Presentat el projecte Emma: l’Ebre investiga el càncer de mama

El grup de recerca en Patologia Oncològica i Bioinformàtica de l'HTVC demana la col·laboració ciutadna, ja siga mitjançant aportacions econòmiques, fent difusió de la campanya #Projecteemma o participant en les activitats que es faran al llarg de l’any

Presentació del projecte Emma.
Presentació del projecte Emma. | Cedida
Redacció
27 de gener del 2020
Actualitzat a les 17:29h
El grup de recerca en Patologia Oncològica i Bioinformàtica (PO&B), amb seu a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC), ha creat el projecte Emma, una iniciativa de la Fundació Dr. Ferran que compta amb el suport de la Gerència de l’ICS a les Terres de l’Ebre i que té per objectiu donar un important impuls a la investigació del càncer de mama. L’objectiu del projecte Emma és fer un estudi en profunditat de la resposta immune dels ganglis axil·lars en pacients amb càncer de mama.

Des de fa uns anys se sap que el sistema immune és un agent en el desenvolupament del càncer. Una de les regions més importants per a la resposta immune i dels primers llocs on el càncer de mama es dissemina i acaba fent metàstasis és als ganglis limfàtics de l’aixella. La metàstasi als ganglis limfàtics de l’aixella és la porta a que el càncer de mama s’escampi per la resta del cos. De fet, més del 50% de les dones amb metàstasi als ganglis limfàtics de l’aixella desenvoluparan metàstasi a altres parts del cos durant els 10 anys posteriors al diagnòstic.

El grup de Patologia Oncològica i Bioinformàtica ha trobat indicis que la resposta immune que hi ha en els ganglis limfàtics de l’aixella que no tenen metàstasis pot també tenir implicació en l’evolució de les pacients amb càncer de mama.

Amb aquest nou projecte l'equip de recerca pretén confirmar estos primers resultats i estudiar amb més profunditat el tipus de resposta immune present en aquests ganglis no afectats pel càncer de mama en dos grups de pacients: un grup de pacients que van ser diagnosticades amb metàstasis a algun dels ganglis i un altre grup de pacients que van ser diagnosticades sense metàstasis als ganglis. Aquestes diferències en el tipus de resposta immune entre aquests dos grups de pacients poden tenir un paper important en la metàstasi i la supervivència de les pacients i ajudar-nos com a nous factors clau en el diagnòstic, pronòstic i tractament d'aquests pacients. Per al desenvolupament d’este  projecte, el grup de recerca demana la col·laboració de la ciutadania, ja siga mitjançant aportacions econòmiques al web http://projecteemma.org, fent el màxim de difusió de la campanya #Projecteemma, participant en les activitats que es faran al llarg de l’any o organitzant activitats solidàries amb Emma. 

Per difondre el projecte ha elaborat el següent vídeo, en el que col·laboren artistes i representants de la societat civil ebrenca: