Vandellòs II inicia el 24è cicle d'operació

Els responsables de la planta han fet una inversió de prop de 20 milions d'euros

per Redacció , Vandellòs, 24 de desembre de 2019 a les 11:19 |
Treballs de manteniment durant la 23a recàrrega de combustible a la sala de turbines de la central nuclear de Vandellòs II. Imatge del 3 de desembre de 2019. | ACN / J. Marsal
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 de desembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La central nuclear Vandellòs ha iniciat el 24è cicle d'operació, segons han informat els seus responsables, després que s'haja sincronitzat amb la xarxa elèctrica a les 2.47 h de la matinada d'aquest dilluns 23 de desembre, després de finalitzar els treballs corresponents a la 23ena recàrrega de combustible. Més d'un miler de treballadors procedents de prop de 60 empreses han participat en l'operació. El projecte ha suposat per a l'Associació Nuclear Ascó Vandellòs II (Anav) una inversió de gairebé 20 milions d'euros. El procés de recàrrega ha suposat substituir 64 dels elements combustibles que conformen el nucli del reactor. També s'ha aprofitat el període de desconnexió per fer manteniment i millores a la instal·lació.
Segons Anav, en conjunt, s'han executat més de 9.000 ordres de treball i s'han implantat 35 modificacions de disseny, així com diverses substitucions de components, amb l'objectiu d'incrementar la fiabilitat de funcionament de la planta i mantenir-la plenament preparada per a afrontar una operació a llarg termini.


Entre d'altres es destaca la renovació del sistema de maneig del combustible, la inspecció visual remota de la superfície de la tapa del vas i d'altres components del reactor, diferents activitats d'inspecció i neteja en els generadors de vapor, tant en la part que pertany al circuit primari com en la del secundari, i la instal·lació de nous equips de mesura en el sistema de filtrat i ventilació en la contenció.

També s'ha aprofitat per canviar els dos reescalfadors separadors d'humitat amb l'objectiu que la planta guanye en eficàcia i se'n puga allargar la vida útil. Es tracta d'equips auxiliars de grans dimensions que formen part del circuit secundari de la central. Proporcionen vapor de la millor qualitat possible a les turbines de baixa pressió.


La propera parada per recàrrega de les plantes operades per Anav tindrà lloc a la central nuclear d'Ascó l'abril del 2020, quan la unitat I de la central portarà a terme la 27ena recàrrega de combustible.

 

Participació