El Gepec inicia una nova campanya per salvar les oliveres monumentals

El GEPEC-EdC proposar que el Giving Tuesday d’enguany, serveixi per recaptar diners que destinaran a salvar de l’espoli les oliveres monumentals de les Terres de l’Ebre

El Gepec inicia una nova campanya per salvar les oliveres monumentals
El Gepec inicia una nova campanya per salvar les oliveres monumentals | Cedida
Redacció
03 de desembre del 2019
Actualitzat a les 17:29h
Aprofitant la celebració, este dimarts 3 de desembre, de la iniciativa solidària coneguda com el Giving Tuesday, des del Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC-EdC) han donat a conèixer la seua proposta per aquesta edició. Amb el lema “Que no ens robin la memòria”, han iniciat una campanya amb la qual pretenen seguir contribuint a salvar les oliveres monumentals de les Terres de l’Ebre.

El conegut com “mar d’oliveres”, que s’alça al sud de Catalunya, es veu amenaçat des de fa anys per espoliadors que arrenquen exemplars, molts d’ells monumentals, de centenars i fins i tot milers d’anys d’antiguitat. Es tracta d’empreses especialitzades que compren i revenen les oliveres com a producte de luxe. Esta pràctica ha estat denunciada des de fa molts anys per part del GEPEC-EdC i de la plataforma Salvem lo Montsià. L'espoli provoca la pèrdua de les oliveres monumentals, un patrimoni mundial únic i la degradació del paisatge lligat a aquests arbres, molt ric en elements de gran interès etnològic (marges i construccions de pedra seca....). El paisatge de les oliveres monumentals constitueix un dels paisatges agraris més vells, a la vegada que bells, d’Europa, constituint un patrimoni únic de valor incalculable.

L’espoli s’ha accentuat aquests darrers anys, en especial intensitat este 2019, i ho ha fet, paradoxalment, a causa de l’inici de la tramitació, per part del Parlament de Catalunya, d’una llei per protegir una part d’aquestes oliveres. I és que molts espoliadors estan aprofitat la lentitud d’aquesta tramitació per arrancar tantes oliveres monumentals, com sigui possible, abans que aquest patrimoni estigui legalment protegit. Des del GEPEC-EdC i Salvem lo Montsià han demanat a la Generalitat que es decreti una moratòria que paralitzi este espoli fins que la llei siga aprovada, demanda que no ha estat escoltada, segons afirmen.
Per avançar, de manera efectiva, en la protecció d’aquestes oliveres monumentals, des del GEPEC-EdC han iniciat una campanya que té com a primer objectiu la compra de finques significatives per la protecció d’aquests arbres. Esta és una acció que pretén salvaguardar les finques de major valor, tant pel que fa a les oliveres monumentals com al patrimoni lligat a aquests arbres, aconseguint una protecció integra d’estes finques. Les finques adquirides per part del GEPEC-EdC esdevindran reserves d’oliveres monumentals.

L’adquisició de les finques és només un primer pas. L’objectiu de l’entitat, a mig termini, és engegar un projecte sostenible que done un valor afegit al patrimoni dels oliverars monumentals, a partir del reconeixement dels productes que generen, en especial l’oli. A les finques, que seran cultivades seguint els preceptes de l’agricultura ecològica, a més, s’hi desenvoluparan projectes de millora ambiental , de protecció de la fauna, de restauració i valorització del patrimoni de pedra seca, activitats de sensibilització, etc.
El projecte també persegueix crear noves inèrcies, al sector agrari de les Terres de l’Ebre, que dignifiquin l’activitat agrícola lligada al cultiu i manteniment d’aquests arbres, monuments vius de valor incalculable i aconseguir que aquesta activitat siga del tot rendible. Consideren este aspecte del tot vital i necessari per garantir una conservació del paisatge de les oliveres monumentals, més enllà de prescripcions legals, que sols aconseguiran conservar un grapat de les oliveres que formen el «mar d’oliveres de les Terres de l’Ebre».

La campanya del GEPEC-EdC s’inspira en el projecte que l’associació Trenca, de les comarques de Lleida, desenvolupa amb èxit des de fa anys a la comarca a de les Garrigues. Allà, han recuperat finques d’oliveres velles elaborant un oli molt valorat, l’oli ecològic «Salvatge». Les finques, a més, han esdevingut reserves on s’hi fan treballs de conservació de fauna, restauració de marges i barraques, activitats d’educació ambiental, etc.

Esta iniciativa ha servit per recuperar el cultiu tradicional de les oliveres velles en finques que havien caigut en l’oblit. A més, genera beneficis que són reinvertits en el mateix projecte, per tal de seguir treballant en la recuperació d’aquest patrimoni de les Garrigues. Un fet que dóna més valor a aquesta tasca és que pagesos de la zona s’han unit al projecte de l’associació Trenca i ara veuen com els seus productes s’han revaloritzat, podent-se guanyar la vida, de forma digna, a través de l’activitat agrària.

Dins la campanya que han iniciat al GEPEC-EdC es troba la recaptació de donacions que seran destinades a la compra de les finques d’oliveres monumentals, així, les persones sensibilitzades, podran participar de forma directa en la salvaguarda d’aquest patrimoni. Així la campanya “Que no ens robin la memòria #StopEspolidOliveres” ja accepta donatius al web http://www.migranodearena.org que es podran fer durant tot el mes de desembre.

També estan treballant en altres iniciatives que permetran noves donacions que també seran destinades, integrament, a la campanya de salvaguarda de les oliveres monumentals de les Terres de l’Ebre i que s’anunciaran properament.