Prop d'un centenar de recreadors faran reviure les batalles del Setge de Tortosa, clau en la Guerra de Successió

Del 20 al 22 de març, les Avançades de Sant Joan esdevindran per quint any el punt neuràlgic per rememorar la contesa bèl·lica del 1708 a la ciutat

Presentació del Setge de Tortosa amb els miquelets
Presentació del Setge de Tortosa amb els miquelets | Cedida
Aguaita.cat
04 de març del 2020
Actualitzat a les 11:13h
Batalles fluvials, setges a les muralles, la vida al campament militar a començaments del segle XVIII... la recreació del Setge de Tortosa del 1708 tornarà a esdevindre un moment per conèixer amb major detall un dels episodis bèl·lics més determinants que van tindre la ciutat com a protagonista.

Del 20 al 22 de març, diversos espais de Tortosa serviran per reviure les batalles que es van disputar a la ciutat en el context de la Guerra de Successió. Per fer-ho possible un any més, al llarg del cap de setmana hi haurà prop d'un centenar de membres de col·lectius de recreació històrica, arribats de diferents punts de Catalunya (com Girona o Moià) però també del País Valencià o d'Almansa, a Albacete.
 
L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, acompanyada del tinent d'alcalde de Turisme, Sisco Pepió, del president d'Amics dels Castells i del Nucli Antic, Jordi Mulet, i de dos representants de Miquelets de Catalunya, Aleix Gonzalez i Santiago Anglès, han donat a conèixer els detalls d'esta quinta edició.

L'alcaldessa ha remarcat que suposa no només "una oportunitat per donar a conèixer un moment històric de la ciutat i el país", sinó també un magnífic reclam turístic que diversifica l'oferta de Tortosa, i que cada any va consolidant-se com un dels atractius del calendari anual. En este sentit, el regidor de Turisme ha remarcat que permet aprofundir en el coneixement que la ciutadania té sobre l'important conjunt emmurallat que conserva Tortosa, ja que estos dies esdevé l'enclavament principal de la recreació.
 
El president d'Amics dels Castells també ha subratllat el paper que les muralles tenen en l'esdeveniment, i el fet que Tortosa, amb els 6,5 quilòmetres de muralles, és la ciutat del país amb el major conjunt emmurallat que es conserva: "val la pena descobrir-les amb esdeveniments com el del Setge de Tortosa", ha apuntat.
 
El creixement que la recreació ha tingut a la ciutat al llarg de les quatre primeres edicions, i el fet que cada vegada hi haja més agrupacions de recreació històrica interessades a participar-hi, situen el Setge de Tortosa com un referent d'este tipus d'esdeveniments al país. Així ho ha assenyalat el 'brigadier petit' dels Miquelets de Catalunya, Aleix Gonzalez, que ha apuntat que la de Tortosa "s'està convertint en una de les representacions més importants del país" pel que fa a este context històric, gràcies a la implicació de l'Ajuntament i de totes les entitats participants, i pel "potencial tan important que tenen les fortificacions de la ciutat". En este sentit, ha explicat el paper determinant que va tindre el Setge de Tortosa en el desenvolupament posterior de la Guerra de Successió: "sense la caiguda de Tortosa no s'entendria la caiguda de Barcelona", ha afegit.
 
El programa d'actes arrancarà el divendres 20 de març a la tarda al Museu, amb un taller sobre la moda militar de l'època, una conferència sobre la importància de Tortosa com a peça clau en la Guerra de Successió i la projecció del documental 'Vèncer o morir'. Dissabte al matí, el contingent militar de cavalleria i infanteria desfilarà per la ciutat fins a la plaça de l'Ajuntament, on al migdia passaran revista i llegiran el ban de guerra. Just a continuació (12.30 h) es viurà la primera de les batalles, amb l'assalt fluvial que enguany desembacarà a la platja de Ferreries. Ja a la tarda, reviuran la vida als campaments austriacistes i borbònics a les Avançades de Sant Joan fins que a les 18 h tinga lloc la recreació del primer assalt al fossat de la segona Avançada. En acabat, ball d'època obert a tota la ciutadania.
 
Diumenge, Amics dels Castells farà un recorregut guiat amb sortida a les 10.30 h des de la torre del Célio i final a les Avançades. Allà, a partir de les 12 h, tindrà lloc l'assalt final i més cruent, que desembocarà en la capitulació de Tortosa.