Els ecologistes reclamen que la nova llei protegisca totes les oliveres monumentals de 2 metres o més de perímetre

Adverteixen que l'espoli seguirà si només s'empara els exemplars amb paràmetres d'olivera mil·lenària

Soca talada d'una olivera monumental
Soca talada d'una olivera monumental | Cedida
Aguaita.cat
26 de febrer del 2020
Actualitzat a la 13:14h
Salvem lo Montsià, Ecologistes del Sénia, Graëllsia i GEPEC-EdC ha enviat un seguit d'exigències que hauria d'incloure la nova llei de protecció de les oliveres monumentals, que aviat es començarà a debatre al Parlament.

Un dels aspectes claus que assenyalen és que la llei hauria d'emparar i preservar tots els exemplars que tenen perímetres de tronc de 2 mestres o més –mesurat a 1,3 metres d'alçada-. Adverteixen que salvaguardar només aquells exemplars de més de 3,5 metres de perímetre - els que es consideren oliveres mil·lenàries- no aturarà l'espoli que la llei vol frenar. "Les arrencades continuaran i seguirem veient passar camions carregats de velles oliveres monumentals", han avisat.

Els ecologistes fan notar la tardança per protegir estos arbres –al País Valencià existeix la normativa des del 2006-, i que ha provocat la desaparició de milers d'oliveres de les Terres de l'Ebre, venudes i arrencades per fer-ne negoci als vivers. Les entitats lamenten que no s'haja implementat una moratòria que aturés este espoli durant el tràmit previ d'esta nova llei de protecció de les oliveres monumentals que aviat es debatrà al Parlament.

A partir de les informacions que disposen del redactat de la normativa, han enviat un comunicat, este dimecres, on exigeixen que s'amplie la protecció a totes les oliveres monumentals –les que tenen perímetres de 2 metres o més-, que no es protegisca només les que s'incloguen en un catàleg vinculat a la normativa – i que ha d'elaborar una comissió tècnica-, i que queden salvaguardades tan aviat com s'aprove la normativa, sense esperar el catàleg. També reclamen que es fixen espais de protecció al voltant d'estes oliveres i que la llei contemple subvencions o ajuts i preus justos a la pagesia que les té en propietat.

També s'oposen a reagrupar oliveres monumentals dins una mateixa finca. "Significa posar-les en perill perquè implica un trasplantament d'arbres antics que els pot provocar la mort en dècades", han recordat emparant-se també amb la llei valenciana.

Els ecologistes proposen que, un cop aprovada la llei de protecció de les oliveres monumentals, cal anar més enllà amb una llei de Protecció Arbòria.