Els veïns per l'AP-7 gratuïta denuncien l'Ajuntament d'Alcanar a l'Oficina Antifrau per «opacitat informativa»

L'alcalde, Joan Roig, defensa l'actuació del consistori i lamenta que s'intente desacreditar la tasca de l'equip de Govern

Un jove pinta una silueta a l'asfalt de l'N-340 a les Cases d'Alcanar mentre porta un cartell que reclama la gratuïtat de l'AP-7
Un jove pinta una silueta a l'asfalt de l'N-340 a les Cases d'Alcanar mentre porta un cartell que reclama la gratuïtat de l'AP-7 | ACN / A. Ferràs
Redacció
24 de desembre del 2019
Actualitzat a les 15:54h
El moviment veïnal transversal 'Prou! AP-7 Gratuïta Ja' ha denunciat a l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) les dificultats que està trobant en l'accés a informació pública de l'Ajuntament d'Alcanar (Montsià) sobre la construcció de rotondes a la N-340.

Sol·licitada fa deu mesos a l'empara de la Llei de Transparència, l'entitat va recórrer a la Comissió de Garantia per a l'Accés a la Informació Pública (GAIP), que va acusar el consistori de dos infraccions molt greus per la seua "resistència contumaç i retirada del consistori" a facilitar la informació, a més d'exigir expedientar el funcionari responsable. Des d'aleshores, l'anterior Secretari Municipal ja no treballa a l'Ajuntament d'Alcanar i l'actual ja havia començat a facilitar informació a la Plataforma, just abans que la Plataforma decidís dijous passat denunciar el cas a Antifrau. 

En l'escrit dirigit a l'organisme, al qual ha tingut accés l'ACN, l'entitat demana a l'OAC que estudiï el cas i emprenga les accions pertinents "en la mesura en què els fets descrits puguen constituir conductes contràries a la transparència en l'exercici de les funcions públiques i/o produir-se una situació de deficient o mala gestió i administració dels assumptes públics".

Malgrat tot, confien que després de les dos infraccions molt greus que la GAIP va certificar a finals d'octubre, el consistori acabarà facilitant la informació. Tot i haver rebut una primera part de la documentació demanada via correu electrònic, el moviment veïnal considera que no és "normal" la demora de deu mesos experimentada i consideren que, en qualsevol cas, cal donar a conèixer esta incidència a Antifrau.

El passat febrer el moviment veïnal va presentar sis instàncies demanant informació sobre obres de camins i modificacions de planejament, llicències d'obres i activitats, així com expedients de restauració de la legalitat urbanística per entendre els motius del suport municipal a la construcció de les rotondes a la carretera N-340. 

L'alcalde defensa l'actuació de l'Ajuntament i del nou secretari

Per la seua banda, l’alcalde d’Alcanar, Joan Roig, ha defensat en declaracions a l’aguaita.cat l’actuació del consistori. D’una banda, ha recalcat que amb l’entrada del nou secretari a l’Ajuntament, que és el funcionari responsable de trametre la informació “s’ha notat un canvi molt notable” i “s’ha començat a facilitar la informació requerida pel portaveu de la plataforma”.

Roig ha recordat que el secretari municipal “és la persona responsable de respondre als diferents requeriments de la persona demandant d’informació i de donar resposta a les resolucions del GAIP”, tal com especificava la mateixa GAIP en la resolució que va fer arribar al consistori. De fet, l’alcalde recalca que no és l’Ajuntament l’administració sancionada per desoir la resolució del GAIP, sinó que este organisme demanava a l’Ajuntament “la incoació del procediment sancionador corresponent a aquesta infracció contra la persona que en siga responsable”, en aquest cas, el secretari municipal.

L’alcalde d’Alcanar subratlla que l’anterior secretari municipal ja no treballa a l’Ajuntament i que “la voluntat de facilitar i garantir l'accès a la informació és total”. De fet “els membres de la plataforma tenen tota la documentació en una sala des de fa dies” i fins i tot “es va acordar habilitar l’horari per tal que poguessin venir a l’Ajuntament”.

No obstant això, Roig recorda que el en el cas de les peticions formulades pel moviment veïnal requerien facilitar quantitats de documentació "ingents" que, prèviament al seu trasllat, necessitaven un tractament previ per fer-les anònimes, esborrant els noms que hi apareixen.


Edificacions irregulars se'n beneficiarien, segons els veïns

El moviment veïnal assegura haver comprovat que en els últims deu o dotze anys han proliferat edificacions residencials aïllades d'"importants dimensions" i amb piscines a la zona costanera pròxima al vessant de la serra del Montsià. Un "boom immobiliari" en zones com el Camí del Codonyol, el Pouet d'Antó, el camí barranc del Llop/Granes de Patacó o el Camí de Bandolers "amb camins asfaltats que, quan es construeixi la rotonda que s'ha projectat allí mateix, les deixaran magníficament comunicades" amb la carretera N-340. Recorden que es tracta de sòl rústic no urbanitzable pròxim a zones protegides pel PEIN i la Xarxa Natura 2000.

"Seria molt trist que d'estes rotondes –que els veïns consideren que perjudica el trànsit i la mobilitat del territori- al final que més profit en trague indirectament fos, precisament, alguna instal·lació que, presumptament, no estigués ajustada a la legalitat urbanística", apunten en l'escrit.

Per la seua banda, Joan Roig ha rebutjat que la rotonda tinga cap relació amb les sospites del moviment veïnal: “No tenim res a veure amb estes suposades irregularitats que denúncia la plataforma. Es tracta de construccions heretades d’altres èpoques. Cal recordar que qui construeix esta rotonda és Foment. S’han fet rotondes en més municipis i ningú ha dit res”, lamenta l’alcalde.

Més enllà d’això, l’Ajuntament lamenta que des de la Plataforma s’haja decidit emprendre esta nova acció just quan han començat a rebre la informació requerida. “Tenim la sensació que s’està utilitzant este afer de manera política per desacreditar la tasca de l’actual equip de Govern. No és la primera vegada que ens passa”, ha manifestat Roig.