La Comissió per la retirada dels símbols franquistes qualifica la descatalogació del monument com un pas «històric»

Lamenten, però, que l'alcaldessa "menystinga o minimitze este acord dient que és un gest simbòlic"

Detall del monument franquista de Tortosa.
Detall del monument franquista de Tortosa. | Sofia Cabanes
Aguaita.cat
14 de gener del 2020
Actualitzat a les 12:17h
La Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa valora la descatalogació del monument franquista de l’Ebre d’este dilluns com una “votació històrica”, en un dia ple de simbolisme, 13 de gener, quan es compleixen 81 anys de l’entrada de les tropes del general Franco a la capital del Baix Ebre. “Ens satisfà el resultat de la votació i l'evolució de la mirada i posicionament per part de determinats partits”, apunten en una nota de premsa.

La Comissió interpreta la descatalogació també com “una petita victòria que no arriba de forma gratuïta: després de tants anys de lluita, d'arguments, de pedagogia, de sensibilització, d’insistència, ... pensem que no és una quimera imaginar i visualitzar Tortosa lliure del monument franquista més gran de Catalunya, una vergonya monumental que tenim clavada al mig del riu des de fa gairebé 53 anys”.

No obstant això, des de la Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa lamenten que “que l'alcaldessa Meritxell Roigé menystinga o minimitze este acord dient que és un gest simbòlic, ja que en cas que arribe i s'aplique la Llei Catalana de Memòria Democràtica no la faria necessària”.

Així mateix, la Comissió avança que estarà atenta per tal que es facen els tràmits adequats perquè la descatalogació siga efectiva el més ràpida possible i continuaran treballant i reclamant a la Generalitat de Catalunya que agilitze la llei que ha de permetre i facilitar la retirada del monument.