El ple de l'Ajuntament de Deltebre aprova la declaració d'emergència climàtica

Es tracta del compromís de desenvolupar l’Agenda d’Acció Climàtica de Deltebre a partir dels acords sorgits de la cimera d’Acció Climàtica

Pla aeri d'una construcció derruïda pel temporal a la platja de la bassa de l'Arena
Pla aeri d'una construcció derruïda pel temporal a la platja de la bassa de l'Arena | ACN
Redacció
13 de febrer del 2020
Actualitzat a les 11:16h
El ple de l'Ajuntament de Deltebre ha aprovat la declaració d’emergència climàtica al municipi que assumeix el compromís de desenvolupar l’Agenda d’Acció Climàtica de Deltebre a partir dels acords sorgits de la cimera d’Acció Climàtica celebrada el passat mes de gener organitzada pel departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

L’emergència climàtica és una realitat que afecta plenament al Delta de l’Ebre i, en especial, a Deltebre a causa de la seva singularitat. Amb este compromís, tal com ha detallat l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, “es vol fer un pas endavant en les polítiques ambientals que estem duent a terme des de l’Ajuntament de Deltebre ja que hem de ser capaços, amb la coparticipació dels veïns i veïnes del municipi, de neutralitzar una problemàtica que ens ha de preocupar i ocupar a tota la societat”. L’Agenda d’Acció Climàtica de Deltebre, que s’elaborarà i presentarà en un termini màxim d’un any, recollirà el full de ruta a seguir, tal com ha manifestat Soler, per “incentivar el compromís climàtic en les diferents accions que realitzem des de l’Ajuntament de Deltebre”.

Tot i això, mentrestant, el regidor de Polítiques Ambientals i Platges, Joan Lucas, ha anunciat que “des del govern municipal seguirem realitzant accions que ens permeten avançar en la lluita contra l’emergència climàtica ja siga en mesures internes com en accions puntuals”. Així doncs, durant els propers mesos es realitzaran actuacions com, per exemple, la instal·lació de punts de recàrrega de vehicles elèctrics, la conscienciació amb campanyes de sensibilitat ambiental i l’ús de gots reciclables en actes lúdics.

En el cas del grup de Més Deltebre, el regidor Juan Carlos Bel ha remarcat que “és una proposta ambiciosa i necessària. I per aquest motiu és important prendre consciència de la fragilitat del nostre territori i assumir responsabilitats per canviar el model productiu i fer un consum responsable“.

Finalment, el portaveu del PSC Deltebre, Aleix Ferre, ha destacat que “és una proposta bona i necessària tenint en compte el context actual“. Tanmateix ha remarcat que “ha fet falta més participació“.

Un ajuntament compromès amb la sostenibilitat
         

Des de l'arribada de l’actual govern municipal a l’Ajuntament de Deltebre, s’han implementat diferents accions per tal de mitigar els efectes del canvi climàtic. Sense anar més lluny, el passat mes de desembre es van aprovar bonificacions a l’IBI per a les famílies i empreses que aposten per l’autoconsum.

A banda d’esta acció, des de l’Ajuntament de Deltebre també s’ha començat a implementar el pla de substitució de les llumeneres de les vies públiques i dels equipaments municipals a LED, s’impulsen campanyes ambientals per al foment del reciclatge, es consumeix energia verda i energia renovable, es promociona el producte local i de qualitat i, finalment, entre d’altres, s’han aplicat criteris de sostenibilitat en les licitacions públiques.

Altres punts de l’ordre del dia del plenari 
         

A banda d'este punt,el plenari també s'ha adoptat l’acord de col·laboració amb el departament d’Interior per a la implementació dels Punts Lila. De fet, l’Ajuntament de Deltebre ja instal·la estos espais d’informació als actes lúdics des de l’any 2017 per tal de prevenir la violència i les agressions de gènere. Per exemple, esta mateixa setmana s’instal·larà este punt d’informació a la festa de la Pijamada Party del Carnaval de Deltebre.