i monedes trobades ajudaran a confirmar si data del segle IV dC

Un dels arqueòlegs treballant sobre les restes d'una de les tombes de l'antiga Dertosa
Un dels arqueòlegs treballant sobre les restes d'una de les tombes de l'antiga Dertosa | Cedida
Aguaita.cat
04 de març del 2020
Actualitzat a la 13:49h
Les obres de la nova casa de les Tres Cultures de Tortosa han posat al descobert un mausoleu romà amb tres difunts. Els arqueòlegs no descarten que puga indicar la ubicació de la necròpolis de Dertosa.

"No ho sabem del cert i hem de cenyir-nos al que tenim però ens diu l'experiència que les ciutats romanes tenien les necròpolis al camí d'accés, fora de la muralla i és possible que a la zona en esta cota hi haja més enterraments", ha dit Damià Grinyó, director de l'excavació. Els arqueòlegs daten la troballa del segle IV dC però les ceràmiques, materials i monedes que han aparegut a l'excavació ajudaran a confirmar-ho. d'este tipus de mausoleus de planta quadrada o rectangular se n'han trobat molt pocs a l'estat espanyol.

De la Dertosa romana se'n sabien moltes coses per testimonis documentals però se n'havien trobat escassos vestigis físics, només algunes tombes en obres al nucli antic. Amb les obres de la plaça de la Catedral de Tortosa, la ciutat romana prenia forma amb la descoberta de part de la muralla i espais que podrien formar part del Fòrum, entre d'altres.

La Dertosa de fa dos mil·lennis segueix ressorgint ara amb un mausoleu aparegut sota els immobles que s'han derruït per construir la nova Casa de les Tres Cultures, al Balneari del Procar, als Jardins del Príncep i a tocar del Call Jueu.

Les obres del nou equipament cultural es van aturar quan va aparèixer una de les tombes i per problemes amb la capa freàtica. Les excavacions van descobrir que estava a tocar de dos tombes més, un petit mausoleu romà que podria indicar la situació de la necròpolis a l'antiga ciutat romana. "Ens permet conèixer una part important de la Dertosa romana. Coneixem la importància de la Dertosa romana però no teníem elements per a mostrar-ho", ha destacat l'alcaldessa Meritxell Roigé.
 

L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé i el primer Tinent d'Alcalde, Enric Roig, han visitat la zona Foto: Cedida



Els arqueòlegs sospiten que la necròpolis se situés en esta zona de Tortosa. Les ciutats dels morts a l'antiga Roma estaven als camins d'entrada a la ciutat, fora muralla, característiques que es donen en la ubicació del mausoleu. "Estos enterraments es feien molt prop dels accessos a la ciutat i és possibles que a la zona n'hi haja més en esta cota. Hi ha quatre metres de potència on podrien haver-hi més enterraments en esta zona", ha detallat el director de l'excavació Damià Grinyó.

A les tombes hi havia tres difunts, dos adults d'edat avançada a l'època – entre 35 o 40 anys- i un infant d'entre 9 o 12 anys. Els antropòlegs intentaran ara concretar el sexe, l'edat, possibles malalties o patologies, amb estudis al laboratori que podrien durar dos anys. El mausoleu és de planta rectangular, amb dos de les tombes fetes amb encofrats de morter de cal i pedra i una tercera tomba lateral secundària segellada amb caixa de teules.
 

Sobre un dels esquelets s'ha trobat un recipient d'ungüent Foto: Cedida



Pels claus de ferro i bronze que s'han trobat, es corrobora que els cossos havien estat enterrats en caixes de fusta. També ha aparegut una gerra d'ungüent al costat d'un dels cossos, un element poc habitual en una etapa, el segle IV dC, en què l'Imperi Romà s'havia cristianitzat. La datació s'acabarà de definir a través d'unes petites monedes que s'han trobat incrustades al morter dels murs.

Les obres de la Casa de les Tres Cultures s'han reprès. Les tombes es tornaran a tapar i se seguirà amb la construcció de l'equipament que inclourà un espai per mostrar, amb imatges, les peces i el mausoleu. Les restes, un cop inventariades i analitzades pels arqueòlegs, s'exposaran al Museu de Tortosa. Grinyó ha assenyalat que este tipus de mausoleus amb planta quadrada o rectangular són molt singulars i només se n'han trobat dos o tres més en tot l'estat espanyol.