Alcanar proposa un front d'alcaldes per a què el Govern amplie el terminis de les subvencions pels aiguats del 2018

La Generalitat obliga el consistori canareu a executar obres per un valor de més de 8 MEUR, cofinançats al 50%, en un termini màxim de 18 mesos | L'alcalde del municipi, Joan Roig, alerta que el consistori no ho pot assumir

per Aguaita.cat , Alcanar, 6 de febrer de 2020 a les 09:50 |
El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, va visitar les zones afectades pels temporals d'octubre de 2018 a les Cases d'Alcanar | ACN / A. Ferràs
Aquesta informació es va publicar originalment el 6 de febrer de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya ha fet públiques les bases de les subvencions per als municipis afectats pels aiguats de l'octubre de 2018 i esta mateixa setmana ha fet arribar les condicions i l'orde de pagament a l'Ajuntament d'Alcanar.

Segons exposa l'Ajuntament en una nota de premsa, les bases obliguen el consistori canareu a executar obres per un valor de més de 8 milions d'euros en un termini màxim de divuit mesos, fet que no ha agradat gens: "Això és impossible. Tècnica, econòmicament i financerament no podem assumir esta despesa en tan pocs mesos. Presidència ho sap, jo mateix els vaig fer arribar esta inquietud i els vaig dir que estes bases s'havien de redactar tenint en compte la realitat del Territori", manifesta Joan Roig, alcalde d'Alcanar.


El consistori canareu no pot assumir unes obres d'estes característiques en un període de temps tan curt atès que la major part d'estes actuacions s'hauran de licitar i estos procediments requereixen diversos mesos per ser duts a terme, a banda de l'execució de les mateixes obres. D'altra banda, el cost de les actuacions, que són cofinançades al 50% pels consistoris, topa de ple amb la capacitat i la planificació econòmica i financera d'un Ajuntament de menys de 10.000 habitats, entre altres factors que tampoc s'han tingut en compte des del Departament de Presidència, lamenten des de l'Ajuntament. Des del consistori asseguren que este fet posa en perill una part molt important d'estes subvencions, que es podrien acabar perdent si este requisit no es flexibilitza i s'amplia notablement.

"Després del temporal Glòria, representants de Presidència ens van visitar i els vam exposar quina és la nostra realitat, que és molt diferent de la de les grans ciutats de Catalunya. Per això, ens sobta que hagen redactat les bases d'esquena al municipi i al territori", afegeix el batlle.


Per este motiu, l'alcalde d'Alcanar proposar crear un front comú de tots els alcaldes i alcaldesses del territori per a que estes bases es canvien i perquè s'amplie el termini d'execució. "Estem parlant d'obres totalment necessàries, de camins d'accés a les finques dels pagesos i pageses, del futur de tot un poble. És una irresponsabilitat enorme que després d'un any i quatre mesos arriben les subvencions en estes condicions", conclou Roig.

L'alcalde d'Alcanar també està ultimant la redacció d'una moció per a sol·licitar, a través de la via administrativa, la modificació d'estes bases.

 

Participació