La Fira de l'Oli arriba al seu vint-i-cinquè aniversari este cap de setmana a Jesús

Des de els seus inicis, la Fira de l'Oli de Jesús ha intentat recuperar la memòria col.lectiva pel que fa referència als oficis antics i tradicionals

1200_1582280358FB_IMG_1582278402278
1200_1582280358FB_IMG_1582278402278
Redacció
21 de febrer del 2020
Actualitzat a les 11:20h
La Fira de l'Oli de les Terres de l'Ebre, que cada últim cap de setmana de febrer se celebra a l'EMD de Jesús, arriba este any al seu vint-i-cinquè aniversari.
La trobada esdevé una plataforma per impulsar patrimoni etnològic de les Terres de l'Ebre i recuperar i mantenir les tradicions lligades al món de la pagesia.

Des dels seus inicis, la Fira de l'Oli de Jesús ha intentat recuperar la memòria col·lectiva pel que respecta als oficis antics i tradicionals.

Els oficis que fins ara han recuperat han estat els següents: cistellers, esquiladors, els molins antics amb tracció animal, l'ofici de pagès mitjançant la reproducció de casetes de pagès i les exposicions d'eines de treball antigues.

Els Quicos han preparat un concert especial per l'esdeveniment "Pregunteu-li a l'Olivera" amb diferents passis com s'anomena al programa i per un modest preu de 400 duros obriran les portes del magatzem de la Immaculada.
 

Coincidint amb el 25è aniversari la tradició i la modernitat s'uneixen amb un concurs amb les millors instantànies de les jornades a Instagram.
 

Com cada any la trobada de grallers i tabaleters dels Països Catalans serà un dels plats forts de la Fira amb colles i participants d'arreu que clouran amb el tradicional concert del dissabte a la nit al Casal Jesusenc.

PROGRAMA 

Divendres, 21 de febrer
18.00 XXII Cicle de Xarrades Daniel Mangrané

19.30h Presentació de la Jornada a càrrec del Sr. Ferran Grau, director dels Serveis Territorials del DARP.

19.45h “Qualitat de l’oli, noves tendències”, a càrrec del Dr. Agustí Romero, investigador, IRTA Mas Bové.

20.30h “Olis de qualitat”, a càrrec del Sr. Jordi Turch, membre del Club Oli Tast; Sr. Pere Albacar, gerent de la Cooperativa Soldebre, i Sr. Albert Barrobés, gerent d’Alanterres, SLU.

21.15h Cloenda de la Jornada a càrrec del Sr. Víctor Ferrando, alcalde de Jesús.

Organitza: EMD de Jesús i Departament d’Agricultura (DARP) a les Terres de l’Ebre.

Lloc: Sala Jordi Brull i Martínez.

VII Trobada de cançó improvisada a Jesús

21.30h Sopar (places limitades / venda anticipada de tiquets als restaurant Forquilla i Ganivet)

23.00h Cançó improvisada, acompanyats per la Rondalla dels Ports.

Organitza: Gralles i Tabals de Jesús

Lloc: Restaurant Forquilla i Ganivet


DISSABTE, 22 DE FEBRER

10.00h Obertura del recinte firal.

De 10.00h a 13.00h Circuit de jocs de fusta tradicional per a totes les edats.

Lloc: Costat Pèrgola.

10.00h III Concurs de cuina de rebosteria de la garrofa. Els productes elaborats que participen al concurs es podran lliurar a l’estand d’EIG fins les 13.00h, acompanyats de la fitxa d’inscripció corresponent. Aquests seran exposats a la mostra culinària.

10.00h Inscripcions per participar al XXII Concurs d’Allioli Juvenil.

Lloc: Estand Informació de l’EMD de Jesús

10.30h Exhibició Comissió Fira.

Tots els components de la Comissió, desmostraran les seues habilitats fent la salsa més important de la Fira.

Col·labora: Ous Ferre

Lloc: Plaça de la Creu.

11.00h XXII CONCURS D’ALLIOLI JUVENIL per als jóvens menors de 18 anys.

Es comptarà amb la participació dels xiquets/es de l’Institut Escola Daniel Mangrané que s’han inscrit als tallers d’elaboració d’allioli. 

S’obsequiarà als participants amb un val per un entrepà, llaminadures i vals per pujar a les atraccions. S’oferirà morter i mà, fins esgotar existències, a qui no en tinga. El Bar Restaurant la Gela obsequiarà amb dos menús al guanyador.

Col·labora: Distribucions Sebel. 

