Mor Trini Forés, la més gran de les germanes icòniques de l'1-O a la Ràpita

Ella i la Teresa es van convertir en icona de resistència i dignitat per una imatge en què no s'arronsaven davant els antiavalots de la Guàrdia Civil

La icònica imatge de la Trini i la Teresa l'1-O del 2017.
La icònica imatge de la Trini i la Teresa l'1-O del 2017. | Ariadna Rodríguez Masià
S. Cabanes
24 de novembre del 2019
Actualitzat a les 19:59h

Les germanes Teresa i Trini Forés (d'esquerra a dreta). Foto: Sofia Cabanes
 

"Per què ens haurien de pegar? Potser m'hi hauria tornat, eh?", deia el 3 d'octubre de 2017, enmig d'una jornada d'aturada general en què la Ràpita va acollir una de les manifestacions més massives que es recorden. Havien passat 48 hores del referèndum d'autodeterminació i la Trini Forés, juntament amb sa germana Teresa, s'havia convertit en la imatge icònica de la resistència dels rapitencs davant la repressió exercida contra els votants.

La més gran de les germanes, Trini, ha mort als 96 anys. En la retina de molts, va quedar esta imatge feta per la realitzadora Ariadna Rodríguez Masià, en què apareix agafada del braç de la sa germana plantant cara als antiavalots de la Guàrdia Civil.
 

La icònica imatge de la Trini i la Teresa l'1-O del 2017. Foto: Ariadna Rodríguez Masià


El diumenge de l'1-O, a les 9 del matí, la Trini i la Teresa baixaven a peu, agafades del braç, per votar al pavelló firal. Poc s’imaginaven que es trobarien envoltades per un desplegament, ni més ni menys, de 120 antiavalots disposats a matxucar tot aquell que s'interposés en el seu camí.

Dos dies després a l'aguaita.cat vam parlar amb elles. Justament en el dia d'aquella massiva manistació del 3 d'octubre, que va passar pel carrer on viuen i en què es va viure un emotiu aplaudiment en homenatge a les germanes, que corresponien, agraïdes, des del seu balcó.