En procés de registre 6 noves varietats d'arròs tolerant a la salinitat per lluitar contra el canvi climàtic i el caragol maçana

L’IRTA i la Càmara Arrossera del Montsià, han estat els encarregats d’avaluar les varietats locals tolerants a la salinitat i seleccionar les dos que s’han comportat millor, per portar-les al registre

Un dels camps on s'han testat noves varietats.
Un dels camps on s'han testat noves varietats. | Cedida
Redacció
18 de febrer del 2020
Actualitzat a les 18:01h
El projecte europeu Neurice (New commercial EUropean RICE), que finalitzarà este mes de febrer, ha aconseguit nombroses varietats tolerants a la salinitat al llarg de 4 anys de treballs, de les quals sis han començat el procés de registre varietal per a poder ser legalment comercialitzades. Un total de 13 participants, entre universitats, centres de recerca i empreses, d’Espanya, França, Itàlia, Anglaterra, Argentina i la Xina, han participat en este projecte de recerca.

En una primera fase, els investigadors van introduir els al·lels de tolerància a la salinitat en algunes varietats d’arròs locals que s’utilitzen a Espanya, Itàlia i França. La tècnica utilitzada per fer-ho ha estat la denominada introgressió genètica (que és una tècnica de millora clàssica no transgènica). Un cop es van introduir estos al·lels a les varietats locals, es van avaluar en hivernacle en cultiu hidropònic per tal de detectar aquelles que millor toleraven la salinitat. Un cop avaluades en hivernacle, les que donaren millors resultats es van portar a camp per veure’n el seu comportament agronòmic, comparant els seus resultats en camps salinitzats i no salinitzats. Finalment, de totes les avaluades a camp s’estan registrant comercialment un total de 6 varietats (2 a Espanya, 2 a França i 2 a Itàlia).

Pel que fa a la producció d’arròs a casa nostra, l’IRTA i la Càmara Arrossera del Montsià, han estat els encarregats d’avaluar les varietats locals tolerants a la salinitat i seleccionar les dos que s’han comportat millor, per portar-les al registre. A més del seus resultats pel que fa a productivitat, també han valorat el comportament a molí, la qualitat i el seu valor nutricional.

Amb este projecte, explica el seu coordinador i catedràtic de Fisiologia Vegetal a la Universitat de Barcelona, Salvador Nogués,  han aconseguit desenvolupar un conjunt de varietats d’arròs tolerants a la salinitat, de les que s’han escollit 6 que s’han portat al registre. Aquestes noves varietats d’arròs permetran al sector disposar de noves eines per lluitar front la salinització dels camps derivats de la pujada del nivell del mar pel canvi climàtic i lluitar contra la plaga del cargol poma.

A més, dins del projecte Neurice, s’han seqüenciat centenars de varietats d’arròs tot buscant nous gens relacionats amb la tolerància a la salinitat per tal de millorar en el futur les línies varietals obtingudes, assenyala Nogués. El proper pas, un cop presentades a registre, és la de posar-les a disposició dels milloradors per a què puguen estar disponibles pels productors d’arròs al 2022.