11.45h II Premi Gastronòmic. Escollit entre tots els olis finalistes al XXXVI Concurs al Tast dels Olis de les Terres de l’Ebre, per part de gastrònoms i xefs d’àmbit nacional.

Lloc: Carpa Recinte firal

12.00h Visita comentada sobre el funcionament de l’antic molí de Pataques.
Lloc: C. Miseicòrdia, 41

13.00h XXI CONCURS DE LLANÇADORS DE PINYOLS D’OLIVA AMB LA BOCA. 

Categoria General i Juvenil (per a jóvens fins a 14 anys).

Al finalitzar s’obsequiarà tots els participants amb un aperitiu a la barra de la fira.

14.00h Tancament del recinte firal.

16.00h Obertura del recinte firal.

De 16.00h a 18.00h Circuit de jocs de fusta tradicional per a totes les edats.

Lloc: Costat Pèrgola.

16.45h Recepció oficial a l’Inaugurador de la Fira.

Lloc: Seu de l’EMD de Jesús.

Signatura del Llibre d’Honor al Saló Noble.

Actuació dels Gralles i Tabals de Jesús i els Bastoners de Sants. 

17.00h Inauguració Oficial de la Fira a càrrec del Sr. Primitivo Conesa Barreda, empresari de Jesús i col.laborador de la Fira des dels seus inicis.

Parlaments d’inauguració a càrrec de:

- Sr. Víctor Ferrando, Alcalde de Jesús.

- Sr. Primitivo Conesa, Inaugurador de la fira.

Reconeixement als membres de la Comissió de la Fira de l’Oli d’aquests 25 anys de Fira.

La Banda de Música Manel Martines i Solà interpretarà varies peces.

17.30h XXV Trobada de Grallers i Dolçainers dels Països Catalans. 
Concentració de totes les colles assistents davant de l’edifici de l’Escola de Música, i cercavila pels carrers del poble i recinte firal a càrrec de les colles participants a la Trobada:

17.30h Degustació de productes elaborats amb oli d’oliva i garrofa a càrrec dels alumnes dels cicles de formació professional de l’Escola d’Hostaleria de l’Institut Dertosa de Tortosa. 

Lloc: Carpa Espai Àgora.

18.00h Concert de la Banda Manel Martines i Solà.
Lloc: Pl. de la Creu

18.00h Concurs de Mestres del Morter, amb elaboració d’allioli adobat.

En finalitzar el concurs el públic assistent podrà degustar les mostres presentades al concurs fetes amb olis macerats pels Mestres del Morter.

El jurat del concurs estarà presidit pel xef del territori Sr. Joan Forcadell.

Al guanyador se l’obsequiarà amb dos menús invitació, obsequi d’El Parador.

Col·labora: Ous Roig.

Lloc: Carpa Espai Àgora

18.30h Elaboració en públic i retransmès per circuit de TV d’una recepta de cuina de mercat amb productes de proximitat  “Ravioli de duxelle de xampinyons, en cervesa Homo Singularis i filet de porc ibèric amb salsa de poma, gingebre i cerveza Homo Hibeerus” a càrrec la cuinera Patri Suárez del Restaurant Lakinoa i posterior degustació.

Col.labora: Cerveses Ebrewine i Vins i Caves Llopart

Lloc: Espai “Cuina en directe” (Pèrgola).

18.30h Demostració d’esquilar animals, a càrrec del Sr. José Fuentes Reverté “l’esquilador”. 

19.00h Concert de gralla i dolçaina i tabal a càrrec de les colles assistents a la Trobada.

Grallers d’Aguilot

Gaiters d’Aldover

Grallers d’Horta de Sant Joan

Grallers de Roquetes

Colla Jove de dolçainers de Tortosa

Grallers de Tivissa

Gaiters de la Sénia

Grallers de Campredó

Grallers de Sant Joan Despí

Dolçainers de Torreblanca

Els pirates de l’Ebre de Móra d’Ebre

Grallers de Monstrol

Borumballa

Grallers de Madrona

Lo Golafre

Vilallonga del Camp

Aula de Música tradicional de Tortosa

Dolçainers de Vinaròs

Dolçainers de Massalió

Dolçainers d’Amposta

Grallers de Gandesa

Grallers de Batea

Grallers de Vila-seca

Les Amel.les ronyoses

Grallers de Jesús

Lloc: Plaça de la Creu.

19.00h Lliurament dels premis del XX Concurs de Pintura de Jesús i del I Concurs de Fotografia de la Fira, la Garrofa i la Pedra Seca.

Lloc: Sala Jordi Brull i Martínez, a l’Edifici de la Immaculada.


21.00h Sopar de Germanor amb totes les colles assistents a la Trobada.

