CUP Tortosa alerta de la presència de glifosat en l'espai públic de la ciutat

Des de l’Agència Catalana per la seguretat alimentària es recomana no usar-lo en parcs i jardins, zones esportives i d’esbarjo i entorns de centres educatius, sanitaris i de gent gran

Redacció
24 de febrer del 2020
Actualitzat a les 17:55h
CUP TORTOSA ALERTA DE LA PRESÈNCIA DEL GLIFOSAT A L’ESPAI PÚBLIC
CUP TORTOSA ALERTA DE LA PRESÈNCIA DEL GLIFOSAT A L’ESPAI PÚBLIC | Cedida
Des de la CUP Tortosa han engegat una campanya per alertar la ciutadania de la presència de glifosat en l'espai públic (parcs, jardins, entorns de centres educatius, esportius o sanitaris...). També denuncien la manca de sensibilitat de l’ajuntament de Tortosa i de l’empresa que realitza el servei, ACCIONA. 

En primer lloc recorden a la ciutadania que el glifosat és un component del Roundup, que és el pesticida que ACCIONA utilitza per matar les «males herbes» de l’espai públic. Al 2015, l’IARC, organisme internacional de l’OMS, després de fer diversos estudis científics, va declarar el glifosat com a probablement cancerigen, situant-lo en el grup 2A, el segon de més risc. A això, cal sumar diversos estudis científics que el vinculen amb malalties cerebrals, òssies, circulatòries, digestives com les persones celíaques... 
 

Diagrama dels efectes embrionaris del pesticida gifosat. Foto: Equip d'investigació UBA.



Segons informa la formació anticapitalista des de l’Agència Catalana per la seguretat alimentària es recomana no usar-lo en parcs i jardins, zones esportives i d’esbarjo i entorns de centres educatius, sanitaris i de gent gran. Des del 2015, el Departament d’Agricultura, pels usos no agrícoles de glifosat, recomana fumigar en les hores de menys trànsit de persones, limitar l’accés als espais tractats, avisar les direccions dels centres educatius i sanitaris abans del tractament i informar la ciutadania de l’entorn del tractament, almenys 7 dies abans. 

La CUP denuncia que res de tot això es fa a Tortosa "Ni Acciona que és qui gestiona el servei, ni l’ajuntament de Tortosa, fan cap d’estes recomanacions. I es limiten a senyalitzar on s’ha fet el tractament, indicant el dia i l’hora i recomanant evitar el contacte durant les següents hores". 

Des de la CUP Tortosa consideren que el principi de precaució hauria de guiar l’actuació de qualsevol administració pública. I en cas de dubte, evitar l’ús de glifosat de l'espai públic.


Inicien una campanya per sensibilitzar a la població envers el tema i fer-la coneixedora dels riscos del glifosat, i "per la preocupació que ens han traslladat diversos veïns i veïnes, que en la darrera setmana han vist com a Santa Clara i l’entorn de l’hospital s’ha fumigat amb glifosat en zones de pas per accedir a l’hospital o per llançar la brossa, en zones on es passegen animals de companyia o que estan prop de colònies de gats autoritzades pel mateix ajuntament". Des de la CUP, mitjançant cartells informatius, proposaran a la ciutadania que entre instàncies a l’ajuntament de Tortosa perquè no fumigue amb glifosat prop del seu entorn i perquè l’ajuntament com a mínim, respecte les recomanacions que es fan en el seu ús.