Forcadell podrà sortir de la presó per cuidar la mare

L'expresidenta del Parlament rep l'aval del centre penitenciari de Mas d'Enric per desenvolupar tasques de cura familiars tres dies a la setmana

Carme Forcadell, al costat de Jordi Cuixart, al judici del Tribunal Suprem
Carme Forcadell, al costat de Jordi Cuixart, al judici del Tribunal Suprem | Pool EFE
Aguaita.cat
12 de febrer del 2020
Actualitzat a les 15:30h
La Junta de Tractament del Centre Penitenciari Mas d’Enric ha acordat aquest dimecres que Carme Forcadell pugui sortir de la presó tres dies a la setmana -durant nou hores diàries- per cuidar la seva mare, d'edat avançada. Forcadell, habilitada també per fer tasques de voluntariat, s'havia acollit a l'article 100.2 del reglament penitenciari, com altres presos polítics.

En el comunicat públic difós per la conselleria de Justícia, la Generalitat especifica -com en els casos de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart- que no informarà ni de la data de l'inici de les sortides ni de les entitats en les quals Forcadell faria tasques de voluntariat.

Sánchez i Cuixart, els primers a accedir-hi

La Junta de Tractament de la presó de Lledoners també ha aprovat en els darrers dies l'aplicació de l'article 100.2 del reglament penitenciari en els casos de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Aquest article permet combinar elements propis del segon i el tercer grau penitenciari, i a la pràctica suposa que els dos dirigents independentistes podran sortir més sovint de la presó per anar a treballar o fer tasques de voluntariat.

En concret, Sànchez podrà estar onze hores al dia fora del centre tres dies a la setmana (de dilluns a divendres) per fer un voluntariat. Cuixart, per la seva banda, podrà treballar i fer voluntariat cinc dies a la setmana (també, de dilluns a divendres) durant 9,5 hores al dia. Tots dos tindran l'obligació de tornar a la presó a dormir i, per protegir la seva intimitat, la Generalitat no informarà ni de la data de sortida dels Jordis ni tampoc de les entitats o empreses on aniran.

L'aplicació de l'article 100.2 és d'aplicació immediata, però ha de tenir l'aval del jutjat de vigilància penitenciària i la Fiscalia hi pot presentar recurs, però això no en paralitza l'aplicació En última instància, qui prendria la decisió seria l'Audiència de Barcelona. Cada any hi ha 405 interns a qui s'aplica aquest article.

L'article 100.2 forma part del programa de tractament individualitzat que té cada pres un cop ha estat classificat. L'aplicació d'aquest article és una opció extraordinària i té per objectiu facilitar la reinserció. A través d'un comunicat, Òmnium ha insistit que Cuixart continua complint "íntegrament" la condemna imposada pel Suprem "sense renunciar a cap dels drets" que li corresponen. L'entitat ha reiterat que el 100.2 no és un "benefici penitenciari" i ha explicat que el seu president aprofitarà les hores fora de la presó per treballar a la seva empresa.

Els presos polítics fa setmanes que van activar la via de l'article 100.2. Per fer-ho, primer calia estar classificats en segon grau penitenciari. Les presons van proposar aquest grau a finals d'any i la Generalitat el va ratificar el 9 de gener. A partir d'aleshores, els líders independentistes i les seves defenses van començar a treballar amb els centres penitenciaris -aportant documentació, ofertes de feina, propostes de voluntariat...- per tal que les juntes de tractament, seguint criteris tècnics encaminats a la reinserció, proposessin l'aplicació del 100.2.