L’alcalde de la Ràpita demana una reacció «històrica» davant la catàstrofe natural al delta de l’Ebre

El temporal 'Glòria' ha provocat la desaparició de la barra del Trabucador i ha esborrat camins costaners i platges urbanes

L’alcalde, regidors de l’equip de govern i els serveis tècnics de l’Ajuntament de la Ràpita han fet  dimecres al matí una primera valoració dels danys
L’alcalde, regidors de l’equip de govern i els serveis tècnics de l’Ajuntament de la Ràpita han fet dimecres al matí una primera valoració dels danys | Cedida
Redacció
22 de gener del 2020
Actualitzat el 23 de gener a les 11:35h
L’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, ha reclamat una reacció “urgent i sense excuses” de totes les administracions per restablir la línia de costa del delta de l’Ebre que ha quedat malmesa pel temporal Glòria. Caparrós ha declarat que de “davant d’esta catàstrofe natural històrica es necessita reaccionar també de manera històrica”, i ha fet una crida a totes les administracions competents a executar inversions d’urgència per retornar “al seu estat original” els tres punts més fràgils del delta: la platja de la Marquesa, l’illa de Buda i la barra del Trabucador.

Els danys que ha patit el Trabucador i la resta de costa deltaica durant este temporal posen de manifest, segons Caparrós, que no “es poden posar més excuses” i que les “administracions competents i la resta d’actors involucrats hem de trobar solucions immediates”. “No podem deixar perdre el Trabucador, un dels espais més emblemàtics del delta de l’Ebre”, ha afegit. En este sentit, l’alcalde de la Ràpita ha posat en valor el treball que s’està portant a terme a la Taula de Consens del Delta, on participen ajuntaments, comunitats de regants i agents socioeconòmics del territori. “L’única solució possible pel delta de l’Ebre passa per un pla d’inversions que actue de manera immediata i a curt, mitjà i llarg termini”. Entre les actuacions més urgents que reclama l’Ajuntament de la Ràpita, a banda de l’aportació urgent de sediments a la barra del Trabucador, es troba la construcció del camí de guarda de la badia dels Alfacs.

Avaluació de danys

L’alcalde, regidors de l’equip de govern i els serveis tècnics de l’Ajuntament de la Ràpita han fet este dimecres al matí una primera valoració dels danys que ha provocat el temporal. Els tres punts més afectats del terme municipal rapitenc són la barra d'arena del Trabucador, el camí de la platja del Molinet i les platges urbanes.

El temporal marítim ha esborrat per complet la barra d'arena del Trabucador (l’istme que unix la punta de la Banya amb la plana deltaica) i és inaccessible des del camí de Baladres. Així, les salines de la Trinitat han quedat incomunicades, fet que afecta l’activitat de l’empresa INFOSA, on treballen més de 60 persones de manera directa.

Així es veu el Trabucador en estes imatges aèries dels Agents Rurals:
 

En segon lloc, el camí de la platja del Molinet (un camí que voreja la costa interior de la badia dels Alfacs) està afectat per la pujada del nivell del mar, el qual també ha entrat en diversos camps d’arròs, i impedix l’accés a les finques de la zona.

Finalment, les platges urbanes del municipi estan majoritàriament inundades. Algunes, com el cas de la platja del Garbí, per l’aigua de la pluja; però altres per l’efecte del temporal de mar, com la del Suís, que ha desaparegut.

A causa de la forta tempesta que va afectar les Terres de l’Ebre dimarts a la tarda, la Policia Local de la Ràpita va tallar l’accés nord a la població (N-340a) pel desbordament d’un barranc. Així mateix, l’Ajuntament va decretar la suspensió de l’activitat escolar per dimecres, seguint les recomanacions dels serveis d’emergència i el departament d’Educació. La xarxa de telefonia mòbil també ha patit incidències i el subministrament elèctric s’han vist interromputs de forma intermitent en diverses zones de la població.