Front comú dels alcaldes del Montsià pel pagament de tots els ajuts pels aiguats de 2018

Critiquen el Departament de Presidència i li reclamen que convoqui una reunió amb l'Estat per resoldre el problema

Critiquen el Departament de Presidència i li reclamen que convoqui una reunió amb l'Estat per resoldre el problema
Critiquen el Departament de Presidència i li reclamen que convoqui una reunió amb l'Estat per resoldre el problema | Cedida
Redacció
13 de febrer del 2020
Actualitzat el 14 de febrer a les 3:22h
El Consell d'Alcaldes del Montsià faran front comú per reclamar al Departament de Presidència que faci efectiu de forma íntegra els ajuts pels aiguats de l'octubre de 2018, a més d'ampliar els terminis que tenen els consistoris per licitar, executar i justificar les obres. Recorden que després del temporal Glòria es troben en una situació "molt precària" per fer front a les reparacions derivades d'aquests episodis. També volen que les reparacions de camins de terra i altres danys declarats als informes s'incloguen dins dels supòsits subvencionables, com va fer el govern espanyol. Per tot plegat, reclamen al Departament de Presidència que convoqui una reunió amb la subdelegació del govern espanyol i els alcaldes per resoldre la situació.

La Federació d'ERC a les Terres de l'Ebre s'ha mobilitzat també en aquest sentit: alcaldes, regidors i presidents comarcals han fet pública una moció que portaran a les administracions locals defensant el cobrament íntegre i l'ampliació de terminis, a més de criticar durament l'actuació de Presidència al respecte. En este sentit, l'alcalde d'Alcanar i president del Consell Comarcal del Montsià, Joan Roig, ha criticat "la gestió incorrecta i poc responsable" sobre "uns recursos que pertanyen a les Terres de l'Ebre i que són vitals per al futur dels nostres pobles".

Roig ha recordat que municipis com el seu "no tenen capacitat per fer front a la justificació i execució d'aquestes quantitats de diners en forma d'obres". Amb este objectiu, la moció reclama flexibilitzar i eixamplar els terminis de justificació i execució dels ajuts, i que els criteris del Presidència "acabin sent iguals que els de l'Estat espanyol". La reunió sol·licitada pels alcaldes va en la línia de poder esclarir aquestes diferències. "No són recursos per a construir equipaments ni infraestructures d'oci; són recursos que afecten les infraestructures que donen servei als sectors agrícola i turístic", ha insistit.

Segons ha recordat l'alcalde canareu, diversos pobles de la comarca que van patir les pluges torrencials del mes d'octubre de 2018 van demanar a l'Estat la declaració de zona afectada per emergència de protecció civil. L'Estat després va valorar els danys i quantificar el crèdit extraordinari que era aplicable a cada poble. Al novembre de 2019, el subdelegat del govern espanyol va comunicar telefònicament a diversos alcaldes la xifra exacta de l'import assignat. Així, Alcanar rebria 4.282.926,44 euros i Ulldecona 797.238,35.

Els alcaldes van traslladar ja la seua preocupació a Presidència per com s'haurien de licitar, executar i justificar les obres quan el desembre de 2019 l'Estat va transferir els ajuts al Departament perquè en fes la gestió. Els batlles van sol·licitar reunir-se amb representants de la Generalitat abans del 30 de gener de 2020, quan s'havia de publicar l'ordre oficial amb les bases per acollir-se als ajuts. Volien, precisen, exposar les peculiaritats dels municipis i sol·licitar la flexibilitat dels terminis. Però la reunió no es va convocar i les bases es van publicar sense poder presentar cap esmena.

En una trobada posterior, afegeixen des d'ERC, Presidència va comunicar que els criteris de la Generalitat per acollir-se a les ajudes serien més restrictius que els de l'Estat, per la qual cosa les quantitats anunciades pel subdelegat del govern espanyol no serien les que definitivament es podrien acabar rebent.