Lyona: «La idea que les dones som menys sexuals que els homes és totalment falsa»

Parlem amb la realitzadora i il·lustradora sobre 'Sexo-¡oh!', el seu darrer llibre, que presentarà el 14 de desembre a la Biblioteca Municipal de Gandesa

Lyona presentarà Sexo-¡oh! el proper dissabte 14 de desembre a la Biblioteca Municipal de Gandesa
Lyona presentarà Sexo-¡oh! el proper dissabte 14 de desembre a la Biblioteca Municipal de Gandesa | Cedida (Alex Faimili)
02 de desembre del 2019
Actualitzat el 03 de desembre a les 12:40h
Marta Puig, coneguda artísticament com a Lyona, (Esparreguera, 1979) és realitzadora i il·lustradora. Del seu treball han nascut una vuitantena de videoclips per a grups com Love of Lesbian, Sidonie, Lori Meyers, Carlos Sadness, Amaral... Però en la seua vessant d'il·lustradora no s'ha quedat enrera. Al 2011 va publicar el seu primer conte il·lustrat Jo mataré monstres per tu, escrit per Santi Balmes, i des de llavors ha publicat 15 llibres més, entre els quals es troben Els meus Primers Petons, Monsieur Gargot, Alyona o La revolta de Santa Jordina. Dissabte 14 de desembre al matí, presentarà el seu darrer llibre Sexo-¡oh! a la Biblioteca Municipal de Gandesa on parlarà obertament de sexualitat femenina i trencarà amb alguns dels silencis i tòpics instaurats. Sempre que visita les Terres de l'Ebre, Lyona recorda que té família a Peníscola i Benicarló, i part de la seua família passa l'estiu a la Sènia.

Quins tabús sexuals t'han portat a escriure i il·lustrar Sexo-¡oh! ?
Doncs vaig començar a dibuixar vinyetes que parlaven sobre sexualitat quan em vaig adonar de com encara ara seguia sent un tabú la masturbació femenina. Vaig compartir als stories que m’havien regalat un vibrador i no vaig parar de rebre missatges pregunant-me si em masturbava, si allò ho podies tenir si tenies parella, si creia que si algú mai havia tingut un orgasme allò la podia ajudar… i em va sorprendre moltíssim que en una societat hipersexualitzada, la masturbació femenina seguís sent tant tabú.
 
El sexe és una eina per apoderar a la dona?
Totalment, ja no és només una qüestió psicològica, és a dir, si som conscients que nosaltres tenim el poder sobre el nostre plaer, serem conscients que no necessitem a ningú altre per aconseguir aquest plaer i per tant serem molt més independents. Però és que a banda d'això, fisiològicament, els orgasmes generen en el nostre organisme unes hormones que ens fan sentir més felices, segures, fortes i per tant més poderoses.
 
«Encara pensem que el sexe té com a finalitat l'orgasme»

Segons les opinions que desperten les teues il·lustracions a les xarxes, penses que s'ha superat la mirada androcentrista envers el sexe?
No... Encara queda molta feina per fer. Encara pensem que el sexe té com a finalitat l'orgasme, que ha de culminar sí o sí amb la penetració, i deixem de banda altres zones erògenes i altres opcions que poden ser molt més plaents que la penetració. Ens obsessionem en arribar a l'orgasme com abans millor, i creiem que un cop hi hem arribat ja s'ha acabat tot, quan la dona és potencialment multiorgàsmica.
 
Parlem més de sexe entre nosaltres les dones i compartim els nostres dubtes o ambdós sexes anem perduts amb el tema?
Crec que tothom va perdut. En parlem però de manera molt superficial, poques persones comparteixen detalls explícits o experiències negatives, sempre parlem de l'èxit però mai compartim el fracàs, i és molt necessari, per no sentir-nos soles, per trencar amb les imatges estereotipades i idealitzades del sexe.
 
Amb quins estereotips de la sexualitat femenina t'agradaria acabar amb el llibre?
N'hi ha moltíssims, però per exemple amb la idea que les dones som menys sexuals que els homes, que és totalment falsa.
 

