L'olivera de Sinfo de Traiguera, premiada com la Millor Olivera Monumental de la Mediterrània

La candidatura ha estat presentada conjuntament per José Manuel Alemany, propietari de l'olivera, al costat de la Mancomunitat Taula del Sénia, l'Ajuntament de Traiguera i el molí Cellers Peset

L'Olivera de Sinfo de Traiguera / AEMO
L'Olivera de Sinfo de Traiguera / AEMO | Cedida
Redacció
11 de desembre del 2019
Actualitzat a les 19:10h
L'Olivera de Sinfo, a Traiguera (Baix Maestrat), ha sigut escollida com a la millor olivera monumental del Mediterrani per la Xarxa Euromediterrània de Ciutats de l'Olivera (Recomed). Ha guanyat en la primera edició del concurs, al qual han concorregut fins a dotze candidatures d'Itàlia, Espanya, Tunísia, Líban, Montenegro i Turquia.

El jurat ha valorat la longevitat de l'exemplar, certificada per un perímetre del tronc de 10,2 m.

També ha destacat la seua espectacular estampa, que emergeix de la terra amb una peanya única per la seua grandària i robustesa de tronc que des de la vista aèria li dóna un toc majestuós únic al País Valencià i segons el veredicte a tota la mediterrània 

Es tracta d'un exemplar de la varietat farga, empeltada sobre ullastre que vegeta a la Via Augusta romana, escortat per altres exemplars també monumentals. Pel seu impressionant port pot afirmar-se que és de les oliveres més ancestrals de la península Ibèrica i, per tant, de la conca Mediterrània.Es tracta de l'olivera amb el tronc més gruixut de tot el territori del Sénia.

Pel que fa al nom, Olivera de Sinfo, segons explica el seu propietari, José Manuel Alemany, es tracta del nom de la seva àvia materna, que es deia Sinforosa, i des de llavors al seu pare, a ell i ara a l'olivera els ha quedat aquest nom afectuosament i com a record de l'àvia.

La candidatura ha estat presentada conjuntament per José Manuel Alemany, propietari de l'olivera, al costat de la  Mancomunitat Taula del Sénia, l'Ajuntament de Traiguera i el molí Cellers Peset. El premi serà lliurat, al costat dels altres guardons anuals de AEMO, el proper 17 de maig en el marc de la Fira de l'Olivera de Montoro.