El PSC de Tortosa es desmarca de donar suport a cap moció de censura amb Movem i ERC

El grup socialista a l’Ajuntament de Tortosa ha comparegut este matí en roda de premsa, presentant la nova regidora, Estefania Valdés, en substitució de Manel de la Vega

1200_1578414576IMG_20200107_170801
1200_1578414576IMG_20200107_170801 | Sílvia Altadill
Redacció
07 de gener del 2020
Actualitzat a les 18:49h
El grup socialista a l’Ajuntament de Tortosa ha anunciat este dimarts que no donarà suport a una eventual moció de censura impulsada per Movem i ERC, els dos principals partits de l'oposició. Segons el portaveu dels socialistes, Enric Roig, l'operació "no està justificada" i respon, ha dit, a una "actitud erràtica" dels republicans. D'esta manera, els socialistes desactiven l'opció d'un tripartit d'esquerres a la capital del Baix Ebre que hagués rellevat Meritxell Roigé (Junts per Tortosa) de l'alcaldia. A final d'any, el PSC va ser l'únic grup municipal que va avalar el pressupost del govern de Roigé per al 2020, tot i que aquest suport no va ser suficient perquè els comptes tiressin endavant.

Per desbancar el govern en minoria que conformen els set regidors de Junts per Tortosa caldria un pacte d'almenys 11 dels 21 regidors del consistori. Un hipotètic tripartit d'esquerres amb Movem (5), ERC (4) i el PSC (3) sumaria, però el 'no' que han anunciat este dimarts els socialistes enterra, ara per ara, esta opció. Els altres grups amb representació al consistori de la capital del Baix Ebre són Cs i la CUP, amb un regidor cadascun. Movem i ERC els necessitaria a tots dos per sumar una alternativa.

El PSC de Tortosa ha justificat que, després de donar suport i pactar el pressupost per al 2020, no considera procedent donar suport "a una moció de censura fruit del pacte entre Movem Tortosa i ERC".

El seu portaveu, Enric Roig, ha disparat contra "l'actitud erràtica" d'ERC, a qui ha recordat que el 2015 "va perdre l'oportunitat en no voler el suport del PSC i preferir pactar amb Ferran Bel". A més, Roig, ha recordat les mocions de censura del 2017 per fer fora el PSC del govern dels consells comarcals del Baix Ebre i Montsià i "les línies roges i vetos als socialistes per aconseguir vots independentistes" en les darreres municipals.

Davant d’aquesta situació, Roig ha explicat que, després de reunir-se en els darrers dies, l’executiva de l’agrupació local ha decidit que no es donarà suport a una moció de censura que no veu "justificada" i que es mantindrà el compromís del PSC amb la governabilitat de Tortosa després d’aprovar el pressupost municipal.

“I així ho farem perquè els socialistes som gent seriosa i de paraula, i quan donem la nostra paraula, la mantenim. Així ho hem fet durant 12 anys a l’oposició amb els governs de CiU i d’ERC” ha dit Roig, que ha defensat que, després de pactar l’aprovació d’un pressupost amb una negociació d’igual a igual amb el govern municipal, i d’anunciar-ho públicament en roda de premsa, “podíem canviar el nostre vot? o que algun dels tres regidors fessem algun subterfugi i no votessem a favor? O que Manel de la Vega haja deixat l’acta de regidor per a que la nova regidora, Estefania Valdés, pogués signar a favor de la moció de censura? Rocambolesc, si, però natros de subterfugis, cap”  ha refermat el portaveu socialista.

Roig ha insistit en què que així no es fan les coses, tot i agrair el canvi de talant de Jordan i de Faura, de Movem i ERC, respecte als darrers mesos, es pregunta “perquè ara, 6 mesos després de la constitució del nou consistori i just després del nostre vot favorable al pressupost de 2020 ens fan esta oferta? No hi ha hagut cap pressupost alternatiu, només se’ns ha presentat el de Junts x Tortosa i que ha estat negociat amb les nostres propostes, per tant, si el fet de que aquest pressupost no s’haja aprovat és la raó de la moció de censura, natros no hi podem donar suport.”

Mocions al ple en referència a temes de justícia territorial i justícia social

A la roda de premsa el portaveu socialista ha presentat les dos mocions que porten a debat al ple del proper 13 de gener. La primera d’elles fa referència a un tema de justícia territorial i és per fer front a la despoblació, l’envelliment i la manca d’oportunitats en el medi rural. Roig ha recordat que “el nostre territori patix un profund desequilibri entre els diferents àmbits territorials que l'articulen: les àrees metropolitanes i les zones costaneres davant de les zones interiors, que causen el despoblament d'alguns petits municipis fent que tinguen dèficits importants per garantir la seva supervivència.”

Per este motiu, amb esta moció volem demanar al govern de la Generalitat a que treballe per activar mesures que ajuden a corregir la despoblació i l'abandonament, al voltant de quatre eixos per tal d’enfortir els mecanismes normatius i institucionals de reconeixement de les necessitats dels municipis petits; desenvolupar mesures per garantir un creixement inclusiu sostenible econòmic dels petits municipis; garantir el manteniment i l'accés als serveis públics bàsics de qualitat; i impulsar les millores de les infraestructures. equipaments bàsics i recursos propis que puguin garantir l'equilibri territorial.

La segona de les mocions fa referència a un tema de justícia socials que el PSC ja ha defensat en altres ocasions: la Renda Garantida de Ciutadania, aprovada i regulada per la llei 14/2017 de 12 de juliol de 2017. “Una llei que, poc després de dos anys de la seva aprovació continua sense acabar d’aplicar-se degudament, donant lloc a problemes burocràtics i a una excessiva lentitud que perjudica en gran mesura als usuaris d’aquest ajut, que són persones amb greus dificultats econòmiques i risc d’exclusió que moltes vegades no entenen el perquè de la seva lentitud o de les denegacions”  per aquest motiu, després de valorar els resultats de  la  implementació  de  la  Llei  de  la  RGC,  la  Comissió  d’entitats  Promotora  de  la Renda Garantida per la Ciutadania va fer arribar al Parlament una sèrie de mesures o actuacions amb l’objectiu de fer complir plenament la llei. “Amb aquesta moció volem que es doni suport a aquestes mesures i que s’apliquin el més aviat possible per tant de garantir el bon funcionament d’aquesta llei tan necessària per justícia social” ha insistit Roig.