Algunes de les il·lustracions de Lyona a Sexo-oh! Foto: Alex Faimali (Cedida)


 
Només un 65% de les dones diuen arribar a l'orgasme a través de la penetració enfront del 95% dels homes... Quines alternatives ens queden?
Doncs és fonamental l'estimulació del clítoris, l'únic òrgan l'objectiu del qual és el plaer. Però per altra banda i degut al falocentrisme en què es basa en la penetració, s'ha deixat de banda tot el potencial que tenim repartit per tot el cos, ens oblidem de totes les zones erògenes que ens poden fer gaudir moltíssim i fer-nos arribar a l'orgasme, com per exemple: coll, esquena, cintura, pits, peus,... Tota la pell és una zona erògena per explotar!
I no ens oblidem del cervell, totes estes terminacions nervioses de les zones erògenes estan connectades al cervell, l'òrgan encarregat de generar l'orgasme, per tant, és bàsica la situació anímica, la imaginació, la fantasia,…
 
«Durant tot aquest temps ens han fet creure que l'orgasme “madur” era el vaginal, quan només un 18% de les dones arriben a l'orgasme mitjançant la penetració»

Freud diferenciava la dona vaginal de la clitoriana, esta dualitat ens ha bloquejat durant anys i ens ha limitat en l'autodescobriment del propi cos? 
Totalment, durant tot aquest temps ens han fet creure que l'orgasme “madur” era el vaginal, quan només un 18% de les dones arriben a l'orgasme mitjançant la penetració, per tant generacions de dones han crescut pensant que tenien un problema, han estat tatxades de frígides i els hi ha estat arrebatat el plaer mitjançant una desinformació generalitzada i degut a prejudicis al voltant de la masturbació femenina.
 
Quins tipus de disfuncions sexuals patim les dones segons el treball de camp que has realitzat per il·lustrar el llibre?
Hi ha la disfunció del desig, el trastorn de l'excitació sexual, el dolor associat al coit i l'anorgàsmia (que seria millor anomenar-la preorgasmia, perquè, com la resta de disfuncions, té tractament i un bon pronòstic).
 
Com creus que hem d'enfocar la sexualitat dels infants per viure una sexualitat sana i plena? 
Doncs penso que és bàsica l'educació sexual a les escoles, on no només es parli de la part biològica del sexe, és a dir, en quant a la reproducció, sinó que també es parli del plaer, de l'afecte, del respecte, de la diversitat, on es trenqui amb el binarisme de gènere, de l'autoconeixement i la masturbació, on el sexe no sigui només aprendre a posar preservatius i agafar por a quedar-te embarassada o contagiar-te d'una ETS, sinó quelcom bonic, plaent i molt poderós.
Estic convençuda que una bona educació sexual a les escoles no només donaria com a resultat una sexualitat més sana, sinó que evitaria molts problemes d'abusos, de violència masclista…
 
Com a il·lustradora infantil en llibres com Jo mataré mostres per tu o Monsieur Gargot parlaves sobre la por a allò desconegut i sobre l'autosuperació. En aquest llibre tot i parlar de sexe des de l'òptica femenina, el rerefons és el mateix?
Sí, al final el llibre és un viatge, parteixo del moment en què m'adono que he reprimit el meu plaer, analitzo el per què i acabo fent un procés per recuperar-lo.
 
Què li falta aprendre al bon amant heterosexual del S.XXI?
Crec que el més important és escoltar a l'altre i saber comunicar-se.
 
«Patim per falta d'autoestima, si no estem a gust amb el nostre cos, menys ho estarem quan l'ensenyem a l'altre i ens costa gaudir»

Penses que les dones encara ens autoimposem alguna barrera amb el sexe?
Moltíssimes, per tots els estereotips als que hem estat exposades, patim per falta d'autoestima, si no estem a gust amb el nostre cos, menys ho estarem quan l'ensenyem a l'altre i ens costa gaudir; ens han fet creure que una dona ha de ser passiva, que si ets sexualment activa ets una guarra i això ens cohibeix de dur a terme desitjos, fantasies… Ens han fet creure en l'amor romàntic i creure que el millor sexe el tens amb qui estimes, i no sempre és així…
 

Retrat de Lyona Foto: Cedida


 
Què en penses dels nous vibradors-succionadors miraculosos amb orgasmes amb menys de 3 minuts? És el final de l'espècie?
 Jajajaja… doncs potser ajudarà a que els homes es posin les piles. Però fora bromes, a mi em sembla molt positiu que degut a això es parli de la masturbació femenina, del clítoris, quan sempre havien estat menystinguts. I crec que també és super positiu poder tenir orgasmes tant increïbles en segons, però el sexe no sempre ha de tenir com a objectiu l'orgasme, a vegades la suma de plaers, les paraules, les caricies, el joc, la imaginació, el temps que hi inverteixes, l'excitació, poden ser molt més potents que un orgasme, per tant no crec que sigui la fi de l'espècie.
 
Acaba les frases,
 
La dona aconseguirà la plena sexualitat quan,... s’autoconeixi i s’alliberi dels prejudicis i del pes del sistema heteropatriarcal.
 
El sexe fal·locèntric... és aquell que es basa en la satisfacció de l’home i on el clímax de la relació sexual és la penetració.
 
Heterosexualitat, homosexualitat, bisexualitat... són diferents orientacions sexuals.
 
El sexe és...
poder i llibertat quan descobrim com aconseguir el nostre plaer.