Lloc: La Masia.

21.00h Tancament del recinte firal.

23.30h Cercavila de la Masia fins al Casal Jesusenc a càrrec del Grup de Diables 7 Cervells.

00.00h Concert amb l’actuació dels grups:

Nautalius

La Fúmiga

Juanaman Saï Saï

Organitza: Colla de Gralles i Tabals de Jesús i EMD de Jesús.

Entrada gratuïta. 

Lloc: Casal Jesusenc.

DIUMENGE 23 DE FEBRER

9.00h fins les 11.00h Esmorzar típic de pagès. Preu: 5,00€.

10.00h Obertura del recinte firal.

De 10.00h a 13.00h Circuit de jocs de fusta tradicional per a totes les edats.

Lloc: Costat Pèrgola.

10.00h Esmorzar per la Independència. 

Organitza: Jesús per la Independència.

Lloc: Barra de la fira.

10.30h Ràdio Tortosa en directe. Programa Lo Rustifaci i les Pitances.

Lloc: Carpa Firal.

10.30h Inscripcions per participar al XXV Concurs d’Allioli.

10.30h a 13.30h Campanya d’extraccions de sang “Especial Fira de l’Oli”, a càrrec del Banc de Sang. 

10.30h Taula de l’Oli de la Llotja de Contractació de Tortosa. 

Es fixaran els preus de referència del preu de l’oli. 

Organitza: Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Tortosa.

Lloc: Carpa Espai Àgora.


11.00h XXV CONCURS D’ALLIOLI – IX TRIATLÓ DE L’OLI

La persona guanyadora serà nomenada Mestre del Morter i passarà a formar part de la Confraria del Mestre del Morter.

Al guanyador del Concurs d’allioli se l’obsequiarà amb una invitació de dos menús al Restaurant Equitor.

Prova puntuable per al VIII Triatló de l’Oli.

Col·labora: Distribucions Sebel.

11.30h Visita comentada sobre el funcionament de l’antic molí de Pataques
Lloc: C. Miseicòrdia, 41

11.45h Lliurament dels Premis del XXXVI Concurs al Tast dels Olis de les Terres de l’Ebre. Presidiran l’acte Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries.

Lloc: Carpà Espai Àgora

12.00h Administració de la Santa Unció als malalts o majors de 70 anys.

Lloc: Església Parroquial.

12.45h Espectacle “Pregunteu-li a l’olivera. Los Quicos: Retornem als orígens”.

Venta d’entrades anticipades a les oficines de l’EMD de Jesús, i els dies de la Fira a l’estand d’informació.

Col.labora: Grup de Teatre Euterpe

Lloc: Magatzem Immaculada

13.00h XXIII Concurs d’olives posades casolanes.

Els participants podran portar les olives fins el diumenge a les 11h.

13.30h Veredicte del concurs de cuina de rebosteria de garrofa. Al guanyador se l’obsequiarà amb un menú per a dues persones al Restaurant Lakinoa.

14.00h Tancament del recinte Firal.

16.00h Obertura del recinte firal.

De 16.00h a 18.00h Circuit de jocs de fusta tradicional per a totes les edats.

Lloc: Costat Pèrgola.

16.30h Espectacle “Pregunteu-li a l’olivera. Los Quicos: Retornem als orígens”.

Venta d’entrades anticipades a les oficines de l’EMD de Jesús, i els dies de la Fira a l’estand d’informació.

Col.labora: Grup de Teatre Euterpe

Lloc: Magatzem Immaculada

16.30h Visita comentada sobre el funcionament de l’antic molí de Pataques
Lloc: C. Miseicòrdia, 41

17.00h XXV CONCURS DE PLEGADORS MANUALS D’OLIVES SENSE UNGLES – IX TRIATLÓ DE L’OLI.

Els concursants hauran de portar el cabàs.

El Bar Restaurant Forquilla i Ganivet obsequiarà el guanyador del Concurs amb una invitació per a dues persones. 

Prova puntuable per al VIII Triatló de l’Oli.

Durant el transcurs del mateix, es realitzarà la cantada de jotes versades Memorial Joan Prades “Joan de Figueretes”. 

Actuació del Grup de Dansa Paracota i del Grup d’Animació Sanfaina.

18.00h Espectacle “Pregunteu-li a l’olivera. Los Quicos: Retornem als orígens”.

Venta d’entrades anticipades a les oficines de l’EMD de Jesús, i els dies de la Fira a l’estand d’informació.

