plagues

La crescuda de l'Ebre i els tractaments minven, considerablement, la mosca negra

El COPATE preveu fer més tractaments contra aquesta plaga i ampliar la superfície tractada contra el mosquit al Delta

per Aguaita.cat , 28 de febrer de 2020 a les 10:18 |
La mosca negra provoca picades molt molestes en persones i animals | Copate
En el mostreig previ al segon tractament contra la mosca negra que el COPATE (Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre) farà la setmana que ve no s'ha trobat cap larva en tot el tram de l'Ebre.

Com ha assenyalat el president del consorci, Joan Alginet, no significa que la plaga s'haja erradicat" però sí que s'han fet notar els efectes d'un primer tractament a principis d'any i la crescuda del riu Ebre les últimes setmanes, que s'ha endut les acumulacions d'algues.


També es tem que els efectes del temporal Gloria tinguen incidència amb més desenvolupament del mosquit al Delta però ja es preveu fer més tractaments en espais naturals i a més hectàrees d'arrossars.

Després del primer tractament contra la mosca negra que es va poder fer a principis d'any per primer cop en moltes campanyes, els tècnics del COPATE no van poder fer els mostrejos posteriors perquè la CHE no va regular com requerien els cabals del riu.


En els mostrejos d'este dimecres, previs al segon tractament que es farà la setmana que ve, no s'han trobat larves en tot el tram del riu. "Ni una, zero. Però això no vol dir que ho haguem erradicat. Va en funció de la quantitat d'algues que hi ha al riu. En les últimes setmanes, l'Ebre ha baixat amb molt cabal i ha comportat que les altes concentracions de macròfits se les haja emportat riu avall", ha assenyalat Alginet.

El calendari dels tractaments es manté i les previsions és ampliar-los de cinc a sis. "Si pressupostàriament i tècnicament es pot, i el calendari ho permet fins i tot intentaríem fer-ne set", ha apuntat el president del Consorci. Un cop es consolide l'augment de finançament per part de la Generalitat, quan s'aproven els pressupostos, i l'aportació de la Diputació de Tarragona, es començarà a negociar amb la delegació del Govern a l'Ebre un nou conveni per al termini màxim que permeta la llei. Si es pot, de quatre anys perquè les futures campanyes estiguen garantides i assegurades amb els paràmetres d'enguany.

Més contundència contra el mosquit

També amb l'últim temporal han crescut les zones del Delta amb llacunes i inundacions. Hi ha espais on els tècnics encara no han pogut accedir però es preveu que la incidència del mosquit a la plana deltaica pugui augmentar. D'entrada, la previsió del COPATE és fer més tractaments als espais naturals i als arrossars perimetrals dels municipis. En el primer cas es passarà de 3 a 4 tractaments durant l'estiu i s'ampliarà la superfície tractada d'arrossars de 3.000 a 4.000 hectàrees. La campanya comença el mes de març.

Junta ordinària

El COPATE ha celebrat este dijous al Consell Comarcal del Baix Ebre la seua junta general ordinària, la segona del mandat. S'ha liquidat el pressupost del 2019 i s'ha fet valer l'esforç per reduir el període mitjà de pagaments, que "ha passat 100 dies a 60-i-poc".

També s'han tancat dos dels projectes inclosos en el Life Clinòmics. Es tracta de l'Observatori de la Sequera que ha treballat l'Observatori de l'Ebre i el projecte per ajudar els aqüicultors ebrencs a produir cria d'ostra perquè no l'hagen de comprar fora. Les conclusions es faran públiques en unes setmanes.

Pel que fa a la gestió de residus, s'està finalitzant el soterrament de contenidors a la comarca del Montsià. S'ha executat ja a la Sénia i Masdenverge i es treballa ara a Sant Carles de la Ràpita. Joan Alginet ha apuntat que el Consorci treballa per seguir desplegant els seus serveis ambientals a les comarques de la Terra Alta i la Ribera d'Ebre així com per incorporar els set municipis riberencs que van quedar fora de la Reserva de la Biosfera.

 

Participació