Contractades 64 persones per treballar en les zones afectades per l’incendi de la Ribera d'Ebre

Esta setmana el departament d’Agricultura farà efectius 489.000 € en ajuts directes als propietaris afectats pel foc de l’estiu passat

per Redacció , Flix, 30 de gener de 2020 a les 16:21 |
Set mesos després de l'incendi de la Ribera d'Ebre, la Generalitat de 
Catalunya, les diputacions i els diversos ens locals han començat a formalitzar els ajuts 

institucionals per als afectats pel foc i les actuacions públiques per facilitar la regeneració natural del bosc. "Els alcaldes i el Consell Comarcal hem treballat per recollir les necessitats de la gent. I això ha estat clau per poder implementar després els ajuts de les institucions superiors", ha explicat Gemma Carim, presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre.
 

Fins ara, el departament d'Agricultura ha atès setanta-cinc de les vuitanta-tres sol·licituds d'ajuts, amb una partida d'ajudes directes de 489.000 que es farà efectiva este 31 de gener. A més, s'han formalitzat préstecs amb condicions avantatjoses per valor de 150.000 
amb la voluntat que els pagesos afectats puguen restituir el més ràpidament possible el seu potencial productiu. 

D'altra banda, s'han impulsat actuacions per facilitar la regeneració natural del bosc i millores en les infraestructures bàsiques per a la prevenció d'incendis forestals. En total es destinaran onze milions i mig d'euros en mesures per pal·liar els danys ocasionats per l'incendi forestal de la Ribera d'Ebre i per potenciar el regadiu com a element de desenvolupament del territori i com a creador de mosaic agroforestal. 

El Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre i l'Ajuntament de Flix han contractat seixanta-quatre persones a través dels plans d'ocupació del departament de Treball, Afers Socials i Famílies, que s'encarregaran de la neteja, el desbrossat i la replantació en algunes de les zones forestals i agrícoles cremades. A esta xifra cal sumar onze treballadors més contractats pels consells comarcals del Segrià i les Garrigues. En total, el departament de Treball hi haurà invertit un milió sis-cents mil euros. 

D'altra banda, la Diputació de Tarragona aportarà 116.000 en vehicles, maquinària i elements de protecció individual específicament per als treballadors del pla contractats per l'Ajuntament de Flix i pel Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre i que durant el febrer començaran els treballs de camp. Del fet, des de principi de gener que el Centre d'Empreses de Flix acull els cursos previs de formació per a tots els contractats (els de les tres comarques afectades pels incendis), cent hores de classes que s'allargaran fins al 12 de febrer. "Estem aprenent com manipular les eines i com fer-ne el manteniment per d'aquí a unes setmanes començar les tasques de neteja i replantació", comenta Tània Gironés, una jove de Vinebre seleccionada en el pla d'ocupació. 

Els contractes s'allargaran fins al 29 de desembre, tot i que des dels ajuntaments i el Consell Comarcal s'estan buscant formules que en permeten la continuïtat amb vista al 2021. "Els contractats fan un mòdul que els permetrà obtenir un certificat professional de peó forestal; però esta formació volem que continue el primer trimestre de l'any vinent. Amb gent formada i un bon pla de gestió forestal que tot just comencem a abordar, hem de ser capaços de generar una dinàmica que implique administracions i associacions de propietaris forestals, per consolidar la prevenció d'incendis i la bona gestió de boscos i zones agrícoles", ha explicat Francesc Barbero, alcalde de Flix. "L'incendi de l'estiu passat va marcar un punt d'inflexió i va servir perquè la ciutadania prengués consciència que cal preocupar-se per una bona gestió del bosc. Hi ha hagut un punt d'inflexió i ho hem de fer valdre", afegix. "Valorem que estos plans d'ocupació ajuden a la millora dels boscos, però també que siguen una oportunitat que tenen setanta-cinc persones de les nostres comarques que disposaran d'un sou digne durant tot un any", ha conclòs Gemma Carim. 

 

Participació