La Taula del Sénia commemora demà el Dia Mundial de l'Olivera

La Taula del Sénia commemora el Dia Mundial de l'Olivera en el territori amb més oliveres mil.lenàries del Món

Redacció
05 de desembre del 2019
Actualitzat a les 18:24h
La Taula del Sénia conmemora el Dia Mundial de l'Olivera en el territori amb més oliveres mil.lenàries del Món
La Taula del Sénia conmemora el Dia Mundial de l'Olivera en el territori amb més oliveres mil.lenàries del Món | Arxiu
La Taula del Sénia commemora demà 6 de desembre el Dia Mundial de l'Olivera amb tot un seguit d'activitats i visites a les oliveres mil.lenàries i un dinar per concloure la jornada al restaurant amb estrella Michelin, L' Antic Molí d' Ulldecona.

La ruta requereix d'una incripció prèvia a: 
 http://www.tauladelsenia.org

El Territori Sénia està format per 27 municipis (15 de valencians, 9 de catalans i 3 d'aragonesos) que comparteixen geografia, història, llengua i cultura i, a més, tenen la major concentració d'oliveres mil·lenàries del món: gairebé 5.000 exemplars de més de 3,50 m de perímetre de tronc a 1,30 m del terra, sent pràcticament totes de la varietat 'Farga'.

La Mancomunitat Taula del Sénia està formada per ajuntaments i l'Associació Territori Sénia (50% la Mancomunitat i l'altre 50% sectors econòmics de la zona), que treballen juntes per a la promoció del territori.

Després de realitzar i mantenir l'inventari d'oliveres mil·lenàries, amb l'ajuda d'altres administracions, han aconseguit la conscienciació i implicació dels propietaris de les oliveres i, també, la producció d'un oli certificat d'alta gamma i establir sinergies amb la restauració i el turisme.

Per facilitar la visita a les oliveres més monumentals, després de signar convenis amb propietaris, ajuntaments i molins, s'han condicionat museus (Ulldecona i la Jana) i diverses àrees en altres municipis, a més de senyalitzar alguns camins.

Amb l'ajuda de les Diputacions de Castelló, Tarragona i Terol han creat aco l'exposició Oliveres mil·lenàries Territori Sénia, i treballen conjuntament per preservar aquests arbres mil.lenaris al terrirori i lluitar contra l'espoli.Donar a conèixer la riquesa de les oliveres mil.lenàries, estudiar-ne la conservació i lluitat plegats en un territori de cruïlla per la seua conservació .

 

Activitats del Dia Mundial de l'Olivera Foto: Cedida