Agricultura investiga si els centenars de tonyines mortes aparegudes al Delta són de Balfegó

El Departament alerta a la gent que el seu consum està totalment contraindicat i espera saber quina quantitat d'exemplars hi podria haver al mar per donar directrius

Agricultura ha celebrat el seu consell de direcció a Amposta
Agricultura ha celebrat el seu consell de direcció a Amposta | Sofia Cabanes
Sofia Cabanes
27 de gener del 2020
Actualitzat a les 14:10h
El Departament d’Agricultura, a través de la Direcció General de Pesca, investiga si els centenars de tonyines mortes que han aparegut a les platges del litoral del Delta de l’Ebre després del pas de la borrasca Glòria tenen el seu origen en alguna de les piscines d’engreix de l’empresa tonyinaire Balfegó, de l’Ametlla de Mar.

La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, s’ha reunit este dilluns al matí amb les confraries de les Cases d’Alcanar i Sant Carles de la Ràpita. En el marc d’estes trobades els pescadors li han manifestat que des que han pogut sortir a la mar després del temporal s’han trobat també amb exemplars de tonyina morts i en estat de descomposició. “Els pescadors se les troben mortes a mar i això està representant una problemàtica per a ells, perquè si les barques d’arrossegament n’agafen alguna en estat de putrefacció això pot malmetre la resta de les captures”, ha apuntat la consellera, Teresa Jordà.

Jordà ha exposat que el Departament encara no té dades sobre quants exemplars hi poden haver, però des de la Direcció General de Pesca ja s’han posat en contacte amb Balfegó per verificar si efectivament les tonyines provenen de les seues piscines d’engreix, situades enfront de les costes de l’Ametlla de Mar. “Estem investigant quin és l’origen. Que algú ens ho explique i ens done números. Les coses no passen per generació espontània, no creiem que sigui molt complicat saber d’on venen i saber números. Això qüestió d’hores. Ens hem posat en contacte amb l’empresa i es continuarà fent”, ha constatat la consellera.
 

Teresa Jordà ha alertat sobre els riscos de consumir les tonyines aparagudes Foto: Sofia Cabanes



E 23 de gener, just després del pas del temporal, Balfegó va emetre una nota de premsa en què asseguraven que “des de la superfície” no s’areciaven desperfectes a les seues instal·lacions de tonyina roja. No obstant, afegien que a partir d’avui dilluns podrien disposar d'informació exacta sobre l'estat dels exemplars de les piscines, ja que la mala visibilitat sota l'aigua no ho havia permès.

Més enllà d’aquesta investigació, Agricultura espera tenir dades concretes per donar directrius a les confraries de pescadors “les tonyines que es capturen no es poden tornar al mar. Hem d’evitar que qui pesque una tonyina i la porte a port pugui rebre una multa, hem de gestionar com ho fem”, ha explicat Teresa Jordà.

La consellera també ha volgut llençar un missatge a la població en este sentit. En els últims dies s’ha pogut constatar com molts veïns de les zones on han aparegut tonyines han acudit per d’esquarterar-les i endur-se la carn. “La gent no hauria de fer cap pràctica que no es puga fer. Consumir-les està absolutament contraindicat”, ha subratllat.

Pel que fa als danys en altres sectors productius, Jordà ha apuntat que de moment només s’han pogut quantificar els danys en les muscleres, que suposen uns 1,5 MEUR en pèrdues. Des de la Conselleria també s’estudiarà quines línies d’ajut es poden implementar per cadascun dels sectors afectats.  “S’han de planificar una sèrie d’accions a curt, a mitjà i a llarg termini. El Delta és un tema de país que s’està abordant i que dimecres amb la Taula de Consens abordarem”.

En aquesta reunió de la Taula de Consens, que agrupa alcaldes del Delta i Comunitats de regants hi participarà el president de la Generalitat, Quim Torra, a més dels consellers d’Agricultura i Territori. Se celebrarà el proper dimecres.

L’equip directiu del DARP ha realitzat el Consell de Direcció del Departament a Amposta, en comptes de Barcelona, on se celebra habitualment. A la tarda es reuniran amb diversos sectors productius afectats pel temporal.