Col.labora: Grup de Teatre Euterpe

Lloc: Magatzem Immaculada

18.00h Visita comentada sobre el funcionament de l’antic molí de Pataques
Lloc: C. Miseicòrdia, 41

18.30h. Degustació de xocolate calent elaborat amb garrofa.

Col·labora: Xocolates Creo. 

Organitza: EIG (Empreses Innovadores de la Garrofa).

Lloc: Estand EIG. Carpa Àgora d’Oli.

18.30h Elaboració en públic, posterior degustació i retransmès per circuit de TV d’una recepta de cuina de mercat amb productes de proximitat, a càrrec del Sr. Rafel Muria, xef del Restaurant Quatre Molins de Cornuella (Priorat), distingit amb “El Plat” de la Guia Michelin.

Col·labora:  Vins i Caves Llopart.

Lloc: Espai “Cuina en directe” (Pèrgola).

19.30h Lliurament de premis als guanyadors dels concursos.

Per finalitzar, sorteig entre els visitants a la Fira del seu pes en litres d’oli. 

La Comissió organitzadora lliurarà butlletes a tots els assistents. (És imprescindible que el guanyador es trobe present en el moment del sorteig.)

Col·labora: Soldebre. 

EIG (Empreses Innovadores de la Garrofa) sortejarà, entre els que hagen participat a la consulta mitjançant una “fitxa de valoració organolèptica de la garrofa”, un dinar per a dues persones al Restaurant l’Antic Molí d’Ulldecona. 

Col·labora: EIG i Restaurant l’Antic Molí d’Ulldecona.

AL RECINTE FIRAL

MOSTRES GASTRONÒMIQUES

- Demostració d’elaboració i degustació d’aiguardent de diferents varietats, entre elles de garrofa, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Prat de Comte. 

- Degustacions de productes elaborats amb oli d’oliva i garrofa, a càrrec dels alumnes de l’Escola d’Hostaleria Terres de l’Ebre de l’Institut Dertosa.

- Exposició de la Mostra Gastronòmica, dels dolços presentats al III Concurs de cuina de rebosteria de la garrofa i de les tapes que participen a la VI Ruta de Tapes.
Lloc: Espai “Cuina en directe” (Pèrgola).

- Degustació d’oli amb pa torrat als diferents estands de la Fira.

- Degustació dels productes elaborats a la cuina en directe.

-Tiquets degustació: A l’espai de la Cuina en Directe es podran adquirir tiquets de degustació. Es podran degustar tots els plats de la Cuina en Directe, així com d’altres productes tradicionals del nostre territori (borraines, bunyols d’abadejo...).

Al costat mateix de l’espai de la “Cuina en Directe”, s’habilitarà un espai amb taules i cadires on poder degustar tots aquests productes.

CULTURA POPULAR DEL MÓN DE LA PAGESIA

- Demostració de llatar amb pauma, exposició i venda d’objectes de llata tradicional. A càrrec de les llatadores d'Els Reguers. 

- Demostració d’esquilar animals, a càrrec del Sr. José Fuentes Reverté “l’esquilador”. 

- Mostra de diverses varietats d’olives. 

- Exposició d’una reproducció d’una casa de pagès amb els seus estris i amb un molí de pedra. 

- Exposició i demostració de tres molins antics.

- Exposició i demostració de les eines i materials que s’usaven per esquilar “el ganado” i els animals del camp. 

- Mostra d’aus de raça o d’avicultura ornamental.
Lloc: Plaça del Pati de la Immaculada.

- Mostra de cabres blanques dels Ports Tortosa Beseit dels germans Pons Martí.
Lloc: Plaça del Pati de la Immaculada.

Exposicions:

Exposició dels quadres participants al XX Concurs de Pintura de Jesús. 

Exposició de les fotografies participans al I Concurs de Fotografia de l’oli, la garrofa i la pedra seca.

Exposició fotogràfica de la historia de la Fira amb imatges d’aquests 25 anys de Fira

LLoc: Primer planta de l’Edifici de la Immaculada

Exposició de miniatures d’eines del camp fetes pel Mestre Artesà, Sr. Fernando Ferré.

Lloc: Baixos de l’Edifici de la Immaculada.

Exposició de bonsais. Podrem trobar oliveres i diferents varietats d’arbres treballats amb aquesta tècnica d’art oriental per cultivar-los a càrrec de l’Associació Cultural Bonsai Terres de l’Ebre.

Lloc: Gimnàs de l’Edifici de la Immaculada.

Exposició de maquetes i premses d’oli a càrrec de l’artista Pepe Bort.

Lloc: Espai d’exposicions ImmArt a la Primera Planta de l’Edifici de la Immaculada.